Nye regler for fornyet eksamen kan gi høyere stryktall

Høsten 2012 ble innførte HiOA ny forskrift om studier og eksamen. I forskriften er det blant annet nye regler for hvem som kan gå opp til fornyet eksamen. Nå er det bare studenter som enten har strøket eller har legeerklæring som får konte.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seksjonsleder Anka Ødegaardshaugen forklarer at årsaken til at man har valgt å endre reglene er at man hadde et stort frafall på konteksamen og dermed unødige utgifter til vakter og administrasjon. Hun presiserer også at endringen var ønsket fra fakultetenes side.

– Den gruppen som ikke lenger kan ta konteeksamen er de som har bestått eksamen. Disse må vente til neste ordinære eksamen i tråd med reglene på mange andre høgskoler og universitet, forteller Ødegaardshaugen.

– Vi kunne eksempelvis ha 140 oppmeldte til konteeksamen i august og så møtte bare 50 opp når det kom til stykket. Det ga store unødige kostnader knyttet til vakter og administrasjon når studentene likevel ikke møtte opp, sier hun.

Stryker seg med vilje?

Ved Fakultet for teknologi, kunst og design trekkes nye konteregler fram som en av flere mulige forklaringer på høyere strykprosent i enkelte fag høsten 2012.

– På vårt fagområde er det stor konkurranse om å få gå videre på master eller få innpass hos de beste bedriftene. Studentene jager de beste karakterene, forteller høgskolelektor Eva Hadler Vihovde, ved Institutt for informasjonsteknologi.

– Hvis de ikke var fornøyd med karakter på eksamen, kunne de tidligere bare melde seg opp til konteeksamen. Med de nye reglene kan det se ut til at en del studenter går opp og bevisst stryker for å sikre seg mer lesetid og samtidig sikre seg rett til å gå opp på nytt, sier hun.

Fra 14-59 prosent stryk

Vihovde har ansvar for undervisningen på faget programmering.  Dette er et fag som alle datastudentene tar. Strykprosenten varierer for de ulike studieretningene. Totalt var 134 studenter oppe i faget programmering høsten 2012. I gjennomsnitt strøk 36,6 prosent, mens strykprosenten varierte fra 14 prosent til 59 prosent for kandidater i ulike studieretninger.

Nå foreligger resultatene fra fornyet eksamen. Her er strykprosenten på snittet, 36 prosent. I 2012 var strykprosenten 55 prosent på tilsvarende konteeksamen.

Vihovde mener dette kan tyde på at det skjuler seg mye bak stryktallene, og at det er viktig at tallene ikke tas ut av sin sammenheng.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS