Lars Gule har ingen klare råd til hva ledelsen ved HiOA bør konkludere med, men har forståelse for at de må bruke tid på å vurdere søknaden fra Islam Net Student. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Studentene går gjerne i dialog om Islam Net

Islam Net Student venter fortsatt på godkjenning på sin søknad som studentforening ved HiOA. Studentparlamentet hører gjerne fra dem.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentparlamentet har tidligere prøvd å få kontakt med Islam Net Student, men har ikke fått noen respons tilbake.

Parlamentet stiller seg også til disposisjon og kan bistå foreninger som føler seg urettferdig behandlet, gitt at foreningene følger retningslinjene satt av HiOA. 

– Vil dette gjelde for Islam Net også eventuelt?

– Ja, vi går gjerne i dialog med alle parter, så hvis de vil må de gjerne ta kontakt, sier Tord Øverland. 

27 søknader kom inn til fristen 15. april om å bli godkjent som studentforening ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Ifølge de nye retningslinjene for godkjenning av foreninger er det Samskipnaden i Oslo (SiO) som foretar den rent tekniske registreringen av alle studentforeningene. Er det søknader de er i tvil om, kan Samskipnaden sende dem videre til hver enkelt institusjon for vurdering opp mot institusjonenes eget regelverk.

Allerede samme dag som fristen gikk ut sendte SiO søknaden fra Islam Net Student og gründerforeningen Start HiOA over til høgskolen for en endelig godkjenning.  Samskipnaden ønsker ikke å uttale seg om saken, men henviser videre til høgskolen.

Starter saksbehandling denne uka

Hos HiOA ligger søknaden nå på studiedirektør Marianne Brattlands bord, men hun sier at hun ennå ikke har sett på den.

– Vi begynner saksbehandling av søknaden denne uken, sier hun til Khrono.

– Når vil saken være ferdig behandlet?

– Det vet vi ikke. Det er en kinkig sak og vi skal ta oss god tid og vurdere søknaden grundig, sier studiedirektøren.

Khrono har bedt om å få søknaden oversendt, men den er unntatt offentlighet så lenge den er under behandling.

Mediepåvirkning

Leder for Islam Net Student, Yusuf Mohammed, bekrefter at organisasjonen har søkt om godkjenning som studentforening ved HiOA.

– Ja, vi har søkt om registrering, men ikke fått noe tilbakemelding ennå. Jeg har tenkt å kontakte dem selv, men har ikke rukket det ennå, sier Mohammed.

– Hva tenker du om at bare Islam Net og én annen forening foreløpig ikke er blitt godkjent?

– Det er vel ikke så mye å si om det. Man trenger nok ikke være noe geni for å forstå at det som har skjedd rundt Islam Net i media den siste tiden har en del påvirkning på saken, sier Mohammed og legger til:

– HiOA får ha sine meninger, det er opp til dem om de vil godkjenne oss eller ikke.

Mohammed ønsker ikke å uttale seg om de nye kriteriene for studentforeninger ved HiOA, eller om hvorvidt Islam Net Student har tilpasset seg disse for å bli godkjent. På Islam Nets hjemmesider har de lagt ut anken over avslaget på søknaden til UiO, og der kommer det fram at de har endret vedtektene sine for å tilpasse seg universitetets krav.

Studentene inviterer til dialog

Studentparlamente ved HiOA er opptatt av at alle studentforeninger ved skolen skal få lik behandling. 

– Nye og klare retningslinjer og regler for studentforeninger er veldig bra. Det var på høy tid at de kom, sier læringsmiljøansvarlig i parlamentet, Tord Øverland til Khrono.

– Bør Islam Net Student bli godkjent som studentforening ved HiOA?

– Det er ikke opp til oss å mene noe om hvem som skal bli godkjent eller ikke. Men hvis de oppfyller kriteriene som er satt opp, så bør de det, sier Øverland, som i likhet med studiedirektør Marianne Brattland synes dette er en kinkig sak. 

– Hvorfor er det en kinkig sak? 

– Det er vel først og fremst studentforeningens tilknytning til moderorganisasjonen Islam Net som gjør dette kinkig, sier han.

Studentparlamentet har tidligere prøvd å få kontakt med Islam Net Student, men har ikke fått noen respons tilbake.

– Ingen fasit

Postdoktor ved HiOA, Lars Gule, har forsket på blant annet Islam og det flerkulturelle samfunn og er medlem i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk. Han har forståelse for at HiOA setter søknaden fra Islam Net Student på vent.

– Det betyr at de i ledelsen som vurderer dette trenger tid til å tenke, fordi Islam Net høyst definitivt er en problematisk organisasjon. Den ligger i grenselandet mellom det som er akseptabelt og ikke – men er den over grensen? Jeg har sagt før at dette ikke er noe lett spørsmål, og forstår at de trenger tid til å avgjøre det, sier Gule.

Han poengterer at dette er en sak som er for kompleks til å gi noen skarp uttalelse verken for eller imot.

– Jeg har ingen fasit i denne saken, jeg sitter selv og tenker over hva som er riktig. Jeg forstår at Universitetet i Oslo (UiO) har valgt å avvise søknaden, det finnes gode argumenter for det, men om ledelsen ved HiOA kommer fram til noe annet forstår jeg det også, sier Gule.

– Handler om verdier

Like etter at UiO ga avslag på Islam Nets søknad om registrering av studentforening tidligere i april, kritiserte universitets historieprofessor John Peter Collet egen ledelse blant annet for å bøye av for populistisk press og å drive politisk sensur. Gule vil ikke konkludere like raskt.

– I motsetning til Collett, som mener man overhodet ikke bør legge begrensninger på hvordan foreningene organiserer seg, mener jeg det blir litt for enkelt. Det er ikke dermed sagt at jeg er enig med UiO sin avgjørelse heller, presiserer han. 

Ikke helt enig med Collett

– Så du er ikke enig med Collett i at å gi avslag vil være et populistisk trekk?

– Han har et visst poeng, men jeg er ikke helt enig. Dette handler om verdigrunnlaget som er klart uttrykt i institusjonens reglement. Noen faller da utenfor, og andre innenfor. Dessuten vil jeg nok si det eksisterer like mye press andre veien for at institusjonen må være inkluderende og tolerant. 

– Kan en eventuell utestengelse av Islam Net Student ses på som en utøvelse av nettopp den diskriminering og intoleranse som organisasjonen blir kritisert for?

– Nei, institusjonens verdigrunnlag ble laget nettopp for å opprettholde et mest mulig inkluderende miljø, hvor alle grupper kan føle seg velkommen og ivaretatt. Å hindre noen som eventuelt går imot dette verdigrunnlaget ved å utøve diskriminering er ikke intoleranse, mener Gule.

Gründerforening også på vent

Den andre foreningen som ikke ble godkjent som studentforening umiddelbart er gründerforeningen Start HiOA.

– Hva er det som er galt med denne søknaden eller foreningen, studiedirektør Marianne Brattland?

– Det ønsker jeg ikke å si noe om, men det vil nok ta vesentlig kortere tid og være betydelig enklere å behandle den søknaden enn Islam Net, sier hun.

Alle søknaerne som nå er godkjent som studentforeninger ligger ut på høgskolens nettsider.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS