Sittende rektor Mari Sundli Tveit(42) har vært rektor i én periode og søker fire nye år i toppstillingen på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Kun to vil bli rektor

Forlenget søknadsfrist til tross: Det er bare én utfordrer til sittende rektor på NMBU, Mari Sundli Tveit. — Skuffende, sier professor Gaute Einevoll.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor  ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen, Jan Petter Hansen, er den eneste utfordreren til rektorstillingen og sittende rektor Mari Sundli Tveit.

På en dårlig telefonlinje fra en skiløype på Vestlandet sier den 54 år gamle professoren til Khrono at han kom over stillingsutlysningen og syntes den var interessant: 

— Den viktigste grunnen til at jeg har søkt denne jobben er at jeg har en sterk faglig interesse for globale spørsmål. Og det andre er at bioøkologi er viktig felt på vei ut av oljealderen, sier Hansen.

— Det har vært en god del konflikter på Ås det siste året, har du hatt det i tankene når du søkte?  

— Nei, jeg har bare gode venner på Ås og har ikke reflektert over konfliktnivået, sier Hansen (bildet).

Strid om ansatt eller valg

Det var etter knallhard strid rundt valgt eller ansatt rektor våren 2016 at det hele endte med styrevedtak 6-5 for ansatt rektor på møte til NMBU i juni. Et stort antall ansatte ved universitetet, samt sittende rektor Sundli Tveit, ønsket fortsatt valgt rektor.

Les også: Det blir ansatt rektor på NMBU

Det har jo dessverre vært en del uro og konflikter på Ås det siste året, det kan jo ha gjort det mindre fristende for noen å søke rektorstillingen
her.

Gaute Einevoll

Det blir neppe ny utlysning.

Siri Hatlen

Stillingen ble lyst ut sist høst med opprinnelig søknadsfrist 1. desember 2016, men søknadsfristen ble utvidet til 15. januar 2017. Det ble begrunnet med at man ønsket å gi aktuelle søkere noe mer tid til å vurdere stillingen.

Og nå er det klart at NMBU likevel bare har fått to søkere til toppstillingen ved landets «grønne universitet». 

Skuffet NMBU- professor

— Dette er jo skuffende, sier professor Gaute Einevoll i en kommentar til Khrono. Han sitter i referansegruppen for rekruttering av ny rektor ved NMBU, og legger til:

— Uten forkleinelse for de to søkerne burde det jo vært flere søkere til en rektorstilling på et så attraktivt universitet som NMBU

— Hva tror du grunnen til få søkere kan være?

— Det er sikkert flere grunner, men det har jo dessverre vært en del uro og konflikter på Ås det siste året, det kan jo ha gjort det mindre fristende for noen å søke rektorstillingen her, sier han. 

Referansegruppen og arbeidsutvalget i rekrutteringsprosessen, ledet av styreleder Siri Hatlen, skal ha møte onsdag 18. januar, og det vil bli orientert om saken på et styremøte torsdag 19. januar.

— Hva mener du bør gjøres nå? Lyse ut stillingen en gang til? 

— Jeg vet ikke helt. Men det er jo noe som må vurderes, sier han.

Også Lena Marie Kjøbli, leder av Forskerforbundet NMBU, synes det er synd at det ikke er flere søkere til rektorstillingen:

— Et viktig argument for universitetsstyret da de vedtok tilsatt rektor i juni i fjor, var at tilsatt rektor ville føre til flere søkere enn valgt rektor, sier hun. Og Lisbeth Hektoen som sitter i referansegruppen sier det samme: 

— På generelt grunnlag, uten at det ligger noen vurdering av de to søkerne i det, så hadde det jo vært ønskelig med flere søkere til en stilling som er så viktig for NMBU, sier hun.

Bred prosess

Sittende rektor Mari Sundli Tveit sier følgende i en sms: 

— Når det gjelder antall søkere, og den brede prosessen det har vært for å få søkere, så må nesten styret få vurdere/uttale seg om det. 

— Men hadde du ikke ønsket deg noen flere konkurrenter? 

— Det er et stort privilegium å få lede NMBU, og alle (inkl meg selv) har vært opptatt av å ha en bred prosess, sier hun. 

Skal møtes senere i uka

Styreleder Siri Hatlen trekker fram på nmbu.no at styret har oppnevnt et  arbeidsutvalg for ansettelse av rektor og i tillegg en bredt sammensatt referansegruppe som har vært aktive i rekrutteringsprosessen

— Arbeidsutvalget og referansegruppen vil møtes senere denne uka og ta stilling til prosessen videre, sier Hatlen.

— Dere har bare to søkere. Er det ikke litt få?

— Det er kun to søkere til denne viktige stillingen, men begge søkerne er sterke kandidater, svarer Hatlen på spørsmål fra Khrono.

På spørsmål om det kan være aktuelt med ny utlysning svarer styrelederen:

— Det blir neppe ny utlysning. Utover det vil jeg vente med å kommentere til styreutvalget og referansegruppen har hatt møte på onsdag.

Rekrutteringsbyrået Experis, som også var med i rekrutteringen av rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus da Curt Rice ble ansatt, har bistått styret ved NMBU i rekrutteringsprosessen. 

Etter planen skal ny rektor ansettes på styremøte i mars, med tiltredelse den 1. august 2017.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS