Horisont Europa

Sveits blar opp milliarder for at forskere skal få delta i EU-prosjekter

Sveits vil ha en «rask assosiering» til Horisont Europa og blar opp milliarder for at sveitsiske forskere kan delta i EU-finansierte prosjekter.

Det er fortsatt avstand mellom Sveits og EU — her ved tidligere president Guy Parmelin i Sveits og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen — etter bruddet i forhandlingene om en ny rammeavtale.

Sveitsisk assosiering til Horisont Europa er fortsatt i det blå, mer enn to år etter at det sjuårige rammeprogrammet startet. Forbundsrådet i Bern, den sveitsiske regjeringen, har likevel ikke gitt opp å få på plass en avtale.

«Rask assosiering til Horisont-pakken er fortsatt Forbundsrådets mål», heter det i en melding fra Det sveitsiske statssekretariatet for utdanning, forskning og innovasjon (SERI).

Mens de venter med å få på plass en slik avtale, varsler SERI at Forbundsrådet blar opp 625 millioner sveitsiske franc, over 7,5 milliarder norske kroner med dagens kurs, i såkalte overgangstiltak. Disse millionene skal sikre at forskere i Sveits likevel kan delta i forskningsprosjekter gjennom rammeprogrammet, og andre EU-programmer, som Euratom.

Kan delta i to tredeler

Sveits har deltatt i tidligere rammeprogram, men regnes nå som et ikke-assosiert tredjeland. Det skyldes ikke uenighet om forskningssamarbeid.

Forhandlingene om en assosieringsavtale for sveitsisk deltakelse i Horisont Europa står fortsatt på vent etter bruddet i forhandlingene om en ny rammeavtale mellom EU og Sveits. Dette til tross for at EU-kommisjonen har stått under press fra forskningsmiljøer for å sikre forskningssamarbeid med både Sveits og Storbritannia, og ikke ta forskningen som gissel i en politisk strid.

Uten en assosieringsavtale kan likevel forskere i Sveits delta i rundt to tredeler av Horisont Europa, men de kan ikke lede eller koordinere prosjekter finansiert gjennom rammeprogrammet. De får dessuten ikke finansiering fra EU og må stille med egne midler.

Sveitsiske forskere kan blant annet ikke motta individuell finansiering fra Det europeiske forskningsrådet (ERC).

Har bladd opp flere milliarder

Milliardene som varsles for 2023, tas fra midler parlamentet i 2020 øremerket for sveitsisk deltakelse i Horisont Europa og de andre programmene, heter det i meldingen fra SERI.

De bladde opp slike overgangsmidler også i 2021 og 2022, på til sammen 1,2 milliarder sveitsiske franc, over 14 milliarder norske kroner.

Powered by Labrador CMS