Miljø

Utslippene fra flyreisene til ansatte ved UiO økte i fjor

Universitetet i Oslo reduserte sine klimagassutslipp med to prosent i 2024 sammenlignet med året før. Men utslippene fra flyreiser gikk til værs.

Ansatte ved Universitetet i Oslo fløy over 21.000 flyreiser i 2024. Det vil si tre reiser i gjennomsnitt per ansatt.

Tirsdag legger ledelsen ved Universitetet i Oslo (UiO) fram klimagassregnskapet for 2024 for universitetsstyret.

Det er delvis gode nyheter universitetsdirektør Arne Benjaminsen og eiendomsdirektør John Skogen kan legge fram.

Resultatene viser at universitetet har kuttet klimagassutslippene med to prosent i 2024 sammenlignet med året før, og siden 2018 har universitetet klart å redusere klimagassutslippene med 19 prosent, eller 18.000 tonn CO₂ ekvivalenter per år. 

Samtidig har UiO satt seg en hårete målsetting. Innen 2030 skal universitetet halvere klimagassutslippene de hadde i 2018. Konklusjonen i årets rapport er klar: De henger etter. 

Ett område der pilene peker feil vei, er flyreiser. 

Regnskapet viser at utslippene fra flyreiser økte med sju prosent i fjor. Året før økte utslippene fra flyreiser med fem prosent. 

Viserektor for klima, miljø og tverrfaglighet, Mette Halskov Hansen, hadde ikke mulighet til å svare på Khronos henvendelse torsdag ettermiddag.

«Tøffe valg»

Til tross for de siste års økning, flyr UiO-ansatte fremdeles mindre enn de gjorde i 2018. Sammenlignet med referanseåret, viser tallene for 2024 at UiO har redusert klimagassutslippene fra flyreiser med 22 prosent. 

Men skal man nå målsettingene innen 2030, må det mer drastiske grep til. Det mener universitetsdirektør Benjaminsen.

I styrepapirene skriver universitetsdirektøren at UiO må ta grep hvis de ønsker å nå målene sine. 

«Skal man kutte betydelig de kommende årene vil man sannsynligvis måtte ta noen tøffe valg framover». 

Tallene viser at det ble gjennomført over 21.000 flyreiser i 2024. Det vil si at en UiO-ansatt i gjennomsnitt fløy tre flyreiser i 2024. 65 prosent av flyreisene var utenfor Norden.

Benjaminsen påpeker i styrepapirene at nesten 50 prosent av klimagassutslippene fra flyreiser er fra interkontinentale flyreiser. 

«For interkontinentale reiser er det lite man kan gjøre for å tilrettelegge for mer bærekraftige reisemåter, noe som gjør at færre reiser er eneste tiltak som vil føre til vesentlige kutt i utslipp. Dette vil oppleves som begrensende for våre ansatte og må diskuteres opp mot UiOs rolle som et internasjonalt orientert universitet».

Redusert pizza-utslipp

Regnskapet, som er utarbeidet av rådgivningsselskapet Asplan Viak, viser også at det har vært en betydelig økning i klimagassutslippene på en annen viktig post. Klimagassutslippene knyttet til bygg har økt med 38 prosent sammenlignet med 2023, da UiO noterte sitt laveste utslipp på dette underpunktet siden de begynte å føre regnskap i 2018. 

Grunnen til økningen, skriver Benjaminsen, er sammensatt og skyldes særlig to forhold. 

For det første har det vært en betydelig økning i regnskapsførte kostnader, særlig knyttet til investeringer i bygg og anlegg. Dette gjelder blant annet arbeidet med å realisere to nye Senter for fremragende forskning og Senter for fremragende utdanning, samt utløsing av opsjoner knyttet til det nye Vikingtidsmuseet.

For det andre ser UiO en økning i utslipp knyttet til leie av lokaler. Dette skyldes at utslippsfaktoren som brukes i beregningene er blitt vesentlig høyere i 2024, selv om de faktiske kostnadene for leie er lavere enn tidligere år, skriver Benjaminsen.

En mye omdiskutert cateringavtale er også nevnt i regnskapet. 

Reaksjonene haglet da UiO-ledelsen inngikk en ny cateringavtale i 2023 som stilte strenge krav til bærekraft. Blant annet ble pizza forbudt som møtemat og salat ble obligatorisk på møter under tre timer. Kaker ble også bannlyst.

Nå viser klimagassregnskapet at den nye cateringavtalen har redusert utslippene fra innkjøpt lunsj med 56 prosent og innkjøpt middag med 61 prosent det første halvåret etter at det ble innført. 

Powered by Labrador CMS