Kunnskapsdepartementet overprøver styret i Volda: Oppsigelse av direktør ugyldig 14. november 2024 - 18:52
Vil lokke flere offentlig ansatte til å ytre seg i samfunnsdebatten Han var forsker, byråkrat og journalist: Nå jobber han for at flere offentlig ansatte skal delta i ordskiftet.
Kommentarer som inneholdt «ape» og «eksperiment» ble slettet USAs nasjonale helseinstitutt filtrerte bort kritiske kommentarer i sosiale medier. Nå er det dømt for brudd på ytringsfriheten.
Stoppet lov om ytringsfrihet i akademia Den nye britiske regjeringen mener den omstridte loven om ytringsfrihet i britisk akademia ikke vil ha ønsket effekt.
Vurderte å straffe forskere som støttet aktivister Ansatte gikk hardt ut mot Freie Universität, som tilkalte politiet mot demonstranter. Det fikk forskningsminister Bettina Stark-Watzinger til å se rødt.
Toppuniversiteter innfører «si ingenting»-vedtak. — Hyklersk, mener student Eliteuniversitetene Harvard og Stanford er blant universitetene som har bestemt at de ikke kommer til å ta standpunkt i saker som ikke er en del av deres «primæroppgave».
Mener universitetet må beklage til russlandsfarerne Ledelsen ved UiT bør legge seg flate og be om unnskyldning, mener jussprofessor Mats Andenæs.
Høgskolelektor ble fjernet fra prosjekt. Nå beklager rektor Svenkerud Høgskolen i Innlandet fjernet høgskolelektor Thomas Cottis fra en prosjektlederstilling da forskningsprosjektet var inne i siste fase. Nå har partene lagt saken bak seg.
Jeg, en «kontroversiell» forsker? Å stemple meningsmotstandere som «kontroversielle» er en metode for å legitimere sensur og kansellering, skriver Glenn Diesen.
Når det å være vanskelig kan koste deg jobben, lønner det seg å holde kjeft Når det å være vanskelig kan koste deg jobben, lønner det seg å holde kjeft. Om hvorfor midlertidighet er en trussel mot den akademiske ytringsfriheten.
Flere melder seg ut av fagforening fordi Russland-forsker skal holde foredrag Ivar Dale har gitt beskjed til Samfunnsviterne om at han bytter fagforening. Grunnen? Russland-ekspert Glenn Diesens deltagelse på et arrangement onsdag kveld.
Emeritus Storm mister kontoret sitt. Nå retter han kritikk mot ledelsen Professor emeritus Johan Storm fikk med nød og neppe beholde kontoret sitt ved Universitetet i Oslo i 2021. Men nå venter kun en pult - et annet sted.
Kjent filosof mistet gjesteprofessorat etter palestinastøtte Nancy Fraser er den tredje akademikeren i Tyskland som må legge nye planer etter å ha ytret seg kritisk til Israels krigføring.
Hvorfor akademikere ikke bør drive med politikk Vi skal ikke bruke vitenskapen til å fortelle folk eller politikere hva de bør gjøre.
Uenige om hva medlemmer av styret kan si utad Spørsmålet om hva slags lojalitetsplikt medlemmer av et instituttstyre har, sto sentralt da instituttstyret til NTNUs lærerutdanning diskuterte ytringsfrihet mandag formiddag
NTNU-institutt kaller inn til ekstraordinært styremøte om ytringsfrihet Diskusjonen rundt ansattes uttalelser og lederes håndtering av disse blir nok en gang tema for et ekstraordinært styremøte ved NTNU, denne gang på instituttnivå.
Har debattert seg gjennom året: — Ein suksess Ein del av Khrono sitt 10-årsjubileum var å arrangera debattar saman med universitet og høgskular. Det vart totalt 14 arrangement i løpet av 2023.
Instituttleder i e-post: Ønsket ikke mediedebatt om gruvedrift på havbunnen Institutt ved UiT deltar i forskningsprosjekt om havmunnsmineraler. Leder varslet i en e-post at de ikke ønsket å delta i noen kontroversiell debatt om temaet da gruvedrift på havbunnen ble vedtatt.
