NMBU er det eneste norske universitetet som er med på rangeringen over de 100 universitetene i verden som har færrest antall studenter per faglig ansatte. Foto: NMBU

NMBU blant de 100 beste i verden på lærertetthet

Ranking. NMBU er eneste norske universitet på listen som viser de 100 universitetene i verden som har flest faglig ansatte i forhold til studenter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har 7,1 studenter per faglig ansatt, går det fram av en rangering laget på bakgrunn av den siste Times Higher Education World University Rankings.

Dermed havner NMBU på 55 plass av de 100 universitetene som er med i rangeringen.

Utgangspunktet for rangeringen er å vise hvor det er størst lærekrefter, målt i forhold til antall studenter.

Fem nordiske

Fire andre nordiske universiteter er blant de 100 med best forholdstall mellom studenter og faglig ansatte. Den beste av de nordiske er Københavns universitet på 18. plass med 4,1 studenter per faglig ansatt.

Det viktigste er at det enkelte fag har det forholdstallet som er mest hensikts-messig, ut fra fagets egenart og under-visnings-former.

Mari Sundli Tveit

Sveriges lantbruksuniversitet er på 24.plass med 4,4 studenter per faglig ansatt, Danmarks Tekniske Universitet er på 38 plass med 6 studenter per faglige, og Linköping University i Sverige er på 81. plass med et forholdstall på 8,1.

Opptatt av nærhet

Rektor Mari Sundli Tveit er fornøyd med at NMBU har fått plass på listen over universitetene i verden som har best forholdstall student/faglig ansatt.

— Vi er generelt opptatt av å ha god kontakt mellom student og lærer, sier hun.

Rektor på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) Mari Sundli Tveit.

— Er det spesielle utdanninger hos dere, der det er få studenter per lærer?

— Det er stor variasjon mellom fagområdene. Vi har noen utdanninger, for eksempel veterinærstudiet, der det er få studenter per lærer, mens for eksempel økonomifag har mange flere, sier hun.

Hun viser til at det er mange spesialiserte universiteter på rangeringen, og påpeker at man ville fått et riktigere bilde hvis like fagområder var sammenlignet.

— Det viktigste er at det enkelte fag har det forholdstallet som er mest hensiktsmessig, ut fra fagets egenart og undervisningsformer, sier hun.

Hjelp til studenter

Ifølge Times Higher Education er rangeringen laget for å hjelpe studenter med å finne ut hvilke universiteter som har det beste læringsmiljøet, målt ut fra hvor mange studenter det går på hver lærer.

«Et lavere forholdstall student-ansatt kan hjelpe studenter med å utvikle nærere forhold til sine forelesere, gi dem bedre tilgang til tilbakemeldinger og gjøre det enklere å bli involvert i interaktive seminarer og diskusjoner», heter det.

Medisin dominerer

Alle de fem beste universitetene på listen er medisinske universiteter som kombinerer praktisk erfaring med teoretisk læring. Times Higher Education påpeker at det kan være at de derfor trenger flere faglig ansatte.

Flere av universitetene som kommer høyt på listen har relativt få studenter, og høyere antall faglig ansatte. Dette er likevel ikke alltid tilfelle, går det fram av undersøkelsen.

Helt på topp ligger det japanske medisinske universitetet Jikei University School of Medicine, som har flere faglig ansatte enn studenter. Forholdstallet er 0,6.

Flest i Japan og USA

Først nede på 12. plass kommer et universitet som ikke er spesialisert på medisin. Det er Vanderbilt University i Nashville, Tennessee i USA, som er privat og har forskning og utdanninger på et bredt felt.

Japan dominerer listen, med hele 35 universiteter av 100. USA har 25 på listen, mens resten kommer fra en rekke land, blant annet Russland, Frankrike, India og Kina, samt de fem nordiske. Det er ingen britiske universiteter med.

Som en del av den årlige Times Higher Education World University Rankings samles det inn tall på faglig ansatte og studenter på hvert universitet. Disse er nå brukt til å lage rangeringen basert på forholdstallet studenter per faglig ansatt.

Fakta

Best forholdstall student/lærer

  1. Jikei University School of Medicine, Japan 0,6
  2. Oregon Health and Science University, USA, 1,0
  3. Kansai Medical University, Japan 1,1
  4. Saitama Medical University, Japan 1,5
  5. Rush University, USA, 2,1
  6. Showa University, Japan 2.4
  7. University of Nebraska Medical Center USA, 2,4
  8. Medical University of Vienna , Østerrike 2,7
  9. Shiga University of Medical Science Japan 3,0
  10. Fujita Health University Japan 3,1

De nordiske:

18. Københavns universitet 4,1

24. Sveriges lantbruksuniversitet 4,4

38. Danmarks Tekniske Universitet 6,0

55. NMBU, Norge, 7,1

81. Linköping University 8,1

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS