Korona

Ulykkesfuglen Mathias rakk brexit, men fikk måneder i lockdown. Så skulle han hjem til jul, men fikk korona – igjen

Rett etter at Mathias Augestad Ambjør flyttet til England for å studere. ble han sittende flere måneder i lockdown. Tidenes ulykkesfugl skulle hjem til jul, men er koronasjuk for andre gang, og må sitte jula ut isolert.

Det blir ikke en vanlig julefeiring for koronasjuke Mathias. Teaterstudenten må tilbringe julaften med to katter i London.
Publisert Oppdatert

For omtrent et år siden dro Mathias Augestad Ambjør til London for å begynne på skuespillerstudiene ved den prestisjetunge teaterskolen Royal Academy of Dramatic Art (RADA).

Han rakk akkurat å komme seg i inn i Storbritannia før brexit, men endte opp med å sitte alene i et nedstengt London, der den fysiske undervisningen ble utsatt i to måneder.

Og nå, et par dager før Augestad skulle pakke kofferten for å feire jul i Norge, testet han positivt for korona. Det blir en julefeiring i isolasjon for den norske studenten.

Mathias kunne trengt litt medfølelse. Send dine juleønsker i kommentarfeltene her (trykk "still et spørsmål"):

— Det er vel bortimot en million som sitter i isolasjon i Storbritannia nå rundt jul, så jeg er ikke alene i denne situasjonen, sier han til Khrono.

Isolasjon til første juledag

Det er en sliten og lei Augestad som tar telefonen når Khrono ringer. Han beklager om han uttaler seg litt usammenhengende.

— Jeg er ganske sliten i hodet nå, fatiguen kommer krypende med covid, sier han. Men det er tydelig at han likevel holder humøret oppe.

Han sier at fram til nå har ti dager i isolasjon vært regelen, men at det i dag kom nye regler som sier at man teste seg ut av isolasjon etter sju dager.

— Men jeg må fortsatt sitte til første juledag, sier studenten som fortsatt har noen symptomer.

— Det blir litt kronglete å reise til Norge da, på grunn av at koronapassene ikke oppdateres med en gang. Så det setter en stopper for å fly ut av landet.

Pinnekjøtt på døra

— Hvordan blir julefeiringa i isolasjon?

— Det blir vel å «Zoome» seg inn på julaften. Jeg fikk pinnekjøtt og julebrus fra en skandinavisk butikk i London levert på døra i går, så det blir en slags julefeiring. Jeg passer også kattene til en venn som feirer jul i Skottland, så jeg har to katter som holder meg litt med selskap. Heldigvis har jeg ikke så kraftige symptomer.

— Hvordan har undervisningen og eksamen vært den siste tiden?

— Vi har spilt de individuelle masterforestillingene våre nå rett før jul. Egentlig skulle vi vært helt ferdig nå, men semesteret er forskjøvet på grunn av lockdown.

—Vi fikk bare spilt en forestilling før noen ble smittet i staben. Det var noen teknisk stab og noen av usherne (de som anviser folk til plassene, red.anm.), fortsetter han.

Kullet hans skal etter planen spille en felles avgangsforestilling på nyåret.

— Kaotisk

Augestad beskriver de siste ukene i Storbritannia som kaotiske.

— Først og fremst fordi mange prøver å få tatt en boosterdose. Jeg skulle egentlig ta en boosterdose forrige uke, men da var vaksinekøen tre timer lang, og det gikk ikke på grunn av studiene, sier Augestad.

De siste smittetallene viser at det 106.000 nye tilfeller i Storbritannia på tirsdag. I London var smittetallet 1456 tilfeller per hundre tusen innbyggere.

— Det er jo høyt smittetrykk i Norge også, men det er spesielt høyt i London. I min omgangskrets er det bare jeg som har blitt smitta, og det er antageligvis omikron, sier han.

Det er bare fire måneder siden han var smittet av deltavarianten.

— Det føltes litt snodig å teste positivt igjen nå.

Powered by Labrador CMS