Styreleder for NTNU-institutt trakk seg. Ansatt følte seg presset til å fjerne kritikk Unni Eikeseth ytret seg kritisk på internside og ble oppringt av styreleder. Hun mener hun ble oppfordret til å slette innlegget. Styrelederen kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen.
«Jeg reagerer på at samarbeid med næringslivet blir sett på som noe negativt og skittent» Tor Grande skal i front for å rydde opp i NTNUs svake omdømme når det gjelder akademisk frihet og ytringsfrihet. Det er flere påstander om universitetet han ikke kjenner seg igjen i.
Anne Borg overrumplet alle Anne Borg tok konsekvensen av sine feilvurderinger og gikk av. Det er lederskap.
Mener Borgs leserinnlegg er grunnlovsstridig Advokat Jon Wessel-Aas omtaler rektors kommunikasjon med Norsk Industri som «en søknad om avskjed» og mener det NTNU-rektoren har gjort, strider mot grunnloven.
Her er all kommunikasjon mellom Anne Borg og NHO-direktørene Kommunikasjonen med Norsk Industri skjedde på NTNU-rektor Anne Borgs initiativ, viser en gjennomgang av rektorens telefonlogg.
To av tre rektorer blir sittende etter katastrofehøring om antisemittisme Harvard og MIT støtter sine rektorer, mens University of Pennsylvania mister sin rektor.
Stenger dørene for deler av ekstraordinært styremøte Lukker halve møtet for «å ha mulighet til å drøfte personlige forhold». — De kan ikke tenke sånn, sier jurist Vidar Strømme.
E-poster mellom Borg og Norsk Industri: — Gjør saken verre Flere dager før NTNU-rektor Anne Borg refset to ansatte for språkbruken, skrev hun til Norsk Industri at hun var forberedt på å få ytringsfrihetskritikk. — Frustrerende, sier styremedlem Aksel Tjora.
Ber statsråden svare om ytringsfriheten i akademia Sivert Bjørnstad har stilt statsråden spørsmål om den akademiske ytringsfrihetens kår etter bruduljene ved NTNU. Fredag skal universitetets styre stille rektor spørsmål om samme tema i et ekstraordinært styremøte.
— Jeg hører hva de sier, men jeg leste saken annerledes Rektor Anne Borg sier hennes intensjon var å legge til rette for mer debatt, ikke mindre. — Leserinnlegget vitner om en manglende forståelse for både hva et universitet er og hva frie forskere er, sier Anine Kierulf.
Nyvalgt leder: Det må mer enn ord til for å få til ei kraftig satsing på rekruttering til læreryrket Det må mer enn ord til for å få til ei kraftig satsing på rekruttering til læreryrket, mener påtroppende leder Geir Røsvoll i Utdanningsforbundet.
Lojalitet betyr ikke fravær av kritikk Vi trenger større bevissthet om hva lojalitet betyr i arbeidslivet og hvilket ansvar ledere har for å beskytte ytringsrommet.
For ett år siden ble studenten siktet for hatefulle ytringer. Nå er saken henlagt Den iranske studenten ved Høgskolen i Østfold ble siktet for hatefulle ytringer mot blant annet homofile, feminister og jødiske rabbinere. Nå er saken henlagt fordi han sannsynligvis ikke var i Norge da ytringene fant sted.
Profilert redaktør fikk sparken etter twitter-melding om Gaza Redaktøren i det vitenskapelige tidsskriftetet måtte gå etter at han delte satireartikkel om krigen i Gaza. Nå advarer akademikere mot en svekkelse av ytringsfriheten.
— Det kan hende man får juling, men det må man som forsker tåle Cecilie Hellestveit har stått i stormen etter kontroversielle utsagn, men lar ikke det hindre henne i å uttale seg. — Forskning er ingen popularitetskonkurranse, sier hun.
