— Kan jeg komme og kreve et eget seminarrom til disposisjon for Human-Etisk Forbund kanskje, spør Lars Gule som reagerer sterkt når han blir kjent med praksisen for bønnerom ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Sier ja til Islam Net, men raser mot bønnerom ved HiOA

Lars Gule har tvilt seg fram til et ja til Islam Net som studenforening på høgskolen. Men skolens muslimske - og kjønnsdelte - bønnerom gjør ham opprørt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Egne muslimske bønnerom?! Adskilte rom for kvinner og menn til og med? Det er å gå altfor langt, det er overhode ikke akseptabelt. Dette er misforstått snillisme, sier en opprørt Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Den profilerte samfunnsdebattanten og postdoktoren kan nesten ikke tro det er sant det han leste på Khrono.no; at HiOA legger til rette for kjønnssegregering og at muslimene ved skolen disponerer egne bønnerom

— Dette er å forskjellsbehandle og å gi privilegier til en bestemt gruppe og trosretning. Slik kan man faktisk ikke gjøre. På en sekulær skole som HiOA skal det være et likeverdig tilbud til alle. Kan jeg komme og kreve et eget seminarrom til disposisjon for Human-Etisk Forbund kanskje, spør han, og legger til at skolen har begrensede ressurser og rom til disposisjon, og at det er helt åpenbart at alle må ha lik tilgang til alle rom.

Han har ingenting imot felles stillerom hvor mennesker fra alle trosretninger og livssyn kan møtes, men at muslimer skal spesialbehandles med egne bønnerom reagerer han sterkt på.

— Hvis det er slik at muslimene ikke kan be i samme rom som andre, så får man sette opp en turnus og tildele forskjellige tider til de enkelte grupperingene som vil bruke stillerommene, sier han.

Islam Net har fortsatt mange ufyselige meninger både når det gjelder homofile og kvinner.

Lars Gule

Muslimske studenter bør heller slutte

— Hvis det er slik at muslimene må stå i kø for å be og dermed mister undervisningstid ved at de kommer for sent til undervisning fordi det er for liten kapasitet på bønnerommene får de heller slutte som studenter. De diskvalifiserer seg som student dersom de må be i undervisningstiden, mener Gule. At skolen faktisk legger til rette for kjønnssegregering mener han er ris til egen bak. 

Universitetet i Oslo avslo nylig søknad fra Islam Net om å bli godkjent som studentforening blant annet fordi de nettopp segregerte på kjønn. 

— Det blir derfor helt hull i hodet at HiOA, som nå behandler sin søknad fra Islam Net, faktisk legger til rette for kjønnssegregeringen som den samme foreningen blir kritisert for, sier han.

Ledelsen kjenner ikke til bønneromspraksis

Studiedirektør Marianne Brattland, som også er med i Utvalget for bønnerom og stillerom ved HiOA sier at hun ikke er kjent med praksisen som pågår i skolens bønnerom og stillerom.

— Jeg har ikke vært i disse rommene, men skjønner jeg må undersøke dette nærmere, sier Brattland. Hun legger til at prinsippet og høgskolens regler er helt klare:

— Skolens bønnerom og og stillerom er, og skal være tilgjengelig for alle studenter, uansett livssyn og tro. De skal ryddes etter bruk, sier hun.

— I praksis fungerer det ikke slik. Det er skiltet med egne bønnerom for muslimer og med stillerom for alle. I Pilestredet 35 har de muslimske guttene og jentene hver sine bønnerom?

— Vi går ikke inn i hvordan studentene bruker rommene i praksis, men jeg ser nå at jeg bør gå inn i saken for å finne ut hva som faktisk skjer i praksis, sier Brattland.

Studiedirektøren er rimelig ny i jobben ved HiOA og startet 1.januar i år. I et møte i bønnerom og stilleromsutvalget 7.februar i år, der Brattland hadde meldt forfall, vises det til praksis i bønnerommene. En representant for brukerne i Pilestredet 35 forklarer at det kan være opp mot 20-30 brukere under hver bønn og at rommene begynner å bli slitt og trenger oppgradering. Det kommer også fram at man ser etter egnede lokaler ved skolen hvor muslimene kan holde felles fredagsbønn.

Gule sier ja til Islam Net ved høgskolen

Gule har tidligere blitt intervjuet av Khrono om Islam Net bør bli godkjent som studentforening ved HiOA, men da kunne han ikke gi noe klart svar på hva han mente ledelsen ved skolen burde svare. Han synes fortsatt at dette er en vanskelig sak, men har tvilt seg fram til et ja til den omstridte foreningen som ifølge søknaden bare har 10 medlemmer ved skolen og tre aktive.

— Islam Net har fortsatt mange ufyselige meninger både når det gjelder homofile og kvinner. De er umoderne og gammeldagse og dette er ting som trekker i retning mot å si nei til søknaden, sier Gule. Men han mener likevel at det er mest riktig av høgskoleledelsen å si ja til søknaden.

Han støtter seg på, og er enig med professor ved Universitetet i Oslo, John Petter Collett, som i følge Universitas mener at UiOs avslag er prinsippløst og vitner om politisk sensur. HiOAs egen dr.juris, Jens Petter Berg, har tidligere sagt til Khrono at han mener skolen bør godkjenne søknaden fra Islam Net fordi det ikke er skolens oppgave å begrense ytringsfriheten eller «å stoppe kjeften på de som sier ting man ikke liker» som han uttrykker det. 

— Jeg synes prinsippene til både Berg og Collett veier tungt. Akademia har en tradisjon, helt tilbake til 1813, om ikke å legge seg opp i organisasjons- og ytringsfriheten, og det synes jeg vi skal fortsette med. Når Islam Net i tillegg har endret vedtektene sine og sagt at de ikke skal praktisere kjønnssegregering ved åpne møter for eksempel, kan jeg ikke se noen grunn til å nekte dem status som studentforening ved høgskolen, sier Gule, som mener at det er viktig at foreningen følger norsk lov, men at de ikke kan nektes på grunn av sine politiske meninger og holdninger, selv om han er aldri så uenig i dem. 

— Har du blitt spurt til råds av ledelsen ved høgskolen i denne saken? 

— Nei, det har jeg ikke. Jeg ble tatt med på råd rundt juletider da det var en konkret sak oppe med et aktuelt møte som Islam Net arrangerte ved skolen, men ikke siden, sier Gule. 

Etter det Khrono har grunn til å tro er ledelsen i ferd med å konkludere på søknaden til Islam Net og høyst sannsynlig blir konklusjonen kjent torsdag 16.mai. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS