Svindel

UiT-ansatt fengslet etter svindelhistorie i Skottland

Få uker etter at hun i oktober ble dømt for økonomisk svindel mottok hun en pris på 1 million kroner på vegne av UiT Norges arktiske universitet. Kort tid etter ble hun fengslet. 

Zola McGoldrick (nr.2 fra høyre) tar imot pris på vegne av UiT i november i år, da var hun allerede funnet skyldig i økonmisk svindel. To uker senere blir hun fengslet.
Publisert Oppdatert

I de tre månedene hun var midlertidig ansatt som rådgiver ved UiT Norges arktiske universitet, rakk den 50 år gamle britiske kvinnen både å ta imot en pris på vegne av universitetet, samt å bli dømt og fengslet for økonomisk svindel i Skottland. 

— UiT har relativt nylig fått kjennskap til at hun er straffedømt og har ikke fått undersøkt om det er omstendigheter vi har grunnlag for å reagere på. De opplysninger vi har fått tilsier imidlertid at det ikke er noe i den sivilrettslige saken som angår UiT. Lønn for desember er allerede utbetalt, sa UiT-direktør Jørgen Fossland til Khrono i romjula. 

Han opplyser også at hennes tre måneder lange engasjement ved UiT utløper ved nyttår og vil ikke bli forlenget. 

Det var Nordlys som først omtalte saken i Norge. 

Flere navn

Den svindeldømte kvinnen er kjent under flere navn. Ved UiT er ansettelseskontrakten hennes oppført på navnet Zola McGoldrick. På UiTs hjemmeside er navnet Zola Alix Affley.

Under navnet McGoldrick måtte hun også gå på dagen fra toppvervet som direktør i Scottish Women's Premier League (SWPL) da hun ble kjent skyldig i svindel i retten i oktober, ifølge Edinburgh News. Hun skal også iflølge avisen ha vært student ved universitetet i Edinburgh.

Under rettssaken som varte i to dager 11. og 12. oktober 2023 kom det fram at hun hadde forfalsket bankpapirer og påstått overfor en eldre «landlord», som hun leide en leilighet av, at alle bakkontiene hennes var blitt sperret fordi hun selv var offer for en internasjonal banksvindel. Hun kunne derfor ikke betale husleien sin.

McGoldrick betalte verken depositum eller husleie på 18 måneder. Det var snakk om over 30.000 pund (nærmere 400.000 kroner) som hun skyldte huseier, skriver Edinburgh News.

Underveis i rettssaken ble det også kjent at hun hadde svindlet en annen utleier, skriver avisen The Atletich som karakteriserer kvinnen i tøffe ordelag. 

Mottok pris for UiT

McGoldrick eller Affly ble ansatt ved UiT 1. oktober 2023. 12. oktober ble det offentlig kjent i Skottland at hun ble funnet skyldig i svindel, og 13. desember kom straffutmålingen der hun ble fengslet for seks måneder. 

— Kort sagt var dette en langvarig uredelig oppførsel der du ga klagerne endeløse unnskyldninger for manglende betaling av husleien din, støttet av dokumenter forfalsket av deg. Faktisk fortalte du dem løgn etter løgn, uttalte sheriff R.W. Flynn i forbindelse med straffeutmålingen. 

Han fortsatte med å si at oppførselen til McGoldrick virket bevisst og hadde et element av tillitsbrudd. Videre påpekte han at bevis fra en rapport ikke stemmer med hva McGoldrick presenterte for retten, og at hun ikke grep muligheter hun fikk til å verifisere eller rette opp informasjonen. Dermed mente sheriffen det ikke var noe annet alternativ enn fengsel for McGoldrick.

Skjermdump fra ColoudEARTHi sin facebookside 30.november - Zola McGoldrick / Affley t.h.

Prosjekt for stordata ved UiT

Mens alt dette pågikk var altså kvinnen også ansatt som rådgiver ved UiT. 

Hun var knyttet til CloudEARTHi, som er en samling prosjekt og initiativ som skal få fram nye måter å benytte stordata på innen miljøvitenskap, bærekraft og sirkulærøkonomi. Det er under denne paraplyen det prisvinnende kurset Big data and Artificial intelligence for environmental, ecological and biological science hører hjemme. 

Og det var sistnevnte prosjekt som ble tildelt en pris på 100.000 dollar (vel en million kroner) 23. november fra European Institute of Innovation & Technology (EIT). 

Skjermdump UiTs hjemmeside 31.12.2023

Den eneste representanten fra UiT som var til stede for å ta imot prisen i Barcelona, var den svindeldømte midlertidige ansatte Zola McGoldrick / Affley.

UiT meldte nyheten om prisen på sine egne nettsider, hvor også den ferske rådgiveren var avbildet.

Prosjektet CloudEARTHi feiret prisen på sin juleavslutning i biblioteket ved UiT 30. november og der er også McGoldrick / Affley avbildet på deres facebookside i samtale med noen studenter. 

Ikke kjent med svindeldom 

— Det er riktig at hun deltok på et arrangement i Barcelona der et prosjekt fra UiT fikk en pris. Jeg har fått opplyst at ingen av de som var involvert i dette hadde kjennskap til at hun på det tidspunktet var straffedømt, sa universitetsdirektør Jørgen Fossland til Nordlys rett før jul.

Forsvarsadvokat Michael Ellis, som representerte McGoldrick i rettssaken uttalte i The Athletic at «McGoldrick feels apologetic about the impact on her previous landlords». 

Nyttårsaften var Zola Alix Affley oppført som ansatt rådgiver ved Institutt for arktisk og marin biologi ved UiT, men kontrakten hennes er avsluttet i dag, 1. januar 2024. 

Khrono har bedt om innsyn i arbeidskontrakten og CV-en hennes, men vil ikke få den oversendt fra UiT før på nyåret.

Powered by Labrador CMS