studenter

Studenter på reisefot

Campus er tilnærma stengt. Undervisningen skjer digitalt. Eksamen lige så. Mange studenter vender nesa hjemover, mange uker før jul.

Simon Larsen vender Oslo ryggen og drar hjem til Harstad, flere uker før juleferien er et faktum.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gardermoen (Khrono): Det er onsdag 11. november og klokka har så vidt passert 11 på formiddagen. Og på vår store og utvidede hovedflyplass er det tilnærmet tomt i den lange lange avgangshallen.

Og det er nesten helt stille. Bortsett fra påminnelsene: bruk munnbind, hold avstand. I kaffebaren sitter det noen ytterst få personer.

Det samme gjelder benkene som er plassert rundt omkring.

Køen i sikkerhets-slusa glimrer med sitt fravær. Det samme gjelder køene ved innsjekkingsautomatene og baggasjeinnleveringsskrankene.

Khrono jakter på studenter som er på reisefot. Mange av dem vi møter er også det. Noen på vei hjem fra studiestedet sitt.

Noen har vært hjemme og er på vei ut igjen.

Ikke mange å se på gardermoen en onsdag formiddag i november.

Hjem til jul - i november

Simon Larsen (19) studerer økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Innlandet på første året. Hans studiested er Rena.

En ganske alminnelig onsdag i starten av november, er han på vei hjem for julen. Til Harstad.

— Det er jo fint lite å gjøre når all undervisning er flyttet over på digitale plattformer. Jeg er heldig som bor i kollektiv og sånn sett har folk rundt meg, men jeg fant ut at det var like godt å komme seg hjem, slik situasjonen er, sier Larsen.

Han legger til at han kan like så godt både studere og ta eksamen fra Harstad som fra kollektivet på Rena, så da var valget enkelt.

— Hvordan syns du høgskolen har tatt vare på dere førsteårs-studenter i disse vanskelige koronatider?

— Jeg føler de har gjort det beste ut av det egentlig, sier Larsen, men han legger til at overgangen fra videregående til høgskolestudier har vært litt tyngre enn han hadde tenkt seg.

— Det er mindre oppfølging og du står langt mer på egne ben. Koronasituasjonen har nok ikke gjort overgangen lettere, legger han til.

Skal til Nederland for å ta eksamen

Ved en av innsjekkingsautomatene treffer vi Odd Martin Bøe. Han er medisinstudent på femte året i Nederland. Han er en av to norske på medisin ved Erasmus University Rotterdam.

Bøe forteller at mens han satt i Nederland hele våren, tilnærma alene og studerte, med unntaket av noen venner og nærkontakter som bor i samme bygning, har han i høst valgt å studere hjemmefra. Bøe er på farta fra Måløy, via Gardermoen til Rotterdam.

Medisinstudent Odd Martin Bøe må møte på eksamen med krav om fysisk oppmøte på Erasmus universitetet i Rotterdam.

— Men nå skal du reise?

— Jeg skal ha en eksamen 30. november som krever fysisk oppmøte. Derfor. Jeg drar så lenge i forkant fordi jeg setter meg i en selvpålagt karantene før eksamen, forteller Bøe, som sier at det ikke egentlig er et slikt krav i Nederland.

— Hvordan har det vært å studere hjemmefra?

— Det har gått bra. Det som også har vært fint er at jeg har kunnet jobbe litt på legekontoret i Måløy der jeg kommer fra. De har trengt hjelp, og jeg har både fått praksis og tjent litt ekstra penger, så det har fungert bra, forteller Bøe.

Bøe forteller at det har vært store utfordringer knyttet til praksis i Nederland.

— Kullet før oss har fått veldig lite av den praksisen de skulle ha, så de er før oss i køen. Når de har fått den praksisen de trenger er det vår tur. Vi kommer til å bli forsinka i utdanningen vår, kanskje opp mot ett år, forteller Bøe.

Studenter i nordiske land kan ta karantenen hjemme

Utenlandsstudenter, som før studiene var bosatt i Norge, vil ofte fortsatt være folkeregistrert i Norge i studietiden. De anses da også som «bosatt» i Norge etter covid-19-forskriften, og kan gjennomføre karantenetiden hjemme og slipper hotell.

Regjeringen presiserer nå at også studenter i andre nordiske land skal anses som bosatt i Norge etter karantenereglene selv om de etter spesielle regler i en egen nordiske overenskomst om folkeregistrering, har registrert flytting fra Norge til studielandet og mistet folkeregistreringen i Norge.

De trenger derfor ikke oppholde seg på karantenehotell, men kan gjennomføre karantene på annet egnet karantenested.

— Karantenereglene skal ikke slå ulikt ut for norske studenter i og utenfor de nordiske landene på grunn av de spesielle reglene for Norden om hvor du skal være folkeregistrert. Nå presiserer vi at også norske studenter i Norden som vil komme hjem til jul kan gjennomføre karantenen sin hjemme, ikke på karantenehotell, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H), i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Reiser tilbake til masterabeid i Trondheim

Silje Sørhus (23) studerer psykologi ved NTNU i Trondheim. Vi treffer henne travelt opptatt ved innsjekkingsautomaten på Gardermoen.

Silje Sørhus på vei tilbake til masterarbeid ved NTNU. Hun har vært hjemme i Lier noen uker.

— Er du student på vei hjem?

— Ikke egentlig. Jeg er en student som har vært hjemme noen uker, men nå velger å dra tilbake til studiestedet mitt, forteller Sørhus.

Sørhus forteller at hun er i gang med å skrive masteroppgaven sin, og har derfor uansett ikke undervisning i øyeblikket.

— Hvordan er det å være student akkurat nå?

— Det er ganske tungt egentlig. Vi blir jo sittende mye alene, det er jo rett og slett fint lite som skjer. For oss som skriver på masteroppgave og ikke har undervisning heller, er det ganske krevende, sier Sørhus.

— Hvordan føler du NTNU har taklet koronasituasjonen overfor sine studenter?

— Jeg føler først og fremst at de virkelig har stått på og gjort sitt beste, sier Sørhus, men når det er sagt:

— I hvert fall har de vært flinke med førsteårsstudentene. Og jeg er enig i at det er viktigst. Men det har kanskje gått litt på bekostning av studentene høyere opp i systemet, sier Sørhus.

Powered by Labrador CMS