Business school på Vestlandet?

Styret ved Universitetet i Bergen skal ta stilling til ideer om et tettere samarbeid med handelshøyskolen (NHH) og Kunst- og designhøgskolen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ideene kommer fram i styrepapirene som nettopp er lagt ut ved Universitetet i Bergen (UiB), skriver universitetsavisa På Høyden.

Det er allerede opprettet en «arbeidsgruppe» mellom UiB og NHH om mulighetene for et tettere samarbeid.

Skal utrede fusjon med NHH

«Arbeidsgruppen skal vurdere om en fusjon eller andre samarbeidsformer vil kunne heve den faglige kvaliteten, styrke posisjonen internasjonalt, legge til rette for flere eksellente fagmiljøer og videreutvikle institusjonens rolle overfor næringslivet og offentlig sektor», heter det i styrepapiret.

I notatet ser man for seg NHH som en selvstendig «business school» som egen enhet, med eget merkenavn og med egen ledelse. Hvor blir det av fusjonen?

Blir dette noe av, vil NHH bli underlagt universitetstyret, men få fullmakter på eksempelvis budsjett og strategi, på linje med fakulteter, ifølge Dag Rune Olsen, rektor ved UiB.

— Vi ser for oss en organisering som for andre, anerkjente business schools i verden. Merkevaren «NHH» er ekstrem sterk. Det ville være galt av oss å ødelegge denne, og sluse høyskolen inn som et anonymt fakultet. Det har ingenting for seg. Derfor ser vi for oss en betydelig grad av autonomi, med eget styre og egne strategier. Men altså underlagt universitetstyret som til syvende og sist er ansvarlig på vegne av eier.

NHH ikke begeistret

Ett møte er allerede gjennomført mellom universitetet og en av landets mest ettertraktede utdanninger. 

Viserektor Helge Thorbjørnsen ved NHH sitter i arbeidsgruppen. Han lar seg ikke begeistre av en eventuell fusjon:

— Vi har en god dialog med UiB. Vi tar også oppgaven fra statsråden alvorlig. Men vi tar utgangspunkt i vår strategi mot 2020 og ser det som mest formålstjenlig å stå alene for å oppnå våre mål i strategien.

Et notat om dette legges fram for NHH-styret over helgen.

Kunstfakultet

Arbeidsgruppen er forankret i toppledelsen gjennom prorektor Anne Lise Fimreite. Det er opprettet en tilsvarende arbeidsgruppe mellom UiB og Kunst- og designhøgskolen. Gruppen skal vurdere opprettelse av et eget kunstfakultet på UiB.

Toner ned Vestlandsuniversitetet

UiB har hatt samtaler med institusjoner fra Volda i nord til Universitetet i Stavanger i sør om et mulig Vestlandsuniversitet, basert på en helseforetaksmodell. UiB gjennom UH- Nett Vest fikk i oppdrag å utrede foretaksmodellen for akademia.

I saksnotatet som skal legges fram for styret 28. august, foreslår ledelsen at UH-Nett Vest skal fortsette som en nettverksorganisasjon av selvstendige institusjoner, men med et mer formalisert samarbeid. Særlig skal nettverket styrkes på områdene lærerutdanning, teknologi, helse og sosialfag for å styrke profesjonsutdanningene.

En videreutvikling av nettverksmodellen ble luftet for statssekretær Bjørn Haugstad.

— Vi fikk et klart inntrykk av at dette ikke var i nærheten av å svare på departementets bestilling, sier Olsen.

Strukturelle endringer er bare ønskelig fra UiBs side, om det gir bedre muligheter for å utvikle flere konkurransedyktige miljøer av internasjonale klasse. Det er ikke aktuelt å drøfte samarbeidsformer som kun gir uttelling i form av stordriftsfordeler på administrativt plan, understrekes det fra UiB-ledelsen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS