Per 26. august hadde Høgskolen i Oslo og Akershus svartelitstet 17 studenter, for drøye ni måneder siden var tallet 22. Bildet er fra studiestart i høst. Foto: Ketil Blom

135 studenter er nå svartelistet

Den 26. August i år var 135 av landets studenter svartelistet og utestengt fra høyere utdanning. Det er 92 færre enn for drøye ni måneder siden.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Register for utestengte studenter (RUST) har laget en oversikt til Khrono over hvor mange svartelistede studenter som var registrert i systemet 26. august 2016, og fra hvilke studiesteder studentene er meldt inn.

Rett etter studiestart var det Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus som har flest studenter på svarteliste, med henholdsvis 28 og 17. Nest etter disse kommer Høgskolen i Sørøst-Norge og Universitetet i Agder med 12 hver. Nord universitet har 9 mens høgskolene i Lillehammer og Østfold har har 6 hver. 

Landets største universitet, NTNU, har bare 2 på svarteliste, mens NMBU i Ås har ingen. 

Derfor er de svartelista

RUST ble opprettet i 2014 og er et felles register for institusjoner som er omfattet av  universitets- og høyskoleloven. Der skal alle studenter som er utestengt fra et lærested registreres, slik at de ikke kan bli tatt opp ved andre institusjoner i utestengelsesperioden. Grunnen til utestengelse kan være flere:

  • Falske vitnemål
  • Farlig atferd/brudd på taushetsplikt
  • Utestenging etter skikkethetsvurdering
  • Fusk, forsøk på fusk eller medvirkning til fusk.

Alle data blir slettet

Tallene RUST har utarbeidet til Khrono er tatt ut fredag 26. august i år. Alle data blir slettet når studenten ikke lengre er utestengt. Studentene kan utestenges for kortere eller lengre tid, men maksimalt tre år.

For drøye ni måneder siden lagde RUST en oversikt til Universitetsavisa, den gangen var det 227 studenter svartelistet, per 26. august 2016 har tallet altså sunket til 135.

Får ikke informasjon om hvorfor

Myriam Jensvold Massaoud i Felles studieadministrativt tjenestesenter (Fsat) skriver til Khrono at tallene i RUST kun er et øyeblikksbilde av status for utestengninger den dagen tallet ble tatt ut. Når perioden for en utestengning utløper forsvinner saken fra RUST. Tallene er kvalitetssikret av institusjonene.

Agnete Sidselrud er ansvarlig for registeret som er utviklet og forvaltes av Felles studieadministrativt tjenestesenter (FSAT). Hun har tidligere forklart til Universitetsavisa:

— Før Rust ble informasjon om studentene sendt per post, og kunne bli liggende i skuffer. Nå er alt elektronisk, og alt blir slettet når utestengelsen går ut. Vi skal ikke ha data som sier hvorfor de er utestengt. Formålet er kun å gjøre det enkelt for andre institusjoner å vite at studenten er utestengt, sier Sidselrud.

RUST lager altså ikke historisk statistikk.

— Man mister muligheten til å se på utvikling over tid, men det er ikke hensikten med Rust, forklarer Sidselrud videre, og legger til: Registeret får ikke tilsendt begrunnelse for utestengelsen fra institusjonene, kun varighet, og om den gjelder eksamen eller opptak.

Menn jukser mest

Ifølge en undersøkelse Sentio utførte på vegne av Universitas og Norsk studentorganisasjon i 2015 oppgir to prosent av kvinnelige studenter å ha jukset på eksamen, mens ni prosent av mannlige studenter hadde gjort det samme. Gjennomsnittet for begge kjønn er på fire prosent. 1001 studenter ble spurt i undersøkelsen.

I en undersøkelse utført av Studvest høsten 2015, innrømmet ti prosent av de 520 respondentene at de hadde jukset på eksamen. En klar overvekt av respondentene var studenter ved UiB.

Ifølge en rapport fra HiOAs klagenemnd studieåret 2013-14 lå tallet på fuskere, som har blitt tatt det året på 30, hvilket var noe lavere enn året før. 21 av disse 30 var menn, og flertallet hadde utenlandsk bakgrunn, skrev Khrono den gangen. 

— Overraskende tall på HiOA

Studiedirektør ved HiOA, Marianne Brattland, mente den gang at tallene var «interessante.»

— Vi er overrasket over disse funnene, både når det gjelder kjønn og utenlandsk bakgrunn, så vi kommer til å gå inn og se på tallene og forsøke og finne ut hva som ligger bak, sa hun. 

Hun presiserte imidlertid at høgskolen har mange utenlandske studenter.

— Men de er likevel i mindretall samlet sett, og dermed overrepresentert blant fuskerne?

— Ja, det er de. Samtidig er det jo også flere kvinner enn menn ved HiOA, så dette er interessante tall vi vil se nærmere på.

I motsetning til tidligere oppsto flertallet av fuskesakene i år ved skoleeksamen under tilsyn.

— Kan en av årsakene til skjevheten være at man har vært nøyere med å kontrollere menn med utenlandsk bakgrunn i eksamenssituasjonene?

— Det håper jeg ikke er tilfelle. Men vi vil kontrollere dette nøye og finne ut av årsakene, sa Brattland.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS