publisering
Topptidsskrift tok et radikalt grep. Det likte ikke forskningsgiganten
Tidsskriftet eLife begynte i fjor å publisere alle artikler de sender til fagfellevurdering. Nå tar selskapet Clarivate affære.
I fjor innførte det biomedisinske tidsskriftet eLife en ny, radikal
publiseringsmodell. Den innebærer at:
- De har sluttet med å fatte beslutninger om å akseptere eller avvise artikler etter fagfellevurdering
- Isteden publiserer de alle manuskriptene som er sendt til fagfellevurdering på nettsidene sine, merket som «reviewed preprint» (fagfellevurdert preprint)
- Sammen med manuskriptene, publiseres fagfellenes vurderinger og en redaksjonell vurderingen av forskningens betydning
Se faktaboksen for alle endringene de gjorde
eLife har argumentert med at modellen gjør fagfellenes vurderinger transparente, og at den oppfordrer til at forskningen vurderes ut fra innholdet, og ikke hvilket tidsskrift den er publisert i.
På denne måten slutter tidsskriftet å være portvokter, og tidsskriftet mener det er viktig å vise fram kritikken av forskningsfunn.
Ikke så begeistret
Men Clarivate, som eier og driver databasen Web of Science, er ikke så begeistret for påfunnet.
Det britisk-amerikanske selskapet, som i fjor omsatte for 2,6 milliarder dollar, har valgt å sette eLife «på vent» fra Web of Science. Det melder nettstedet Retraction Watch.
Web of Science er en av verdens største forskningsdatabaser for indeksering av vitenskapelig litteratur. Hvis det blir fjernet herfra, vil det for eksempel ikke lenger få beregnet sin «impact factor», altså gjennomslag og påvirkning.
Clarivate vil «reevaluere» eLife. Begrunnelsen er tidsskriftets nye publiseringspolitikk.
Clarivate viser til sine egne retningslinjer, der det står at de krever at artikler har «blitt validert gjennom fagfellevurdering».
«Overtramp»
Damian Pattinson, eLifes administrerende direktør, kaller Clarivates beslutning for et «overtramp» og uttrykker bekymring for Web of Sciences «dominans» i publiseringsindustrien.
— Det er ikke deres oppgave å fastsette reglene for publisering, sier han ifølge Retraction Watch.
Spørsmålet handler om hvordan de definerer «validert», mener Pattinson.
— Vi mener at alle artikler vi publiserer er validert gjennom fagfellevurdering fordi de gjennomgår en svært grundig vurderings- og evalueringsprosess som er bevisst transparent og åpen, sier han.
— Denne modellen gjør vurderingene offentlige og gjennomsiktige, og oppfordrer til at forskere vurderes basert på innholdet i forskningen, ikke hvor den publiseres, mener han.
Slik svarer Clarivate
En talsperson for Clarivate antyder overfor Retraction Watch at Web of Science kan indeksere noen eLife-artikler, men ikke alle.
— Å fortsette en fullstendig indeksering av eLife vil bety å indeksere innhold som er «ufullstendig» eller «utilstrekkelig» og risikerer å gi upålitelige aktører fordeler ved å publisere innhold av lav kvalitet, sier talspersonen.
eLife er et britisk, ikke-kommersielt tidsskrift som finansieres av forskningsstiftelser, blant annet det tyske Max Planck-selskapet.
I Norge ble det oppgradert til nivå 2 i 2016. Dette er nivået for de beste tidsskriftene som står for 20 prosent av publiseringene innenfor hvert fagfelt.
Forskere ved norske institusjoner har bidratt på rundt 100 eLifes-artikler de siste fem årene, ifølge databasen Cristin.
Nyeste artikler
— Det hadde vore ein draum å få Maria Toft som statsråd
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå
Stipendiat tapte rettssak, må betale 250.000 kroner
Menneskene først: Teknologiens sanne verdi ligger i å forstå virkelige problemer
Klar for et kvantesprang?
Mest lest
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk