Foredragsturne

Jordan B. Peterson fylte Spektrum: «Verdiene hans er omtrent på linje med Torbjørn Røe Isaksens»

Jordan Peterson klarte nesten å fylle Oslo Spektrum. I køen utenfor var meningene mange om den kanadiske professoren.

Når du går i dybden på hva han mener så er det ikke så veldig kontroversielt, mente psykologspesialist Kjetil Nordhaug Fjell før han gikk inn for å høre Jordan B. Peterson i Oslo Spektrum 2.pinsedag.
Publisert Oppdatert

Inne på Oslo Spektrum snirkler køen på 20 meter seg ut av herretoalettet. På motsatt side av kiosken har døra til dametoalettet knapt åpnet seg.

En uvant forandring, men det vitner om appellen Jordan Peterson har til menn.

Fire år har gått siden selvhjelpsguruen Peterson sist var i Norge. Den gang var det fullsatt sal i Oslo Konserthus. Nå var ambisjonene større. Oslo Spektrum skulle fylles, og den tidligere professoren ved Universitetet i Toronto var ikke langt unna å klare det på en solfylt 2. pinsedag.

— Jeg sliter med å skjønne hvorfor han har blitt så kontroversiell.

Utenfor Spektrum venter psykolog Rolf Lindgren på å komme inn. Sammen med psykologspesialist Kjetil Nordhaug Fjell har de tatt turen til hovedstaden for å se og høre Peterson på scenen.

Jeg skjønner at enkelte av utsagnene hans har blitt misforstått av folk som er litt til høyre for folkeskikken politisk sett.

Rolf Lindgren, psykolog

— Jeg skjønner at enkelte av utsagnene hans har blitt misforstått av folk som er litt til høyre for folkeskikken politisk sett. Jeg mener at de har dratt det han sier litt vel langt, men han sier ikke annet enn at skal du klare deg i livet, så bør du klare å ta vare på deg selv og andre. Det er ikke mer kontroversielt enn det egentlig, sier Lindgren.

Fulgt med fra starten

Lindgren mener at veldig lite av debatten om Peterson dreier seg om det rent faglige innholdet han presenterer i bøkene sine. Han har selv fulgt Petersons karriere i lang tid - helt siden de første forelesningene hans ble lagt ut på YouTube.

— Han har sagt en del ting som ikke er faglig kontroversielle, men som er politiske kontroversielle. Jeg har inntrykk av at folk er veldig glad i å ta tak i overskriftene, men ikke i det som står under dem. Peterson har heller ikke gjort mye for å klargjøre, men spørsmålet er hvordan han skulle ha gjort det når folk ikke er interessert i å lese annet enn overskriftene, sier Lindgren.


Lindgren viser blant annet til en episode der Peterson ble stemplet som vaksinemotstander, selv om han har tatt to vaksinedoser.

Kanadieren har imidlertid vært en sterk motstander av «boosterdosen» i hjemlandet.

Nordhaug Fjell var til stede på foredraget til Peterson i 2018.

— Jeg synes fenomenet Peterson er fascinerende. At en mann kan generere så mye beundring og hat på samme tid, er fascinerende. Peterson er en smart mann og er flink til å se den lange linjene i ting. Jeg tror også at han, som mange slike, skyter ofte fra hofta. Han treffer veldig ofte, men så hender det at han bommer, og da blir det debatt. Ikke om meningene hans, men om holdningene, sier Nordhaug Fjell.

Sammenlignes med Røe Isaksen

Rolf Marvin Bøe Lindgren og Kjetil Nordhaug Fjell

Nordhaug Fjell tror Peterson ofte blir misforstått og misrepresentert, og har seg selv å skylde for det.

— En av levereglene hans er at du skal uttale deg slik at du blir forstått. Det tenker jeg at han ikke alltid klarer. Når du går i dybden på hva han mener så er det ikke så veldig kontroversielt. Det fremstilles som om han ønsker seg tilbake til 50-tallet. Verdiene hans er omtrent på linje med Torbjørn Røe Isaksens. Det er ikke veldig kontroversielt. Men det er klart at Isaksen, i motsetning til Peterson, sjelden skyter fra hofta. Rører du med vilje i vepsebolet, må du forvente å bli stukket en gang iblant.