Forskere melder om hets og press: — Galskap på Twitter 20 prosent av forskningsinstituttene har ikke rutiner for å håndtere ubehageligheter og press mot forskere, ifølge undersøkelse. Mange opplever å ikke ha arbeidsgiver i ryggen.
Kalvig-saka: Vanskelege debattar — korleis kan vi bli betre? Situasjonen er alvorleg for akademia om vi ikkje klarer å diskutere. Ein kan finne to lærdomar i debatten om Kalvig-saka, skriv Svein Tuastad i dette avsluttande innlegget.
Folk er ikkje redde for nett-trolla. Dei er redde for sanksjonar frå sine eigne, seier Anki Gerhardsen Stempla som hatefull og transfob. No har Anki Gerhardsen fått fast jobb i akademia.
— Rektor må ikke kalle det ekstremt å være uenig Rektor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger får så hatten passer av professor Bjørn Kvalsvik Nicolaysen etter at Anne Kalvig sa opp i protest.
Tør studentene å si hva de mener? Se hva britiske studenter svarer Etter strid om både tilstand og tiltak har Storbritannia fått sin første ombudsmann for ytringsfrihet på universitetene. I en omfattende måling sier nær ni av ti studenter at de føler seg fri til å uttrykke egne meninger.
Vil at universitetene og høgskolene skal miste rett til å legge ned studiesteder Styrene skal ikke lenger ha myndighet til å legge ned studiesteder, foreslår regjeringen, til tross for stor motstand fra universitetene og høgskolene selv.
Diskuterte kjønn. «Jævla stygge ekle mehe» var responsen Går man etter folks nettverk og jobber, så får det en nedkjølende effekt på ytringsfriheten, sier forsker Kamilla Aslaksen.
Stavanger var ein konsensusby, seier Jan Inge Reilstad. No lagar han vitskapsfestival Stavanger mangla eit kveldstilbod for dei som var interesserte i meir enn å berre drikka øl. Så då starta Jan Inge Reilstad like godt ein festival. Og i juni kjem den andre.
Ønsker et åpent ordskifte der forskere tør å framføre alternative analyser Forsker Julie Wilhelmsen mottok torsdag Fritt Ords Pris 2023. I talen la hun vekt på hva som er forskernes rolle i en opphetet konflikt hvor det koster å være uenig.
Havnet på Kremls svarteliste – stenger dørene Den russiske politiske administrasjonen arbeider hardt for å utrydde ytringsfriheten ved de høyere utdanningsinstitusjonene i landet, mener det akademiske rådet ved Det frie universitetet i Moskva.
Museumsdirektør Petter Snare: Dersom me alltid er redde for å støyta nokon, får me ikkje sagt noko Dersom me alltid skal vera redde for å støyta nokon, får me ikkje sagt noko. Det seier museumsdirektør Petter Snare.
Vi må være nøyaktige i ordskiftet om kansellering eller utestenging Det oppstår problem for tradisjonen med frie ytringer dersom retten til fri ytring trumfer kravet om faglighet og vitenskapelig kvalitet, skriver professor emeritus Jens-Ivar Nergård.
Det er en virksom og innskrenkende ytringskultur ved UiT Norges arktiske universitet Jo, det er alvorlig når en instituttleder ved UiT forsøker seg på kansellering av en meningsmotstander, skriver Kjell Arne Røvik.
Kristian Gundersen fikk varsel etter Twitter-kommentar: — Helt absurd — Det gikk ut på at jeg skulle ha oppfordret noen til å begå selvmord, sier professoren.
Håper forslaget om skolepenger blir trukket Lars-André Tokheim ved USN er bekymret for eget universitet om skolepenger blir innført - og studentene uteblir.
— Trist og urovekkende at Hessen tar pause Akademiet for yngre forskere, UiO-rektor Svein Stølen og Natur og Ungdom er blant de som reagerer etter Dag O. Hessens melding om «ytringspause».
Tar en pause fra å ytre seg om klima etter «ubehagelig» kritikk Reaksjonene har vært mange etter at Dag O. Hessen i forrige uke gjestet NRK-programmet «Debatten». — Jeg har i ettertid ikke helt forstått reaksjonen, sier Hessen.
Bygget gigantstadion midt i universitetsby: — Konstant bekymring Professorer og direktører tror ikke fotball-VM vil påvirke akademia og høyere utdanning i Qatar på en positiv måte.
LO-sjef om Facebook-krangelen: — Pinlig, rett og slett Avdelingsleder Atle Johansen i LOs juridiske avdeling synes det er pinlig å lese, men bra at juridisk uenighet diskuteres offentlig. Dekan Karl Harald Søvig nøyer seg med å si at han gjør seg «noen tanker når man ser slikt som dette».
Kansellering og formansvar Jeg påstår uten forbehold at kanselleringskultur generelt og det meste av det som kan kalles identitetspolitisk fiksering på hvem man «er» framfor hva man sier, fullt og helt er resultat av sosiale medier. Noe som fins der og ikke andre steder.
Sjølvsensur, gruppedynamikk og verdiposering. — Mange i akademia har altfor ukritisk bøygd seg for rare krav Universitets- og høgskulefolk gir etter for press av frykt for å bli kansellerte, skulda for rasisme eller hamne på «gal side av historia», trur forfattar og journalist Frank Rossavik.
Professor skjelte ut ph.d.-student: — Livet mitt består ikke av å pleie ditt ego Stipendiat Eivind Helland Marienborg spurte professor Benedikte Moltumyr Høgberg om hun kunne sende han en rapport. Da smalt det fra professoren.
Kunstverk fjernes, studenter protesterer i flokk og kolleger sender sinte e-poster om hverandre. Hva er det med kunstverden? — Vi føler oss krenket, og derfor er det slik. Slik oppsummerer professor Sara Kristoffersson mye av debatten ved kunstakademiene.
Mener kvinner må slutte å være forsiktige og konfliktsky Forsker og jurist Cecilie Hellestveit utfordrer kvinner til å bli mer modige i samfunnsdebatten. — De er mindre modige til å ta konfrontasjoner på en ærlig og redelig måte, i åpent lende, sier hun.
«Å rakke ned på hverandre med bevingede ord er en edel sport. Så lenge det ikke blir altfor jævlig» Kansellert, kremert, utradert. Er håpet ute for bråkmakarane?
— Sier du noe dumt, kan det alltid bli hengende ved deg Litteraturhuset i Trondheim vil hylle uredd kunnskap og et saklig offentlig ordskifte. Derfor arrangerer de Stockmanndagene i slutten av september.
Tiltakene Kierulf-utvalget foreslår møtes med kritikk Akademia vender tommelen ned for mange av Kierulf-utvalgets forslag i en høring, både om å lovfeste opplæring i akademisk ytringsfrihet og å innføre en egen indikator for formidling.
UiO-ledelsen sier nei til flere av Kierulf-forslagene Vil ikke forholde seg til begrepet «akademisk ytringsfrihet».
Kampen for ytringsrommet kjempes hver dag Vi må ha en rettesnor for hvordan vi opptrer i ytringsrommet: være saklige, lytte, ikke feiltolke bevisst, ta sak og ikke person, skriver UiO-ledelsen.
Jordan B. Peterson fylte Spektrum: «Verdiene hans er omtrent på linje med Torbjørn Røe Isaksens» Jordan Peterson klarte nesten å fylle Oslo Spektrum. I køen utenfor var meningene mange om den kanadiske professoren.
Jordan Peterson skal fylle Spektrum Kontroversielle Jordan B. Peterson håper å samle tusenvis i Oslo Spektrum 6. juni.
Skryt, skit og samisk ironi Curt er konge, men Anine har flest. Kva skjer når verdas rikaste mann kjøper akademias største skravlekanal?
En ubalansert ytringsetikk gir grobunn for akademisk latskap, likegyldighet og passivitet Mitt inntrykk er at mange akademikere bruker egen ytringsfrihet som påskudd til å holde kjeft, skriver professor Øyvind Kvalnes.
For tankefrihetens skyld Da det akademiske møtte ytringsfrihetsdebatten i en offentlig utredning, ble resultatet taushet om at både ytringsfrihet og akademisk frihet er umulig uten formfrihet.
Råder ledere i akademia til å finne «en skulder å gråte på» Veldig ofte vil det være ledere som sitter mest i klemma når det er snakk om konflikter rundt ytringsfrihet i akademia, mener tidligere rektor ved NTNU, Gunnar Bovim.
Det handler om å bygge en god ytringskultur nedenfra, hver dag «Noe av det mest gledelige ved rapporten, er Kierulf-utvalgets fremheving av formidling som en like viktig del av samfunnsoppdraget som utdanning og forskning», skriver dosent Hilde Larsen Damsgaard.
«Konformitet, kansellering og kjipe kolleger». Kan en erklæring være til hjelp? Kierulf-utvalget lanserer erklæring for å styrke ytringskulturen. – Rørende enig, sier filosof, Lars Fr. H. Svendsen.
Alt må ikke telles «En formidlingsindikator vil neppe fange opp mangfoldet av aktiviteter forskere deltar i», skriver Silje Maria Tellmann og Ingvild Reymert.
—Tannløse forslag som ikke hadde tålt Eikrem-testen Lovforslagene er tannløse og hadde ikke tålt «Eikrem-testen», mener professor Kristian Gundersen om Kierulf-utvalgets forslag. Professoralt hylekor, svarer professor Aksel Tjora.
Kierulf-utvalget: Berget som fødte en mus Det er få konkrete lovendringer og de få nye bestemmelsene er temmelig tannløse, skriver Kristian Gundersen om Kierulf-utvalgets rapport.
Her er ekspertenes forslag til hvordan den akademiske ytringsfriheten skal styrkes Lovfesting av at universiteter og høgskoler skal sikre ansatte opplæring i akademisk frihet og ytringsfrihet og innføring av en indikator for formidling, er to av en rekke tiltak som foreslås.
Rektor Mohns oppgjør med ytringsrommet i akademia: — Takhøyden har gått ned Det har stormet rundt rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn. Ytringsrommet i akademia er blitt for trangt, mener han.
Forunderlig at samfunnsforskere bagatelliserer ytringskultur Hvordan står det til med ytringsfriheten i akademia – i verdens frieste land og med verdens mest rundhåndete offentlige forskningsfinansiering? Toppscore her også?
Én av tre studenter er redde for å si hva de mener Det er ikke alltid like lett å ta diskusjonen ansikt til ansikt, selv om man gjerne skulle ønsket det, sier student.
Klart for den store debatten om ytringsfrihet i akademia Debatten er nå ferdig. Du kan se den i opptak her.
Kierulf-utvalet kjem med forslag til lovendringar Akademisk ytringsfridom-utvalet har fått inn godt over 50 innspel.
Håper på en «institusjonell vaksine» mot kanselleringskultur NTNU-direktør Bjørn Haugstad mener det må stilles andre krav til akademikere enn «hvermannsen» når det gjelder ytringskultur.
Overlevering av Kierulf-utvalet sin rapport utsett Nytt tidspunkt vil kome snart, ifølge Kunnskapsdepartementet.
Et forsvar for Forsvarets akademiske ytringsfrihet Militære vitenskapelig ansatte i uniform som formidler på TV, har i det siste skapt stor debatt. Problemstillingen er velkjent.
Dette vil ikke forskerne uttale seg om Vi bør være litt på vakt når forskere skygger banen for enkelte temaer, mener Marte Mangset, som er ute med ny bok om ytringsfrihet i akademia.
«Fullstendig isolasjon av Russland vil føre til opprettelsen av et jernteppe» Postdoktor Irina Anisimova fordømmer Russlands angrep på Ukraina, men ønsker nye muligheter for samarbeid med uavhengige institusjoner og enkeltforskere i Russland.
