politikk 

Studentene vet ikke hvem som er statsråd for utdanning

— Jeg har ikke peiling, sier lektorstudent Idar Bang når han får se et bilde av statsråd Sandra Borch (Sp). Åtte av ti studenter kan ikke navnet på forsknings- og høyere utdanningsministeren. 

Hvem er dette? Kan det være et medlem av den engelske kongefamilien? Student Idar Bang visste ikke at Sandra Borch er forsknings- og høyere utdanningsminister.
Publisert

— Jeg føler kanskje at jeg burde visst hvem det er. Hun ser litt britisk ut, litt rojal. Men jeg har ikke peiling, sier student Idar Bang, som går femte året på lektorutdanningen ved Universitetet i Oslo.

Fakta

Om undersøkelsen

  • Spørredundersøkelsen er utført av Sentio for Khrono og Norsk Studentorganisasjon (NSO).
  • Undersøkelsen er gjennomført i perioden 23. oktober til 7. november 2023 ved hjelp av et web-spørreskjema som et landsrepresentativt utvalg på 1000 studenter ved norske universiteter og høgskoler har svart på. 
  • Spørsmålet som er stilt: Kjenner du navnet på ministeren med ansvar for høyere utdanning?
  • Feilmarginen varierer fra 1,9 til 3,1 prosentpoeng.

— Det er forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch fra Senterpartiet. Ringer det en bjelle da?

— Nei, ler Bang. 

Men han er ikke alene om å ikke ha peiling. 

Sentio har gjennomført en undersøkelse for Khrono og Norsk studentorganisasjon (NSO) der de blant annet spurte studentene om de kjenner navnet på ministeren med ansvar for høyere utdanning:

  • Kun 16 prosent svarte riktig navn, altså Sandra Borch.
  • 7 prosent ga feil svar. 
  • 78 prosent svarte nei. 
Portrett av Sandra Borch
De færreste studenter kan navnet på statsråden sin, som altså er Sandra Borch . Selv ønsker hun ikke spekulere i hvorfor det er slik, men benytter anledningen til å fortelle litt om seg selv.

Ikke så interessert i studentsaker 

Fakta

Sandra Borch

  • Er 35 år, født i Lavangen i Troms og har en mastergrad i rettsvitenskap fra Universitetet i Tromsø.
  • Hun var leder av Senterungdommen i 2011-2013 og har vært stortingsrepresentant for Senterpartiet fra 2017.
  • Var landbruks- og matminister i Støre-regjeringen fra 2021, men overtok 4. august posten som forsknings- og høyere utdanningsminister fra Ola Borten Moe.

Idar Bang er ikke så overrasket over det. 

— Man kan se dem 100 ganger på TV, men får ikke nødvendigvis med seg navnene av den grunn.

Han sier han følger litt med på nyhetene, men er ikke så interessert i studentsaker. 

— Jeg føler at det fort blir litt navlebeskuende. Jeg skal bli lærer, og tror jeg blir en bedre lærer hvis jeg har et litt bredere perspektiv, sier han. 

Sandra Borch overtok statsrådsposten 4. august, etter at Ola Borten Moe (Sp) måtte gå etter å ha brutt regjeringens habilitetsregler i forbindelse med aksjehandler. 

Ola Borten Moe laget mer bråk 

Ola Borten Moe gikk ikke stille i dørene mens han satt som statsråd. Blant annet kastet han hele Forskningsrådet, gikk i klinsj med studentene og reverserte Nord universitets vedtak om å legge ned Nesna som studiested. 

Sandra Borch har ikke markert seg på samme måte, sier førsteamanuensis i statsvitenskap Jonas Stein ved UiT Norges arktiske universitet. 

Han sier at dette også viser at det ikke er alltid det som foregår på det politiske nivået som når ned til studentene. 

— Den jevne student merker heller ikke forskjell på hvem som er statsråd for høyere utdanning i Norge, sier han. 

Normale tider 

Politisk analytiker og journalist Aslak Bonde er sier han er litt overrasket, siden Sandra Borch er en profilert politiker. Men i normale tider er det ikke så overraskende at ministeren for forskning og høyere utdanning ikke er så kjent, fortsetter han.

— Det er jo normale tider nå. Det var ikke helt normalt med Borten Moe. Da var det spesielle ting som gjorde at det ble oppmerksomhet rundt han. Sandra Borch liker også å lage provoserende utspill, sier han.

Som landbruksminister uttalte hun blant annet at «kjøttfri middag ikke er middag». 

— Men hun har valgt å ikke ha noen konfronterende utspill på dette feltet. Og da er det ikke noe rart, synes jeg. 

 — Hei! Jeg er Sandra Borch

I en skriftlig kommentar til Khrono sier Sandra Borch dette: 

 — Det er ikke noe poeng i å spekulere i hvorfor det er slik, men jeg vil benytte muligheten til å presentere meg selv: Hei! Jeg er Sandra Borch, 35 år fra Lavangen i Troms og jeg er forsknings- og høyere utdanningsminister. Jeg synes det er veldig gøy å møte studenter rundt om i landet og håper å gjøre enda mer av det fremover. Hvis du er opptatt av hvordan studietiden din er, så kan det jo være lurt å vite hvem du skal ta kontakt med. Uavhengig av hvor mange som vet hvem jeg er så er det jeg som er studentenes stemme inn i regjeringen. Og jeg får gjennom mye god politikk som gjør studietiden bedre for alle studenter, som bedre lån og stipend, flere studentboliger og flere studieplasser.

Powered by Labrador CMS