Opp mot 100 møtte fram til markering mot rasisme på Universitetet i Oslo fredag. Foto: Sofie Vega Wollbraaten

Tok avstand fra rasisme

Rundt 100 var samlet i markering mot rasisme på Universitetet i Oslo fredag 19. mai. 18 organisasjoner hadde sluttet seg til arrangementet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

18 organisasjoner sto bak markeringen mot rasisme på Universitetet i Oslo fredag 19. mai.

Utgangspunktet for markeringen er en avsløring fra Universitas med påstander om mangeårig grov rasisme i eiendomsavdelingen på universitetet.

Flere appeller

Initiativtakerne til markeringen var Palestinakomiteen på UiO og Africant Student Association. Både leder i Palestinakomiteen, Shakila Ahmed, og Linda Irankunda fra Africant Student Association holdt appeller, sammen med nestleder i Landsforeningen mot rasisme, Stine Sandnes.

— Rasisme foregår mange steder man ikke kan se for seg at det skjer, sa Sandnes (bildet over) og fortsatte:

— Vi er veldig glad for Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD) har tatt opp saken med Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Sandnes sa at hun syntes det var flott Universitas hadde brakt saken fram i lyset og understreket alvoret i situasjonen i og med at dette skal ha pågått over mange år.

— Hvorfor er det ikke blitt gjort noe, selv om ledelsen har visst om dette, spurte Sandnes i tillegg.

— Ikke på Blindern

Linda Irankunda (bilde under) startet sin appell med å si at hun aldri hadde trodd at hun skulle stå på Blindern å markere avstand til rasisme på universitetet.

— Jeg har lært at man skal si fra hvis man blir utsatt for rasisme. Si far til læreren, eller sjefen din eller lignende, men det er tøft når det ikke hjelper å si fra, slik ansatte forteller om i denne saken, sa Irankunda.

På det meste var det opp mot 100 i hovedsak studenter til stede på markeringen fredag.

Vil fortsette arbeidet

— Vi er fornøyd med oppmøte. Det har jo kommet veldig raskt i stand, sier Shakila Ahmed til Khrono etter markeringen, og hun legger til:

— Vi er også veldig godt fornøyd med at vi hadde med oss hele 18 organisasjoner. 

Ahmed sier også at de kommer til å følge nøye med på utviklingen av saken.

— Vi håper denne saken nå blir godt fulgt opp fra ledelsen på universitetet, men vi kommer til å følge nøye med. Det er ikke sikkert dette er vår siste reaksjon i denne saken, understreker Ahmed.

Studentparlamentet er med

Blant de 18 foreningene som støttet markeringen var også Studentparlamentet på UiO.

Leder i Studentparlamentet, Hans Christian Paulsen, sier til Universitas at selv om saken ikke gjelder studenter direkte, føler de et ansvar for å ha et universitet fritt for rasisme.

— Vi ønsker å slutte oss opp om dette. Og så tenker jeg at en viktig presisering fra vår side er at det viktigste for oss er at man unngår den typen ting i fremtiden, og ikke at noen nødvendigvis skal få straff for det nå, sier han, i følge avisen.

Avsløringer om forhold i eiendomsavdelingen

Det var tirsdag 9. mai at studentavisen Universitas med tilhold på Universitetet i Oslo startet sine artikler om en alvorlig rasismesak på UiO som skal ha pågått over mange år.

Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD) har tatt opp saken med Likestillings- og diskrimineringsombudet, og det er blant annet gjennom dokumentene som er sendt mellom disse enhetene at Universitas har fått innsyn i saken og fått snakket med noen av de ansatte som forteller om grov rasisme.

De berørte ansatte jobber i Eiendomsavdelingen på UiO.

UiO-rektor blogger mot rasisme

Etter oppslagene i Universitas var rektor på UiO, Ole Petter Ottersen, raskt ute med å markere avstand mot rasisme.

Han skriver blant annet i sin blogg: «Tirsdag 9. mai skrev Universitas om en ansatt på UiO som opplever seg utsatt for rasisme. La det være helt klart: Rasisme og alle former for trakassering bryter fundamentalt med de verdier Universitetet i Oslo er tuftet på.»  

Og han fortsetter:

«Våre ansatte skal ikke oppleve noen form for rasisme eller trakassering på arbeidsplassen. På et universitet er nettopp toleranse, respekt og likeverd fundamentale verdier som må holdes i hevd. Rasistiske ytringer bryter med norsk lov og kan straffeforfølges. Denne typen ytringer kan føre til avskjedigelse.»

Ottersen presiserer at ledelsen ved UiO ikke kan gå inn i enkeltsaker på personalområdet, men han presiserer at saken som er til behandling, tas svært alvorlig, og at man i slike saker er opptatt av at det gjennomføres grundige undersøkelser og at det sikres en forsvarlig saksbehandling.

Ottersen avslutter:

«La det være helt klart: Universitetet i Oslo godtar ikke rasisme.»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS