studenter

Andrew Tate utfordrer universitetene: — Trenger ikke fire år med hjerne­vasking 

Den kontroversielle influenceren Andrew Tate har kjøpt opp domenet «university.com». Han frir til unge menn som er skeptiske til høyere utdanning og ute etter lettjente penger.

— Du har antakelig oppdaget at gjennom alle årene dine på universitetet, har vi ikke én eneste gang lært deg hvordan du tjener penger, sier Andrew Tate i en video.
Publisert

— Utdanning er viktig. Du må lære ting. Men tradisjonell utdanning er utdatert, sier den kontroversielle influenceren Andrew Tate i en video hvor han holder en slags tale til «studentene» sine.

Han hevder det du lærer i høyere utdanning ikke vil hjelpe deg. Og at utdanningen bevisst er overpriset for å holde deg i gjeld, som en slave. 

— Du trenger ikke fire år med hjernevasking og gjeld på flere hundre tusen dollar for å lære å tjene penger, sier han i reklamevideoen for sitt nettbaserte «universitet», kalt «The Real World».

Den tidligere verdensmesteren i kickboksing, som har over 8 millioner følgere på Twitter, er for tiden under etterforskning for blant annet menneskehandel og voldtekt i Romania.

Tate har sjokkert med blant annet mange kvinnefiendtlige uttalelser, og han er utestengt fra TikTok, Instagram og Facebook. Mange er bekymret for hans påvirkning på unge menn. Og nå frir han til unge menn som er skeptiske til høyere utdanning og ute etter lettjente penger. 

«Utdanningsvideoer»

Nylig kjøpte han opp domenet «university.com.» For 40 euro i måneden kan folk abonnere på «utdanningsvideoene» hans, som han hevder gir «ekte livsferdigheter».

Prosjektet er en videreføring av Tates «Hustler’s University», som ble stengt i 2022.

Men «The real world» etterligner i større grad undervisningen ved faktiske universiteter, samtidig som Tate altså hevder at tradisjonell høyere utdanning er unyttig og irrelevant.

Brukerne får tilbud om et utvalg nettkurs i for eksempel kryptovaluta, e-handel og såkalt «drop shipping», altså å drive nettbutikk der man kjøper varene fra en tredjepart etter at man mottar kundenes bestilling.

Ideen er at medlemmene skal lære å tjene penger gjennom sidejobber eller passive inntekter, oppsummerer avisa The Independent. Slik kan du unnslippe ni-til-fire-jobben, eller «escaping the Matrix», som Tate formulerer det. 

Om oppkjøpet av domenet university.com sier førsteamanuensis i cyberkrim og kjønn Lisa Sugira til Times Higher Education:

— Jeg tror dette handler om at han prøver å legitimere det han gjør ytterligere, gi kredibilitet til kursene, og samtidig forsøke å demonstrere makt: At ingen ting kan unnslippe han.

— Men jeg tror det også en praktisk hensikt med dette, fortsetter hun.

— Troverdig og pålitelig 

Et domene med navnet «universitet» i seg, virker troverdig, pålitelig og anerkjent og vil gjøre det lettere å omgå innholdskontroll, sier førsteamanuensen.

Foreldre som er bekymret for at barna oppsøker Andrew Tate-innhold, vil kanskje ikke blokkere en nettside som heter «university.com».

— I en alder hvor unge mennesker forsøker å håndtere livet og ta store avgjørelser, presenterer han noe som er veldig forførende. For den som er veldig i tvil om man skal gå på universitetet, og som kanskje føler seg overveldet av hele prosessen, er dette noe som kan avlede dem, sier Lisa Sugira.

Sophie King-Hill, som er ekspert på kvinnehat, tror også dette handler om legitimitering. 

Hun mener Tate har blitt mer strategisk når det gjelder hvem han henvender seg til.

— Han ønsker å tiltrekke seg sårbare mennesker med penger, sier førsteamanuensen ved Universitetet i Birmingham til THE. 

Tilliten til høyere utdanning synker 

Amerikansk-britiske Andrew Tates holdning til høyere utdanning treffer strømninger i den amerikanske befolkningen.

I september skrev The New York Times at på begynnelsen av 2010-tallet mente flertallet av amerikanere at høyere utdanning var en god investering.

Ti år senere har dette endret seg dramatisk. Færre unge voksne ser på en høyere utdanning som viktig, og tilliten til høyere utdanning har sunket betydelig.

Andelen unge voksne som sa at en universitetsgrad er veldig viktig, har sunket fra 74 til 41 prosent på ti år.

Det er nå bare en tredjedel av amerikanerne som sier de har høy tillit til høyere utdanning. Blant den såkalte generasjon Z, som er født sent på 1990-tallet, sier 45 prosent at bestått videregående er alt du trenger for å «sikre økonomisk trygghet».

Powered by Labrador CMS