Sjølvkansellering og den akademiske etikken Velgrunna argumentasjon som verkar korrigerande, som skjerpar innsikter eller motargument, er drivstoffet som driv meiningsbrytinga framover.
Frikjent professor: Nasjonalt granskingsutval «ein trussel mot ytringsfridomen» I eitt år var Petter Gottschalk under gransking for forskingsetiske overtramp. BI-professoren meiner han blei utsett for ein kafkaprosess.
Godt ytringsklima er blitt en krevende øvelse I 2022 kommer «fasit» på tingenes tilstand når det gjelder ytringsfrihet og akademisk frihet. Et viktig spørsmål er om det kan gjøres noe med et stadig tøffere ytringsklima.
Mener konformitet truer ytringsfriheten mer enn kanselleringskultur Ytringsfriheten til vitenskapelige ansatte er mer truet av subtile former for konformitetspress enn identitetspolitisk aktivisme og kanselleringskultur, mener professor Fredrik Thue, som er forfatter av en ny rapport.
Vi skal lære av Eikrem-saken — Saken har i flere medier blitt fremstilt som en sak om ytringsfrihet, der universitetet som arbeidsgiver har forsøkt å kneble meningene til en ansatt. Det er ikke tilfelle, skriver NTNU-rektor Anne Borg.
Neste gang kan det være din tur — Har professorene glemt at ytringsfrihet er grunnpilaren i demokratiet, at kvass meningsbrytning er vitenskapens fundament?
— Ytringsfridomen bør brukast til å provosere. Ikkje til hurrarop og halleluja Cecilie Hellestveit blei stempla som fordomsfull og møtt med krav om sensur. No kan ho bli årets namn i akademia.
Klaus Mohn: —Universitetet må representere eit uavhengig alternativ Han er eit forbilde for universitetsleiarar, meiner juryen. Rektor Klaus Mohn ved UiS er finalist nummer to i Årets namn i akademia.
Ingen ringmurer for professor Gundersen? Professor emerita Eva Lundgren spør Kristian Gundersen om hans grunnlag for hans hets mot henne.
Den akademiske ytringsfriheten er ikke bare truet utenfra Debatten om hvordan viruset som forårsaket en pandemi oppstod, ble effektivt parkert, skriver medisinprofessor Stig S. Frøland. Dette mener han er et eksempel på at trusler mot akademisk ytringsfrihet også kan komme innenfra.
Akademisk ytringsfrihet: Tre løsningsforslag Midlertidighet, eksternfinansiering og press fra eksterne interesser kan utfordre yngre forskeres akademiske ytringsfrihet. Et eget ombud for akademisk ytringsfrihet kan være en del av løsningen.
Paragraf 185 og akademisk ytringsfrihet Kierulf-utvalget bør vurdere straffelovens paragraf 185 – paragrafens utforming, samt domstolenes og politiets bruk av den – i forhold til akademisk ytringsfrihet og faren for selvsensur.
Ytringsfridomsutval, lovverk og ei utfordring til Kierulf-utvalet Innleggsforfattarane reagerer på korleis innspill til Kierulf-utvalet blir handsama som offentlege ytringar.
Ytringsfrihetens ringmurer i akademia Fem trusler mot ytringsfriheten vekker særlig bekymring hos professor Kristian Gundersen.
Ønsker mer åpenhet rundt ansettelser: — Trynefaktor må ikke få spille en stor rolle Professor Tore Wig mener det må lages skranker mot at «irrelevante trekk» skal spille en rolle ved ansettelser i akademia. Han ber Kierulf-utvalget som vurderer akademisk ytringsfrihet se på saken.
Professor sa opp jobben etter anklager om transfobi og krav om å fjernes Politiet oppfordret henne til å holde seg unna campus. Hun ble krevd fjernet. Nå har professoren sagt opp.
Akademikere om forelesningstrøbbel: «absurd», «skandaløst» og «skuffende» Sterke reaksjoner på «kanselleringskultur» ved Universitetet i Oslo. Rektor Stølen vil ikke forholde seg til begrepet.
