Siste fra forsiden:
Kortnytt
Delte ut samfunns- og arbeidslivspris
På årets siste styremøte på Universitetet i Sørøst-Norge ble den første samfunns- og arbeidslivsprisen med tilhørende 100.000 kroner til faglig aktivitet delt ut.
Førsteamanuensis i beredskapsledelse og krisehåndtering, Jarle Løwe Sørensen, ble tildelt USNs aller første samfunns- og arbeidslivspris på 100.000 kroner. Hovedbegrunnelsen var at han bygger broer mellom utdanning, forskning og arbeidsliv.
Sørensen var til stede på møtet med en helt annen begrunnelse, og ble både glad og overrasket da han mottok prisen. Han leder Senter for sikkerhet, krisehåndtering og beredskapsledelse.
— Dette var veldig overraskende og en veldig stor inspirasjon i det videre arbeidet. Det er hyggelig å bli anerkjent for den jobben man gjør. Jeg brenner for samspillet med studenter, næringsliv og offentlige etater og at forskningen vi driver med skal ha praktisk nytteverdi, sa Sørensen.
Prisen på 100.000 kroner kan brukes til faglig utvikling og blir tildelt under Doktorkreeringsseremonien 24. april.
Avslutter studenthusprosjekt i Oslo
Styret i Studentsamskipnaden SiO avslutter studenthusprosjekt i Oslo.
— Selv etter betydelig arbeid med å skaffe finansiering, er de nødvendige økonomiske forutsetninger for å realisere studenthuset dessverre ikke til stede. Konsekvensen er at prosjektet nå avsluttes, sier styreleder Eilif Tanberg i SiO i en pressemelding.
I 2021 betalte SiO 290 millioner kroner for St. Olavs gate 23, som skulle bli et felles møtepunkt for alle Oslos studenter. Studentsamskipnaden har slitt med å sikre nødvendig finansiering. Blant annet for rehabilitering av bygget, som fikk en prislapp på 260 millioner kroner.
— Våre samarbeidspartnere har vist stor velvilje og forståelse for viktigheten av studenthuset, men også et redusert studenthus ville kreve betydelig finansiell støtte fra stat, kommune og andre samarbeidspartnere, noe som ikke er oppnådd, sier Tanberg.
Ny akkreditering for fagskole
Folkeuniversitetets Fagskole får ny fagområdeakkreditering fra Nokut.
Det gir fagskolen mulighet til å opprette og endre på utdanninger innenfor fagområdet økonomi, administrasjon og logistikk. Fra før har fagskolen akkreditering innenfor helsefag.
— Jeg vil gratulere Folkeuniversitets Fagskole med akkreditering av fagområdet økonomi, administrasjon og logistikk. Dette er deres andre fagområdeakkreditering og gir dem fullmakt til å opprette nye utdanninger innenfor dette området selv, uten at de må søke Nokut. Med denne tilliten får de også et større ansvar for selv å sikre kvaliteten i utdanningene sine, sier Nokut-direktør Kristin Vinje i en pressemelding.
Slutter i Sammen og blir politisk rådgiver
Amalie Johnsen Lunde (27) går fra vervet som styreleder i studentsamskipnaden Sammen til å være politisk rådgiver for finansbyråd Jacob Mæhle (H) i Bergen.
— Det blir litt av en overgang. Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle begynne arbeidslivet som rådgiver for finansbyråden, men jeg er kjempeglad for muligheten, sier Lunde til Bergensavisen.
Sammen er studentsamskipnaden på Vestlandet, og Lunde trer ut av rollen som styreleder ved nyttår og starter som politisk rådgiver 1. januar 2025.
Lunde har studert på Norges handelshøyskole og har én eksamen igjen før hun blir siviløkonom. Hun har sittet i kommunestyret til Høyre i Vaksdal de siste fem årene.
Værmeldere danket ut NTNU
For 21. gang er det gjort en profil over norske etater, som viser hvor godt omdømmet deres er ute i befolkninga.
— Dette er hyggelig lesning, konstaterte rektor Tor Grande på styremøtet torsdag.
På totalinntrykk kommer NTNU på tredjeplass når det gjelder best omdømme. De andre universiteter og høgskoler kommer langt ned på lista.
NTNU må imidlertid se seg slått av Meteorologisk institutt, som har best omdømme av alle etater.
— Det er skuffende at folk tror mer på værmeldinga enn på forskning, spøkte Aksel Tjora.
— De driver jo med forskning der også, repliserte Grande.
På andreplass kommer Folkehelseinstituttet (FHI).
— Dette er ferskvare, så vi er nødt til å jobbe med å opprettholde det gode inntrykket, mente Grande.
