Studentøkonomi

Studentenes kompensasjon for å være meddommer i retten har stått stille i 38 år

Norsk studentorganisasjon og lederen for forsvarergruppen i Advokatforeningen og reagerer på den lave summen.

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) ber Justis- og beredskapsdepartementet se på kompensasjonen til studenter på nytt.
Publisert

Alle som er meddommere under rettssaker, får kompensasjon for tapt arbeidsinntekt. Men kompensasjonen for studenter og trygdede har ikke blitt justert på over 38 år, skriver Framtida.no.

I 2021-kroner tilsvarer 250 kroner 738 kroner.

Marius Oscar Dietrichson, leder for forsvarergruppen i Advokatforeningen, sier at det er opplagt at kompensasjonen for studenter må justeres.

— Dobbeltarbeid

— De får dobbeltarbeid. De må både fungere som meddommere, og så må de lese seg opp på det de har gått glipp av. Samtidig blir de i realiteten ikke kompensert økonomisk. Dermed blir det en full-faktor vekk fra dette vervet for studenter. Det er uheldig. Også de burde bli representert, sier han.

Også lederen i Norsk studentorganisasjon (NSO) reagerer.

— Kjipt og rart

— Det er klart at vi også synes dette er veldig kjipt og rart at man har latt det gå så lang tid uten noen justering. Spesielt når dette er en gruppe som ikke har så mye å rutte med økonomisk, sier leder Tuva Todnem Lund til Khrono.

Det har lenge vært etterspurt flere unge meddommere. En undersøkelse fra 2018 blant 15.000 meddommere i lagmannsretten viser at 60 prosent av meddommerne i Norge var 50 år eller eldre, og kun 2,8 prosent under 30 år.

Justis- og beredskapsdepartementet sier at de ikke har noen planer om å justere godtgjøringen.

— Jeg håper departementet kan ta en runde til på dette, sier NSO-lederen.

Powered by Labrador CMS