Reagerer på påstand fra fersk minister om mindre synlige professorer Forskere tviler på om den nye statsråden har belegg for påstand om professorer er mindre synlige i samfunnsdebatten enn før.
Etisk ledelse i akademia Ledere må være rollemodeller og vise i praksis at de ønsker å utvikle en organisasjonskultur hvor etisk refleksjon er en selvfølgelig og nødvendig del av beslutningsgrunnlaget.
Utskjelt forsker får støtte fra øverste hold: — Betyr mye Forsker Gunhild Alvik Nyborg sjokkerte Norge ved å sammenligne pandemien med 9.april. Nå får hun støtte fra assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.
Et mangfoldig akademia er en ressurs for norsk forskning I debatten om akademikeres ytringer i det offentlige rom, som har sporet over til å handle om «utenlandske forskere», er det viktig å unngå generaliseringer.
Bør ikke stille spørsmål ved internasjonalisering, mener jussprofessor Andenæs Professor Mads Andenæs anklager forsker Cecilie Hellestveit for dårlig folkeskikk. Og han mener forskerne bør holde seg mer unna avisene.
Skulda for rasisme etter «porno»-forelesing. No vil rektor endre undervisninga Ei intern gransking på Malmö universitet har konkludert: Forelesarane må bli flinkare til å forstå komplekse samfunnspørsmål og postkolonial teori.
Anine Kierulf vil ha mer innestemme i debatten Curt Rice fikk hard kritikk da han ba Cecilie Hellestveit beklage.— Jeg syns det er en stor fordel at folk sier hva de mener, sier ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf.
En beklagelse fra Rice var helt på sin plass Rektorer skal ikke redigere aviser. Og ikke sensurere forskere.
— Ren hersketeknikk. Rice refses av rektorkolleger Forsker Cecilie Hellestveit sprer fordommer og bør beklage, mener NMBU-rektor Curt Rice. — Nettopp slike ting som gjør at folk vegrer seg for å gå inn i samfunnsdebatten, svarer rektorkollega.
«Hun bør beklage». Rektor mener norsk forsker sprer fordommer mot akademikere fra utlandet Rektor Curt Rice mener pressen bør vurdere å ikke sitere forsker Cecilie Hellestveit. — Rice har kurs mot et dystopisk samfunn, svarer hun.
Akademisk frihet er helt grunnleggende i ethvert demokrati Grunnleggende rettigheter og verdier slik som akademisk frihet, menneskerettigheter og ytringsfrihet gjentatte ganger blir utfordret og forsømt over hele verden.
Eikremsaken: Personkonflikt heller enn angrep på ytringsfriheten Hvorfor ønsker mediene å støtte den ene siden i denne personkonflikten på denne måten?
Eikrem-saken: «NTNU har svekket sitt omdømme og sin anseelse» Eikremsaken gjør at NTNU fremstår som en institusjon der akademisk frihet er truet, skriver professor Helge Holden.
Kierulf: «Den kollegiale småligheten» er en trussel mot akademisk ytringsfrihet Anine Kierulf rangerer ikke truslene mot den akademiske friheten, men lister opp flere.
Meiner Eikrem-saka ved NTNU ikkje skulle vore i media Eikrem-saka handlar ikkje om ytringsfridom, meiner Arnstein Vestad og kritiserer media si dekning av saka.
Når man tror man må være emeritus for å snakke fritt To ulike miljøer utreder ytringsfriheten i Norge for tiden. Mer eller mindre pålagt munnkurv for offentlig ansatte bør være et tema for begge.
Byråkrati og ubrukelege nybygg. Kunstutdanningane fjernar seg frå kunsten, meiner professor Det går på ytringsfridomen laus, ifølgje Ane Hjort Guttu.
«For mange ytre-venstre-personer i akademia innebærer ikke mangfold forskjellige holdninger og standpunkt, det betyr mitt standpunkt» Sosiolog Pål Veiden skriver om ytringsfrihet, ønsket om å renske ut «råtne epler» fra akademia, ytre venstre og Øyvind Eikrem-saken.
