Regjeringen Solberg og Henrik Asheim vil gjøre livet litt bedre for deltidsarbeidende studenter som blir sykemeldte. Foto: Tomas Moss

Sykestipend for studenter blir utvidet

Fra neste sommer vil sykemeldte studenter med deltidsjobb også kunne få sykestipend fra Lånekassen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når forslag til statsbudsjett legges fram 8. oktober har regjeringen en liten velferdsgodbit å by studenter. I dag er reglene slik at hvis du mottar sykepenger fra NAV har du ikke rett på det som heter sykestipend fra Lånekassen. Dette vil de endre på.

— Det er svært mange studenter som jobber deltid i dag. Det synes urimelig at studenter som er syke og har en jobb, og dermed får sykepenger, ikke har samme rettigheter overfor lånekassa som studenter som ikke har deltidsjobb, sier stortingsrepresentant Henrik Asheim fra Høyre. 

Kombinere sykepenger og sykestipend

— Regjeringen foreslår å gjøre det mulig å kombinere sykepenger fra folketrygden med sykestipend fra Lånekassen, sier Asheim. 

Asheim forklarer at regjeringens forslag går ut på at studenter som mottar sykepenger fra NAV ikke vil få fullt sykestipend, men at sykestipendet vil bli avstemt opp mot beløpet studenten mottar av sykepenger fra NAV.

Med endringen anslår vi at 1750 flere studenter vil få sykestipend.

Henrik Asheim

— Forslaget innebærer at studentene kan kombinere sykepenger fra folketrygden med sykestipend fra Lånekassen, slik at sykestipendbeløpet vil bli redusert tilsvarende beløpet som utbetales fra folketrygden. En student som for eksempel kun mottar basisstøtte fra Lånekassen på 9.785 kroner per måned og får en månedlig ytelse i sykepenger fra NAV på 4.000 kroner, vil kunne få 5.785 kroner gjort om til sykestipend per måned.

Dobler antall mottakere

I dag er det om lag 1500 studenter som får omgjort deler av sitt lån til det som heter sykestipend. Du har krav på dette hvis du er over 50 prosent sykemeldt. Man har to ukers karenstid og kan maksimalt få sykestipend fire måneder i året. For kronisk syke og andre tilsvarnede grupper gjelder egne regler  i Lånekassen.

— Med regelendringen anslår vi at 1750 flere studenter vil få sykestipend, forteller Asheim.

— I 2016 har vi beregnet ekstrakostnaden for staten på 12,7 millioner kroner, sier han.

Studentkrav over lengre tid

Norsk Studentorgansiasjon (NSO) har lenge hatt krav om forbedring av sykestipendordningen på sin agenda.

Etter 22. juli terroren ble det innført en midlertidig ordning med mulighet til gradert sykestipend.

Før måtte man være 100 prosent syk for å få sykestipend. Fra 2014 er gradert ordning innført permanent. Kravet er at man må være minst 50 prosent sykmeldt. Så blir stipendet gradert i henhold til grad på sykemelding.

NSO har lenge understreket at så lenge heltidsstudenten ikke er en realitet i Norge, så mener NSO at regelverket må utbedres. 

NSO-krav innfrid

— Det er ikke holdbart at studenter som blir syke blir straffet økonomisk ved at de mister hele sykestipendet som følge av en mindre sum sykepenger fra arbeidsgiveren på deltidsjobben. NSO mener derfor at retten til sykestipend ikke skal bortfalle på bakgrunn av at studenten mottar sykepenger eller arbeidsavklaringspenger i den aktuelle perioden, under forutsetning om at sykepengene utgjør mindre i sum enn sykestipendet, skriver NSO om sykestipend på sine sider.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS