Jordan Peterson

Jordan Peterson skal fylle Spektrum

Kontroversielle Jordan B. Peterson håper å samle tusenvis i Oslo Spektrum 6. juni.

Jordan B. Peterson under et møte i 2018.
Publisert Oppdatert

Mandag 6. juni skal Jordan B. Peterson forsøke å fylle Oslo Spektrum når han kommer til Norge med sin siste bok «Beyond Order - 12 More Rules for Life».

Fire år har gått siden den kontroversielle forfatteren, kliniske psykologen og, inntil nylig, professoren sist gjestet Norge. Den gang var det i forbindelse med hans forrige bok, «12 Rules for Life: An Antidote to Chaos», solgt i over fem millioner eksemplarer.

Med sine 2, 7 millioner følgere på Twitter og over 5 millioner abonnenter på YouTube, er han beundret og omstridt for sine konservative synspunkter på kjønn og sin kritikk av ytre venstre, identitetspolitikk og mangel på ytringsfrihet.

Nylig skapte han en ny Twitter-storm da han tvitret følgende:

Billettene til arrangementet ble lagt ut i desember, og to uker før arrangementet er det fremdeles billetter tilgjengelig.

Det har ikke lyktes Khrono å få en kommentar fra arrangøren, selskapet Partman AS, om de er fornøyd med billettsalget.

— Mye rart

En norsk akademiker som ved anledning har forsvart Jordan Peterson, er professor i biologi ved Universitetet i Oslo (UiO), Kristian Gundersen. Selv om han er enig i noen av synspunktene Peterson fremmer, opplever Gundersen at selve mannen blir mer og mer merkelig.

— Det er mye rart med ham, men han har truffet en nerve som handler om å ikke være politisk korrekt og tale gutters sak. Det tror jeg vi trenger mer av.

Peterson reiste i 2018 jorda rundt og holdt foredrag om sin «12 Rules for Life». Billettene fløy unna. På under én time hadde han solgt ut Oslo Konserthus. Men plutselig ble det stille fra den omstridte professoren.

Da datteren dukket opp i en video lagt ut på farens YouTube-kanal var forklaringen at faren hadde overlevd feilbehandling på et nordamerikansk sykehus. Nå var han på en avrusningsklinikk i Russland. Årsaken var Petersons uvanlige reaksjon, en såkalt paradoksal reaksjon, mot benzodiazepinet Klonazepam.

Peterson hadde blitt suicidal og slet med kraftige abstinenser. Feilbehandlingen i USA hadde ført til at professoren hadde fått en lungebetennelse som førte til at Peterson ble lagt i kunstig koma.

Selv om Gundersen tidvis mener at Peterson treffer bra og kommer med noen gullkorn, skulle han gjerne sett at en bedre tenker fremmet synspunktene.

— Jeg syns ikke han er den rette til å gjøre det. Denne mytologien som han driver fram, er for rar. Jeg skulle ønske meg at en mer fornuftig person ble trukket fram for å fremme noen av synspunktene som jeg mener er verdifulle.

Om Peterson klarer å fylle Oslo Spektrum, har Gundersen ingen formening om.

— Det har jeg ingen formening om, men jeg skulle gjerne sett at en annen akademisk stjerne, som Richard Dawkins, var den som klarte det.

— Lite konstruktiv

Også førsteamanuensis i sosiologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Arve Hjelseth, mener det er vanskelig å si hvor stor appell Peterson har i Norge.

— Det er vanskelig å si om han vil fylle Spektrum. Det virker for meg som at oppmerksomheten rundt ham er noe mindre nå, enn den var for noen år siden.

Tidligere i år ble det kjent at Peterson hadde forlatt professorstillingen ved Universitetet i Toronto. I sitt avskjedsbrev, gjengitt i den konservative canadiske avisen The National Post og på hans Youtube-kanal gir han universitetenes fokus på mangfold mye av skylden.

Hjelseth opplever ikke at meningene til Peterson er så voldsomt kontroversielle.

— Akademiske superstjerner er jeg i utgangspunktet litt skeptisk til, for budskapet blir som regel forenklede. Men jeg syns ikke det han sier er så voldsomt kontroversielt. Jeg mener det bør være rom for den typen stemmer.

Hjelseth mener en utfordring er debattene Peterson byr opp til.

— Noen av debattene han bidrar til blir lite konstruktive, og det kommer av at feil folk liker ham. Det vitner igjen om en litt for polarisert debattkultur, sier Hjelseth.

Powered by Labrador CMS