USA

Universitetet fjernet Karl Marx — viser til Russlands invasjon av Ukraina

Universitetet i Florida mener det var passende å fjerne Marx' navn fra et grupperom etter invasjonen. Studentopprop krever navnet tilbake.

Karl Marx ble født i Trier i Tyskland i 1818.
Publisert

Brussel (Khrono): Hva skjedde med Karl Marx på University of Florida? Og hva i all verden har han å gjøre med krigen i Ukraina? Spørsmålene svirrer rundt på campus ved University of Florida etter at navnet til den tyske økonomen, forfatteren og filosofen — som døde i 1883, 139 år før Russland invaderte Ukraina — i mars forsvant fra et grupperom ved universitetsbiblioteket i Florida.

«Karl Marx Group Study Room 229» var et av 15 grupperom ved biblioteket med navn etter tenkere og forfattere.

I mars var det slutt. Navnet ble fjernet, det ble også et bilde og en plakett med presentasjon av Marx. I dag heter grupperommet «Group Study Room 229».

Mener det var «passende»

Som begrunnelse har universitetet vist til invasjon av Ukraina. På spørsmål om de kan utdype dette får Khrono tilsendt en uttalelse på mail, fra Hessy Fernandez ved universitetets informasjonsavdeling. Den samme uttalelsen er tidligere blitt gjengitt av blant andre Inside Higher ed.

— Gitt de aktuelle hendelsene i Ukraina og andre steder i verden, så har vi fjernet Karl Marx' navn, som ble plassert på et grupperom ved University of Florida i 2014, skriver de.

Khrono spurte også hva de mener Marx har å gjøre med krigen.

— For mange rundt om i verden vekker den russiske invasjonen av Ukraina sterke og smertefulle minner om sovjetisk dominans og undertrykking, som hadde en udiskutabel kobling til marxistisk ideologi, skriver de og legger til at «av den grunn var noen mennesker bekymret over å ha et eget rom på campus med Marx sitt navn, derfor ble det tatt en beslutning om å fjerne navnet», skriver de.

Krever navnet tilbake

Avisa Tampa Bay Times forteller om studenter som har protestert utenfor grupperommet, flygeblad med bilde av Marx har dukket opp på campus, det har også et «Free Karl Marx»-opprop med krav om gjeninnføring av Marx-rommet.

— Fra et universitet som er stolt av kvalitetsundervisning, er begrunnelsen for fjerningen på bakgrunn av den pågående, tragiske konflikten i Ukraina, uten historisk grunnlag, heter det i oppropet, som Young Democratic Socialists ved universitetet står bak.

De viser til Marx døde i 1883, og legger til at «den nåværende russiske imperialistiske staten drives av kapitalistiske oligarker uten tilhørighet til det marxistiske slagordet 'fra enhver etter evne, til enhver etter behov'».

Tampa Bay Times viser til at navnet ble endret etter at konservative medier siktet seg inn mot det, navneskiftet skal ha kommet bare tre dager etter at Campus Reform — som beskriver seg selv som «en konservativ vaktbikkje i nasjonens høyere utdanningssystem» — skrev om det, dagen etter fulgte ytre høyre-nettstedet Breitbart opp med en artikkel med tittelen «Campus Commies».

Powered by Labrador CMS