Nordhaug Fjell mener Peterson genuint bryr seg om unge menneskers skjebner.

— Han tar dem på alvor gjennom å anerkjenne at livet er vanskelig, men at det kan bli litt bedre om man jobber med det.

Peterson har blitt en kulthelt for mange gjennom boka «12 regler for livet - en motgift mot kaos» har solgt i fem millioner eksemplarer.

Rune og Bodil Samnøy var også blant dem som reist til Oslo for å se Peterson. De hadde reist fra Fusa for å besøke sønnen Kristoffer, som hadde fått billetter i gave.

— Peterson forklarer og gjør ting enklere å forstå. Hans budskap er å ta tak i i de enkle tingene i livet, for å komme seg videre med noe du har problemer med.


Ville ikke vært kontroversiell på 60-tallet

Sønnen Kristoffer er enig.

— Han er kontroversiell i dag, men går du 50-60 år tilbake er han ikke særlig kontroversiell. Boken hans «12 Rules For Life» har hjulpet meg med psykiske utfordringer. Jeg har inntrykk at han har fokus på å hjelpe folk, men på grunn av hans tradisjonelle verdisyn, blir det fokuset til media.

Rune Samnøy og Bodil Samnøy (til h.) hadde reist til Oslo fra Fusa for å besøke sønnen Kristoffer og se Peterson.

Latviske Ieva Rudzite og den 15 år gamle datteren Anna Sofija var også blant de tilhørerne som hadde reist til Oslo fra Sogn for å høre på Peterson.

– I min mening er han en fornuftig mann i en gal verden Jeg har ikke lest bøkene hans, men jeg hører på podkasten. Jeg er spent på hvordan han er «live». Jeg har tatt med datteren min fordi jeg mener det er viktig for henne å se ham. Vi lever i en verden som blir stadig mer venstreradikal.


Lange resonnement

Ieva Rudzite (til h.) er en ivrig lytter på podkasten til Peterson. Her med datteren Anna Sofija.

— Hva var spørsmålet igjen?

20 minutter har gått siden Tammy Peterson spurte ektemannen et av de innsendte spørsmålene fra salen. I løpet av spørsmål- og svar-seansen mandag kveld, som varte i litt over halvannen time, ble det kun tid til fire spørsmål.

Den avgåtte professoren har havnet i midten av flere av dagens store samfunnsdebatter.

Med titler som «Jordan Peterson calmly dismantles feminism infront of two feminists» sett 20 millioner ganger, tiltrekker Peterson seg en enorm fanskare. Klipp fra hans møter med andre journalister har også blitt sett titalls millioner av ganger på samme plattform.

I tillegg har Petersons besøk i studio til Joe Rogan og hans podkast «The Joe Rogan Experience», en av verdens mest strømmede podkaster, vært med å bygge populariteten til Peterson.

Spørsmålet Peterson hadde glemt handlet om bibelen, og hva som gjorde at Peterson nylig ga uttrykk for at den er «more than just true». I løpet av svaret rakk Peterson å snakke om Hamlet, 50 Shades of Grey, ekteskap og psykopater.

Advarte mot moralistene

Mot slutten av showet ble det stilt et spørsmål om hatefulle ytringer og hvordan nordmenn kan kjempe for å bevare full ytringsfrihet - til applaus fra salen.

– Ikke la moralistene få overtaket, svarte Peterson, og viste til de som lar seg krenke på vegne av seg selv og andre.

Peterson begynte med å si at man må anerkjenne at hatefulle ytringer er reelle, men han advarte mot å straffeforfølge ytringer.

—Hvis du fornærmer noen, har de rett. De mest umodne, følsomme narsissistene bestemmer reglene, sa Peterson til applaus fra salen.

Han mener at ytringsfriheten alltid bør veie tungt.

– Vi må få lov til å tenke fritt. Det betyr også at vi må få lov til å snakke fritt. Og hvis vi diskuterer noe vanskelig, betyr det at vi kan diskuterer ærlig og med en hard tone.

Powered by Labrador CMS