Rett før jul besøkte Iselin Nybø jussprofessor Malcolm Langford på det juridiske fakultet ved Universitet i Oslo. Nå nevnes hun som mulig kandidat til justisministerposten. Foto: Siri Øverland Eriksen

Venstre krever kunnskapsministeren

Spekulasjoner. Kilder sier til VG at Venstre har krevd å få kunnskapsministeren i en ny regjering. Partileder Trine Skei Grande skal være favoritten.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nettstedet Rett24 spekulerer i at Iselin Nybø (V) kan bli ny justisminister i Erna Solbergs trepartiregjering som er på trappene. Dagens forsknings- og høyere utdanningsminister blir også nevnt som mulig kunnskapsminister etter Jan Tore Sanner (H) i et samlet Kunnskapsdepartement.

Ifølge Rett24 er andre som nevnes til justisministerplassen, Sveinung Rotevatn (V), Monica Mæland (H) og Peter Frølich.

Vi kan ikke ende i en situasjon hvor Høyre styrer alle de tunge departementene i regjeringen og har både statsminister, utenriksminister, finansminister og justisminister.

Sondre Hansmark til NTB

Kunnskap og justis

Ifølge VG onsdag formiddag skal Venstre-ledelsen ha bestemt seg for at de krever å få kunnskapsministeren i den nye Solberg-regjeringen. Partiet har også bestemt seg for at justisministerposten er andreprioritet og samferdselsministeren er tredjeprioritet. Det får VGs opplyst av en sentral kilde som kjenner Venstres prioriteringer.

Mandag ble det kjent at Fremskrittspartiet trekker seg ut av regjeringen. Statsminister Erna Solberg sier ifølge NTB at ny statsrådkabal skal være på plass innen slutten av måneden, og gjerne før.

Sju statsråder forsvinner

Fremskrittspartiet tar med seg sju statsråder ut av regjeringen, og spekulasjonene om hvem som skal ta over for dem er allerede godt i gang.

Etter at Kristelig folkeparti (Krf) kom inn i regjeringen i 2019 gikk man opp til 21 statsråder, mot 18 da Solberg-regjeringen tiltrådte i 2013.

Dermed er det sannsynlig at man går fra å ha to statsråder knyttet til Kunnskapsdepartementet til bare en slik statsråd. Da Venstre kom inn i regjeringen i 2018 ble nemlig Kunnskapsdepartementet delt i to og Venstres Iselin Nybø fikk ansvaret for forskning og høyere utdanning, mens Høyres Jan Tore Sanner ble kunnskaps- og integreringsminister med ansvar for barnehage, grunnskole og videregående skole.

Kilder skal ha sagt til VG at det er stor sannsynlighet for at Jan Tore Sanner nå blir finansminister. Hvis dette skjer, er det åpent hvem som skal ta over som kunnskapsminister.

Det kan bli Iselin Nybø, men flere Khrono har snakket med nevner også Henrik Asheim (H) som et navn. I en kort periode i 2017 var han konstituert som kunnskapsminister og vikar for Torbjørn Røe Isaksen (H).

Mulig Venstre-minister?

Hvis Kunnskapsdepartementet slås sammen igjen er partileder i Venstre, og nåværende kulturminister, Trine Skei Grande, også et aktuelt navn. Tidligere har hun vært åpen om at hun har ønsket å bli kunnskapsminister.

Unge Venstre-leder, Sondre Hansmark, sier til NTB at Venstre nå har mulighet til å ta Finansdepartementet, Olje- og energidepartementet eller hele Kunnskapsdepartementet.

— Vi kan ikke ende i en situasjon hvor Høyre styrer alle de tunge departementene i regjeringen og har både statsminister, utenriksminister, finansminister og justisminister, sier Hansmark til NTB.

Fagbladet Utdanningsnytt har fått flere politiske kommentatorer til å spekulere i hvem de tror får ansvar for Kunnskapsdepartementet. Både politisk kommentator i Nordlys, Tone Angell Jenssen og politisk kommentator i Morgenbladet, Aslak Bonde, er enige i at det er stor sannsynlighet for at Jan Tore Sanner blir ny finansminister.

— Når Erna Solberg til høsten skal ha gjennom statsbudsjettet, trenger hun stabilitet og erfaring. Derfor velger hun det sikre. Jeg er ganske trygg på at en spådom om Sanner som finansminister står sterkt, sier Bonde til Utdanningsnytt.

Asheim (H) kunnskapsminister?

Hvis Sanner blir finansminister tror både Jenssen, Bonde, politisk redaktør i Sunnmørsposten, Jan Erik Røsvik og politisk kommentator Hilde Øverbekk, i Stavanger Aftenblad, at Henrik Asheim er en mulig ny kunnskapsminister fra Høyre.

Både Bonde og Øverbekk trekker også fram Trine Skei Grande som en aktuell kandidat for posisjonen.

— Tidligere tok gjerne partiledere en liten ministerpost i en koalisjonsregjering. Men nå ser vi at de heller tar tunge poster, sier Bonde til Utdanningsnytt.

«Tullestatsrådene» bør bort

Samfunnsdebattant Jan Arild Snoen, sier til Filter Nyheter at minst tre statsrådsposter bør bort:

— Og det er disse tre, nyoppfunne «tullestatsrådene»: Vi trenger ikke en egen eldreminister. Beredskap høres ut som en naturlig del av justis. Og det er enda mer latterlig med denne digitaliseringsministeren, som åpenbart bare er funnet på for å få kabalen til å gå opp: Da KrF kom inn holdt Nikolai Astrup, som egentlig kunne bekledd nesten enhver skikkelig statsrådpost, på å falle helt ut fordi han er Høyre-mann fra Oslo. Det ble bare enda rarere da han fikk ansvaret for FNs bærekraftsmål i tillegg – det hører åpenbart til et annet sted.

Snoen ser også for seg at det kan være mulig å legge ansvaret for fiskeri og sjømat under næringsministeren.

(Saken er oppdatert kl.12.04 med opplysninger om Venstre-ledelsens prioriteringer i statsrådkabalen til den nye regjeringen.)

Powered by Labrador CMS