null Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Westerdal skal bli gransket

Stortingets kontrollkomité har bestemt at de skal granske privatskolen.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da privatskolene Westerdals, Norsk Institutt for Scene og Studio (NISS) og Norges Informasjonsteknologiske Høgskole (NITH) fusjonerte i 2013 tok privatskolekonsernet Anthon B Nilsen as ut 105 millioner kroner tross utbytteforbud.

Etter at Dagens Næringsliv avslørte forholdene før jul har kontrollkomiteen på Stortinget bestemt seg for å se på Kunnskapsdepartementets kontroll over privatskolene.

— Målet er å komme til bunns i alle problemstillinger rundt saken. Det opplever vi at vi ikke har selv om vi har hatt lang korrespondanse med departementet, sier Jette F. Christensen (Ap) i kontrollkomiteen til DN.

Om to uker skal kontrollkomiteen diskutere hvordan saken skal behandles, og om det blir høring.

— Vår vurdering er at deler av kapitaluttaket er både i strid med ordlyden om at det ikke kan gi økonomisk utbytte, og formålet som er at pengene skal komme studentene til gode, sa Røe Isaksen (bildet) (som nå er i pappapermisjon) til DN da departementet hadde konkludert med at transaksjonen var ulovlig.

Det er ikke Anthon B Nilsen enig i, og han mener transaksjonen er gjort «etter lovens bokstav». Likevel har ledelsen likevel bestemt seg for å sette tilbake 105 millioner til høgskolen, som nå heter Westerdals Oslo ACT.

I Høyskoleloven paragraf 7, andre ledd, står det følgende:  «Private universiteter og høyskoler skal la statlige driftstilskudd og egenbetaling fra studentene komme studentene til gode. Institusjoner som mottar statstilskudd, kan ikke gi økonomisk utbytte eller på annen måte overføre overskudd til eier eller dens nærstående.»

Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS