Karanteneregler

Regjeringen snur — ingen karantenehotell for norske studenter i Norden

Utenlandsstudenter som kommer hjem til jul slipper å bo på karantenehotell.

President i ANSA, Morgan Alangeh, er glad for at regjeringen har snudd og gir norske studenter i Danmark og Sverige fritak fra karantenehotell.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken oppdateres)

Da regjeringen la fram sine nye tiltak for å slå ned smittespredningen i Norge i forrige uke, bet mange utenlandsstudenter seg merke i særlig ett punkt.

Kommer du fra et rødt land og ikke er folkeregistrert eller eier bolig i Norge, skal du sjekke inn på karantenehotell i ti dager.

For norske studenter i Sverige og Danmark bød dette på problemer.

Mens norske studenter rundt om i verden som regel blir værende en del av Folkeregisteret her hjemme, er det for mange norske studenter som studerer i Danmark og Sverige ofte nødvendig å folkeregistrere seg der.

Dette for å kunne tegne blant annet mobilabonnement eller kunne få lønn i nabolandene.

Og med de nye reglene ville dette medføre ti kostbare dager på hotell når de reiste hjem til jul.

Men onsdag snudde regjeringen.

Kan gjennomføre karantene hjemme

Regjeringen la onsdag ut en presisering på sine nettsider, der de skriver at norske studenter som studerer i ett av de nordiske landene ikke trenger å gjennomføre karantenen på karantenehotell selv om de ikke er folkeregistrert i Norge.

— Karantenereglene skal ikke slå ulikt ut for norske studenter i og utenfor de nordiske landene på grunn av de spesielle reglene for Norden om hvor du skal være folkeregistrert. Nå presiserer vi at også norske studenter i Norden som vil komme hjem til jul kan gjennomføre karantenen sin hjemme, ikke på karantenehotell, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Studentene må fremdeles gjennom ti dagers karantene ved hjemkomsten, men dette kan gjøres på egnet karantenested.

— Vi synes det er kjempefint at regjeringen nå har klarlagt hva som er gjeldende. Vi tror dette er en administrativ glipp, men det er synd at det har tatt så pass lang tid. Vi vet det er studenter som allerede er på karantenehotell, sier Morgan Alangeh, president i ANSA.

— Det er en kjempelettelse

Tirsdag fortalte Alangeh at ANSA hadde vært i kontakt med flere studenter i Danmark som vurderte om de skulle komme hjem til jul eller ei, etter å ha fått beskjed om at de måtte bo på karantenehotell i ti dager.

Disse kan nå puste lettet ut.

— Det er en kjempelettelse, og jeg er selvfølgelig veldig fornøyd med det. Man føler seg endelig hørt, sier Julie Wangen (23) til VG.

Hun tar en master i politisk kommunikasjon og ledelse ved Copenhagen Business School. Men til jul skal hun hjem til Aurskog i Akershus.

Wangen forteller til VG at usikkerheten rundt julefeiringen har preget flere av hennes norske medstudenter i København.

Powered by Labrador CMS