Styreleder Remi Eriksen sa lettere overveldet at nå måtte styret nesten ta seg en pause. Det ble det ikke noe av, men styret satte pris på resultatet og klappet rundt styrebordet.
Vil ha sjukepleie frå hausten 2025
Styret ved Høgskulen i Volda vedtok 11. desember at dei ønskjer oppstart av sjukepleieutdanning frå august 2025. I vedtaket heiter det at ein går vidare med planane, men at ein i januar både skal handsama søknad om akkreditering og få ei sak om finansieringsplan.
Som Khrono har skrive, var både rektor og høgskuledirektør uroa for at prosessen går for fort. I styremøtet understreka begge at dei meiner at det er viktig at ein likevel satsar på august 2025. Dette var styret, etter ein lang debatt, samde om. Det var spørsmål knytt til finansiering og særleg til flytting av studieplassar, som gjorde at styret hadde ein del spørsmål. Høgskulen har ikkje fått eigne studieplassar frå Kunnskapsdepartementet til sjukepleie- og etterkvart vernepleieutdanning, så ein må sjølve finna rom for dette. Det er i første omgang snakk om tjue studieplassar i sjukepleie, i eit deltidsløp.
— Det er eit sterkt ønske om og stor entusiasme kring, desse studieplassane i samfunnet rundt oss. Me vil få eit forklaringsproblem dersom me utset oppstart, sa Jorunn Sem Fure.
Ho er dekan ved Avdeling for samfunnsfag og historie, som er dei som skal husa ei eventuell helseutdanning.
Fure sa i si orientering at både øvingslab og avtalar om praksisplassar er godt i rute.
SiN har fått nytt styre
Stipendiatorganisasjonene i Norge (SiN) har fått nytt styre, som skal tiltre 1. januar 2025.
Det fremkommer i en pressemelding.
Karl Henrik Storhaug Reinås ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Oslo er valgt som ny leder, og overtar dermed roret etter Ingvild Bergom Lunde.
Resten av det nye styret ser slik ut:
- Nestleder: Claire Degail, TODOS
- Myndighetsansvarlig: Kamil Piotr Szura, UiSDc
- Kommunikasjonsansvarlig: Davit Gigilashvili, DION
- Økonomiansvarlig: Fei Song, DION
- EuroDoc Liaison officer: Naheeda Hamza, UiODoc
Med fornyet fokus fortsetter SiN å fremme interessene til midlertidige vitenskapelige ansatte i Norge, skriver organisasjonen i en pressmelding.
Ingvild Bergom Lunde er strålende fornøy med at det er nettopp Karl Henrik Storhaug Reinås som overtar stafettpinnen etter henne.
— Karl Henrik har politisk erfaring og teft, og forstår også viktigheten av å bygge gode relasjoner med medlemsorganisasjonene, melder den avtroppende lederen.
Sa opp — fikk 4 millioner kroner med seg ut døren
I oktober 2023 sa rektor ved University of Leeds, Simone Buitendijk (66), opp stillingen sin og forlot universitetet med umiddelbar virkning.
Med seg ut dørene fikk hun en ekstra kompensasjon på 4 millioner kroner, skriver Times Higher Education (THE).
I Storbritannia lønnes ledere oftest per studieår, så for studieåret 2023—2024 mottok Buitendijk godt over 6 millioner kroner, selv om hun kun jobbet tre måneder i starten av studieåret.
Universitys of Leeds' regnskap viser at den tidligere rektoren fikk 2 millioner i ordinær lønn, 2,5 millioner kroner i kontraktfestet sluttpakke og 1,6 millioner kroner som følge av tap av verv, skriver THE, som omtaler den totale utbetalingen som en av de største kjente sluttpakkene i britisk universitets- og høgskolesektor de siste årene.
Simone Buitendijk har nå fått ny jobb som rektor ved University of Salford. Det er ikke kjent hvorfor hun sa opp, men den nederlandske 66-åringen skal ha vært kontroversiell, og blant annet ha uttalt at hun ønsket å avskaffe tradisjonelle forelesninger i UH-sektoren.
Nyeste artikler
Universitetstoppenes moteord: — Ikke lett å få synlige resultater av det
Den egentlige Y-veien i høyere utdanning må styrkes
KI-alderen krever presis og strukturert informasjon
Videreføring av en viktig kunstutdanning
Fire tusen årsverk for mye?
Mest lest
«Prosessane er lukka, og ein får ei katastrofekjensle»
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Stipendiat tapte rettssak, må betale 250.000 kroner
Ekstrem vekst i publisering: — Pervers forretningsmodell
Ber om at Eirik Hovden blir kallet til en stilling