OVERGREP

Universitet betaler over ni milliarder til flere hundre overgrepsutsatte kvinner

Universitetet betaler milliarder til ofre for gynekolog i historisk forlik.

Over 700 kvinner har anklaget George Tyndall ved University of Southern California (USC) , her fra retten i juli 2019, for seksuelle overgrep gjennom snart 30 år.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): — Jeg syntes det var rart, men hva visste jeg? Da han tok ut kameraet for å ta bilder av meg og han ba meg om å delta på disse bildene, vel, hva visste jeg? Jeg stolte på ham.

Det sa Audry Nefziger under pressekonferanse i California like før påske.

Nafziger er i dag påtalemyndighet for seksualforbrytelser. Hendelsen hun beskriver skal ha skjedd i 1990, den gang da hun var ung og ikke hadde noen erfaringer med gynekologer.

Tretti år senere sier hun at hendelsen endret livet hennes, ikke bare hvordan hun så på seg selv, men også tilliten hennes til mannlige leger.

Historien til Nefziger fortelles av NBC News. De er et av mange amerikanske medier som rapporterer om et forlik til flere milliarder kroner etter at flere hundre kvinner har anklaget en tidligere gynekolog ved University of Southern California (USC) for overgrep.

Det største av sitt slag

George Tyndall jobbet som gynekolog ved USC i nær tretti år, som eneste gynekolog på heltid. Før påske inngikk universitetet et forlik på 852 millioner dollar som skal betales ut til over 700 kvinner som har anklaget Tyndall for overgrep.

Dette kommer på toppen av et forlik på 215 millioner dollar i et annet gruppesøksmål, fra 93 kvinner som anklaget universitetet for å ha ignorert overgrepsanklagene mot Tyndall i flere tiår.

— Jeg er del av et tilfeldig søsterskap mellom hundrevis av kvinner, fordi universitetet vi elsker forrådte vår tillit, sa Dana Loewy, en av saksøkerne, da dette forliket ble kjent tilbake i 2018.

Med det ferske forliket skal universitetet med andre ord betale til sammen godt over en milliard amerikanske dollar, rundt 9,5 milliarder norske kroner, til gynekologens ofre.

Dette er ikke første gang et universitet betaler store summer i forbindelse med overgrepssaker. Tidligere har Michigan State University inngått et forlik på 500 millioner dollar med ofre for idrettslegen Larry Nasser, mens Penn State inngikk forlik på over 109 millioner dollar med ofre for fotballtreneren Jerry Sandusky.

Forliket inngått av USC er ifølge BBC likevel det største i sitt slag ved et amerikanske universitet.

Universitetet er blitt kritisert

Universitet er blitt kraftig kritisert for hvordan de har svart på overgrepsanklagene, kritikken førte også til at universitetets president trakk seg.

— I am deeply sorry for the pain experienced by these valued members of the USC community, sa nåværende USC-president Carol L. Felt i en uttalelse etter at det ferske forliket var klart.

Hun la til:

— We appreciate the courage of all who came forward and hope this much needed resolution provides some relief to the women abused by George Tyndall.

Samtidig banket en av advokatene som representerer kvinnene, John Manley, til mot universitetet. At universitetet skal ha vært uvitende om anklagene karakteriserte han ifølge NBC som «en jævla løgn».

Han hevder «ikke alle, men noen» har satt «prestisje, fundraising og universitetets merkevare foran studentens velvære i tretti år».

Tyndall jobbet ved universitetet fram til 2017. Han ble arrestert og siktet for 35 tilfeller av seksuelle overgrep i 2019. Selv nekter han straffeskyld.

Ifølge NBC News skal etterforskerne ha funnet over 1000 videoer hjemme hos gynekologen, som de beskriver som «homemade sex tapes». De skal også ha funnet en rekke fotografier.

Powered by Labrador CMS