Mener velferdsutvalg-leder underslår egne funn Lederen for det statlige Velferdstjenesteutvalget får sterk kritikk med påstander om at han holder viktige fakta unna når utvalgets funn omtales. — Dette er ubehagelig, men kritikken er feil, sier Hagen.
Vil verta flinkare til å støtta forskarane i krevjande saker I staden for å tetta kunnskapshol, vågar ikkje forskarane å gå inn i krevjande tema, fryktar rektor Dag Rune Olsen.
Akademisk frihet i seks punkter Henrik Asheims uttalelser om akademisk frihet inneholder politiske slagsider som universitets- og høgskolesektoren ikke trenger.
Scenenekten eller pengesekken. Hva truer egentlig den akademiske ytringsfriheten? Peker Kunnskapsdepartementets mandat til Kierulf-utvalget, som skal se på den akademiske ytringsfriheten, på de viktigste utfordringene?
Faglig frihet – noen utfordringer til Kierulf-utvalget Det kan være vanskelig for forskeren – og informantene – å være sikker på at de samme kildevernreglene gjelder for ham eller henne som for journalister.
Fem mulige trusler mot den akademiske ytringsfriheten En utfordring ligger i at ulike typer trusler kommer fra nokså ulikt hold, og at det derfor er vanskelig å identifisere treffende virkemidler som virker overfor alle.
Rektor Anne Borg: «Ytringsfriheten skal ha gode vilkår ved NTNU » — Sett under ett, er jeg som rektor ikke fornøyd med at vi har saker som kan skape grobunn for usikkerhet knyttet til om det er lov til å ytre seg kritisk ved NTNU, skriver rektor Anne Borg til sine ansatte.
Uttalte seg til avis. Ble irettesatt av leder: — Grenser for hva som er akseptabelt — Jeg ser dette som nok et forsøk på å bringe meg til taushet, sier professor Tone Pernille Østern ved NTNU. Hun ble irettesatt av sin leder i en felles melding til hele instituttet på grunn av uttalelser hun ga til Khrono.
Universitet vil bli aktive i nettdebatter for å verne forskerne sine mot hets Københavns Universitet (KU) kommer med flere tiltak for å gi forskerne sine en hjelpende hånd mot hets og sjikane.
NTNU-ansatt kalt inn på teppet etter å ha ytret seg i kommentarfelt Etter å ha skrevet kommentarer om en betent instituttledersak ved NTNU, ble førsteamanuensen kalt inn til møte med fakultetsledelsen. I en e-post tirsdag stiller han spørsmål ved ytringsfrihetens kår ved universitetet.
Akademisk frihet: «Leder-ansvar å backe opp forskerne» At nesten halvparten ikke formidler, oppleves ikke som et stort problem, men det gjør den hetsen og kritikken som en del forskere møter når de går ut med sine funn, viser debatt.
Akademisk frihet: Use it or lose it At flere blir avskjediget skyldes neppe at vitenskapelig ansatte oppfører seg mer rabiat og usaklig enn tidligere, mener advokat Vidar Strømme.
Ytringsfrihet i akademia: — Mikroaggresjon og faglig ondskap er noe vi er nødt til å jobbe med En fersk rapport om ytringsfrihetens kår i akademia var tema for fysisk paneldebatt torsdag.
Nyeste artikler
Kunnskapsdepartementet overprøver styret i Volda: Oppsigelse av direktør ugyldig
Peker oppover etter kuttvedtak. — Finansieringen ensretter utdanningene
Hvorfor fusker vi?
Innlandet går videre med søknad om psykologi
Hvem skal bestille blomstene?
Mest lest
Student døde under fjelltur i regi av Nord universitet
— Ansatte med høyere utdanning har i mange år blitt holdt nede lønnsmessig
Mange tomme studieplasser etter nye signaler om masterkrav
Ble avskjediget for å ha stjålet og solgt forsterker på Finn.no
Sjå kva arkeologen skreiv for 150 år sidan