Nesna-studenter får likevel dra utenlands til høsten

Studentene som har meldt seg på såkalte «badestudier» i regi av Høgskolen i Nesna til høsten får likevel gjennomføre studiene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Nesna har fått delvis medhold i Kunnskapsdepartementet, etter at høgskoleledelsen var innkalt på teppet i departementet i forrige uke.

Utenlandsstudiene får gå som planlagt høstsemesteret 2015, og de over 252 studentene kan derfor reise ut som planlagt.

Les også:

Ingen full seier

Selv om «badestudiene» blant annet på Bali (bildet over) som planlagt høstsemesteret 2015, betyr ikke dette at Høgskolen i Nesna har vunnet noen full seier. Avtalen mellom høgskolen og den kommersielle arrangøren GoStudy skal avvikles, og høgskolen får ikke lov til å bruke så langt tid som tre år på å avvikle avtalen, slik den hadde lagt opp til.

I en pressemelding sier departementet at det er gjort klart overfor Høgskolen i Nesna at det ikke er aktuelt med så lang avviklingsperiode som høgskolen ønsket.

«En rekke studenter har imidlertid søkt seg til tilbudene i utlandet høsten 2015. Av hensyn til disse studentene og forpliktelser i avtalen med GoStudy, har departementet lagt til grunn at høstsemesteret 2015 går som planlagt», står det i pressemeldingen, som ble sendt ut fredag.

Lettere hjerte

Rektor Sven Erik Forfang ved Høgskolen i Nesna er glad for at departementet har kommet høgskolen delvis i møte.

— Vi har fått noe mer tid til å omstille oss, og det er det vi ba om. Nå kan vi opptre med mer forutsigbarhet overfor studenter og GoStudy. Dette løser våre umiddelbare problemer, sier han til Khrono.

Forfang sier at høgskolen fortsatt har behov for å få departementet til å forstå hvor krevende det er å skulle avvikle disse studiene.

— Vi har gjort oss avhengige av utenlandsstudiene, og vi har en stab  som jobber med disse studiene. Nå trenger vi tid til å bygge opp nye studier til erstatning for utenlandsstudiene, sier han, og legger til at han er glad for at departementet sier at dialogen om avvikling skal fortsette.

— Nå kan jeg ta påskeferie med lett hjerte, sier Nesna-rektoren.

Skal snakke videre

Departementet ba i brev 18. juni 2014 om at alle statlige universiteter og høyskoler avvikler sitt samarbeid med eksterne virksomheter om organisering av studietilbud i utlandet. Departementet har forutsatt at tilbudene skulle fases ut så raskt som mulig.

Ifølge pressemeldingen vil departementet fortsette dialogen med høgskolen i Nesna om hvordan avviklingen skal skje.

—Betyr mye for Nesna

Ordfører i Nesna, Marit Bye (H), er glad for at Høgskolen i Nesna får fortsette et semester til med utenlandsstudiene.

— Nesna kommune registrer at KD fastholder sitt vedtak om at utenlandsstudiene ved Høgskolen i Nesna skal avvikles, men at det nå er åpnet for at høstsemesteret 2015 kan gå som planlagt. 

— Dette betyr mye både for studenter og ansatte ved Høgskolen i Nesna. Selv om det mest ideelle hadde vært å fått innvilget den planlagte avviklingsperioden over tre år, så vil allikevel høgskolen med dette få noe bedre tid på seg for å kjøre gode prosesser med å omstille sin aktivitet, sier hun til Rana Blad.

Ordføreren sier hun har jobbet intenst for å få gjennomslag for Høgskolen i Nesna i departementet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS