Hovedvernombud Erik Dahlgren ved HiOA frykter «en gal manns verk» og mener det er på høy tid med en beredskapsplan. Foto: Eva Tønnessen

Kritisk til sikkerheten, frykter gal manns verk

Hovedverneombudet ved høgskolen etterlyser en helhetlig beredskapsplan, og mener sikkerheten ikke har vært godt nok ivaretatt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hovedverneombud ved HiOA, Erik Dahlgren, har nylig gått gjennom Gjørv-kommisjonens 22. juli-rapport, som blant annet tar for seg risikoen for terror ved norske læringsinstitusjoner. Han er kritisk til skolens beredskapsnivå.

– Høgskolen har ikke vært godt nok forberedt mot ting som skyting og terror, sier han.

– Mangler en plan

Dahlgren forteller at rapporten tar opp blant annet skoleskyting som et særskilt risikoobjekt, på grunn av flere nylige hendelser på skoler både i USA og Finland.

Han mener dette gjør rapporten aktuell for HiOA.

Høyskolen har ikke vært godt nok forberedt mot ting som skyting og terror.

Erik Dahlgren

– HiOA er en institusjon hvor svært mange studenter er samlet på ett sted samtidig, noe som gjør den til et aktuelt mål for slike skyteepisoder. Det er imidlertid mer aktuelt for «en gal manns verk», for å si det sånn, enn som mål for typisk terror. HiOA er ikke like samfunnsmessig viktig som for eksempel et regjeringsbygg i den forstand, sier Dahlgren.

– Hvilke tanker gjør du deg om dagens sikkerhet ved HiOA etter å ha lest rapporten?

– Jeg tenker at vi ikke har noen enhetlig plan for hva vi skal gjøre, vi er prisgitt enkeltmenneskers handling hvis det skulle skje noe. Det kan være bra i noen situasjoner, men jeg mener vi trenger en felles plan så alle vet hva de skal gjøre ved en alvorlig hendelse. Det er jo ledelsen heldigvis i gang med nå.

– Sier du med det at sikkerheten ikke har vært godt nok ivaretatt ved HiOA?

– Ja, det mener jeg. Vi har heldigvis vært spart for alvorlige hendelser til nå, men det mener jeg vi mangler en god nok plan for.

– For naive i Norge

Dahlgren har studert «helserettet arbeid ved katastrofer og krig» ved Høyskolen i Buskerud (HiBU), og har i tillegg utdanning innen beredskapsarbeid fra blant annet Forsvaret.

– På grunn av min bakgrunn er jeg kanskje litt forutinntatt når det gjelder dette, men jeg tror vi har vært litt for naive her i Norge og tenkt at terror ikke skjer oss. Nå har vi sett det både i Finland og her hjemme, og det finnes veldig mange skytevåpen i Norge, så jeg mener dette er høyst aktuelt.

– Hva sier rapporten om sannsynligheten for terror på norske læringsinstitusjoner?

– Kommisjonen anser vel sannsynligheten for ganske lav, men det gjorde de vel før 22. juli også.

– Hva tenker du selv om sannsynligheten for terror ved HiOA etter å ha lest rapporten?

– Det er ikke noe jeg er redd for hver dag, men jeg tror dette er noe vi må forberede oss på, sier han. Brannsikring mener han imidlertid at høgskolen er ganske god på.

– Vi har hatt en del øvelser, og brannalarmen går direkte til brannstasjonen, så der føler jeg vi er ganske godt forberedt. Vi har gode rutiner hvor ting er satt i system, så jeg er vel så trygg som man kan være. Men det er klart at brann er jo også noe man aldri kan sikre seg helt mot, sier han.

Ønsker ansvar til jul

Dahlgren er positiv til arbeidet som nå er satt i gang med beredskap ved  HiOA.

– Jeg synes det er veldig bra at det nå arbeides med dette, og at det kommer fra ledelsen, for dette er noe som må komme ovenfra, sier han.

– Hvilke tiltak mener du de må gjøre?

– Det arbeidet som nå er i gang med ny beredskapsplan er i grunnen det vi har manglet. Slik sett føler jeg nå at de grepene som må gjøres er i ferd med å settes i verk, sier han, men legger til at han likevel ønsker et enda større fokus på beredskap blant skolens ledere.

– Dette må starte ovenfra og formidles videre til alle lederne nedover, slik at alle ledere er klar over sine ansvarsområder. At alle lederne i større grad ble ansvarliggjort, ville vært en skikkelig julegave til meg i år.

– Hva vil du som hovedverneombud ta tak i framover?

– Jeg er med i gruppen som skal utarbeide den nye beredskapsplanen, og vil forsøke å være en pådriver for dette i systemet. Jeg står jo litt utenfor selve beslutningene, men ønsker å sørge for alles ve og vel, samtidig som alle gjør de oppgavene de skal, sier Dahlgren.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS