Høgskulen i volda

Volda leter etter ny rektor. Her er dem det snakkes om

Særlig to navn blir framhevet i spekulasjonene om hvem som kan bli ny rektor ved Høgskulen i Volda.

En nåværende og flere tidligere rektorer ved Volda lærarhøgskule og DH-skulen i Volda samla i 2019: Fra venstre: Johann Roppen, Per Halse, Gunnar Stave, Sverre Måseidvåg, Nils Mæhle (VLH), Ketil Jarl Halse (DH), Tor-Johan Ekeland (DH), Jon Tvinnereim (DH), Jan Driveklepp (DH) og Jan Ove Ulstein (DH).
Publisert Oppdatert

Skal mannerekka med rektorer ved Høgskulen i Volda (HVO) brytes? Det letes etter nye rektorkandidater. Fristen for å nominere kandidater til rektorvalget går ut 26.oktober.

Sittende rektor, Johann Roppen, skal gå av til sommeren etter to fullførte perioder. Men hvem vil overta?

Her er snakkisene

Dekan Unni Hagen vil ikke bekrefte om hun vil si ja til å stille som rektorkandidat, men er nominert av letekomiteen..

Dekan Unni Hagen er nominert av letekomiteen og en av rektorfavorittene. Hun leder i dag Avdeling for kulturfag. På spørsmål fra Khrono om hun kan bekrefte at vil stille som rektorkandidat, er svaret at det vil hun ikke bekrefte.

Hagen ble ansatt som dekan ved høgskolen høsten 2019. Hun har tidligere vært dekan ved Høgskolen i Østfold, der hun også stilte som rektorkandidat i 2017, men tapte mot daværende sittende rektor, Hans Blom.

I tillegg skal en ansattgruppe i Volda ha nominerte sittende prorektor Odd Helge Mjellem Tonheim.

Da Khrono var i kontakt med ham tirsdag ville heller ikke han svare på om han vil stille til rektorvalg eller ikke.

Odd Helge Mjellem Tonheim, er i dag prorektor ved Høgskulen i Volda, og kan være aktuell som ny rektorkandidat.

— Jeg håper det stiller mange kandidater. Det er mange dyktige som kan stille, sier han i en knapp kommentar.

Fakta

Rektorvalg ved Høgskulen i Volda

  • Fra 3. til 26. oktober kan alle som har stemmerett i rektorvalget nominere en kandidat til rektorvervet.
  • Alle studenter og ansatte ved høgskolen har stemmerett.
  • For at ett forslag skal være gyldig må forslaget være signert av minst fem og maks sju personer med stemmerett. Ingen kan skrive under på mer enn ett forslag og hvert forslag kan kun fremme en kandidat.
  • Både ansatte og eksterne kandidater kan velges til rektor.
  • Den 18. november presenteres de nominerte til rektorstillingen, og fra den dagen og fram til 2. desember kan det drives valgkamp.
  • Det er satt av tid den 28. november mellom kl. 14-16.00 til en valgdebatt.
  • Den 2. desember åpnes det opp for å stemme på kandidatene.
  • Stemmeurnene stenges den 9. desember kl. 13.00. Samme dag blir valgresultatet offentliggjort.

Kilde: Høgskulen i Volda.

Tre dekaner: — Stiller ikke

Erling Sivertsen i letekomitéen sier det er en godt stykke arbeid igjen før de virkelig vet hvem som stiller som kandidat. Rektorkandidater må også ha en prorektor på plass.

Letekomiteen nominerer og rapporterer inn til valgstyret. Sivertsen sa tirsdag ettermiddag at komitéen ikke har oversikt over antallet nominerte. Fristen for å nominere går ut 26. oktober.

Etter det Khrono kjenner til, er det kun dekan Unni Hagen som er inn i bildet som mulig rektorkandidat blant dekanene.

Kate Kartveit er dekan for Avdeling for mediefag og kommer fra samme avdeling som Johann Roppen før han ble rektor. Dette har hatt betydning for hennes vurdering:

— Jeg har vurdert at jeg ikke skal stille til rektor. Avdeling for mediefag har hatt rektor derfra i åtte år, nå må noen andre fra høgskolen trø til. Det er mange dyktige folk som kan ta den oppgaven på seg, sier hun.

Kartveit vil ikke kommentere om hun kan være aktuell som prorektor.

Dekan ved Avdeling for humanistiske fag og lærerutdanning, Arne Myklebust, går snart av med pensjon og er heller ikke aktuell kandidat.

Randi Bergem er ønsket av flere som ny rektor i Volda.

Flere trekker fram dekan ved Avdeling for samfunnsfag og historie, Randi Bergem som en dyktig leder, og hun er ønsket som rektor av flere Khrono har vært i kontakt med. Khrono kjenner til at det er gjort forsøk på å nominere Bergem, men at de det gjelder ikke ønsker å nominere en som ikke ønsker det selv. Selv om prinsippet er slik at ingen i utgangspunktet kan si nei til å bli nominert.

Også Randi Bergem skal ha sagt et kategorisk nei, ifølge våre kilder.

Randi Bergem er dekan for samfunnsvitenskap og historie. Det har ikke lyktes Khrono å få kontakt med henne tirsdag.

— Håper det er kandidater å velge mellom

Randi Myklebust, er førsteamanuensis i pedagogikk og innvalgt som styrerepresentant av de ansatte i denne perioden. På grunn av denne rollen, ønsker hun ikke å kommentere på et eget kandidatur, verken som rektor eller prorektor. Hun er også et navn som nevnes av folk Khrono har snakket med.

Eirik Søvik, professor ved Institutt for realfag sitter også i høgskolestyret som ansattrepresentant, men er ikke aktuell nå.

— Jeg har blitt spurt om nominasjon, men det passer dårlig for meg nå, jeg har veldig små barn, de er 2 og 4 år, sier han.

— Så det vil passe bedre for deg om 8 år når to nye rektorperioder er gått?

— Ja, det kan du si - kom tilbake om 8 år, ler han.

Knapt flertall for valgt rektor

Styret har tidligere i år, med knappest mulig flertall, vedtatt å fortsette med valgt og ikke ansatt rektor. Søvik var en av dem som ivret for å fortsette med valgt rektor.

— Diskusjonen går høyt rundt mitt lunsjbord om rektorvalget, og det er mange gode kandidater her, så jeg håper flere vil stille, sier Søvik. Andre Khrono har snakket med sier at det er lite snakk og engasjement rundt valget og kandidater.

Jens Standal Groven var prorektor i perioden 2015 - 2018 og blir forbauset når vi kontakter ham om eventuelt kandidatur.

— Jeg har selv aldri vurdert å stille som rektorkandidat, selv om prorektorfunksjonen i all hovedsak var en veldig fin erfaring.

Groven synes det er bra med debatt og spørsmål om dette, men vil opplyse om at han nå sitter i valgstyret ved Høgskulen i Volda og derfor ikke kan kommentere konkret rundt nominasjoner og eventuelle kandidater før det er offentliggjort nå veldig snart.

— På generelt grunnlag håper både valgstyret ved HVO og jeg personlig at det blir flere kandidater og at vi får en spennende og konstruktiv valgkamp med gode debatter om utviklingen av høyskolen, sier Groven til Khrono.

Cecilie Røeggen er styrerepresentant for de administrativt ansatte og tilhenger av ansatt rektor.

— Jeg har ikke hørt mye snakk om rektorvalget, men det kan jo være fordi jeg sitter i styret og mener det jeg mener, sier hun.

— Jeg tror vi hadde fått flere å velge mellom dersom det var mulig å søke jobben som rektor og bli ansatt, men jeg håper selvfølgelig at det stiller flere kandidater til valget, sier Røeggen.

Også Geir Terje Ruud, ekstern representant i styret i Volda, vil gjerne se flere kandidater i valget.

— Jeg er tilhenger av ansatt rektor, og tror at høgskolen ville ha godt av å få en ekstern rektor, sier Ruud.

Mange sier nei

Arne H. Krumsvik fra Volda blir professor 2 på Høgskulen i Volda fra nyttår, men er ikke aktuell som ny rektor. .

Etter hva Khrono kjenner til, er det flere ansatte som er blitt foreslått, men mange har sagt nei. Flere ansatte vi har vært i kontakt med, gir uttrykk for at det nå er på høy tid med en kvinnelig rektor ved Høgskulen i Volda.

Høgskolestyret har også oppfordret letekomiteen om å finne eksterne kandidater som ønsker å stille til valg. En av dem det snakkes om i den sammenhengen er nylig avgåtte rektor ved Høyskolen Kristiania, Arne Krumsvik. Han er også selv volding.

— Jeg har fått et par telefoner om saken, men jeg er ikke aktuell som rektor i Volda, sier Krumsvik når Khrono ringer.

— Men jeg skal begynne i en professor 2-stilling i Volda 1. januar og gleder meg etter hvert til å samarbeide med en ny rektor også, sier han, som ikke selv vil lansere noen favoritter.

— Så godt kjenner jeg ikke Volda-miljøet, sier Krumsvik.

Endringslogg kl. 22.35: I en tidligere versjon av denne saken kom vi til å skrive at Arne Krumsvik var nylig avgått rektor i Volda. Dette stemmer ikke. Han er nylig avgått rektor ved Høyskolen Kristiania. Vi beklager inkurien.

Powered by Labrador CMS