ytringsfrihet

Professor sa opp jobben etter anklager om transfobi og krav om å fjernes

Politiet oppfordret henne til å holde seg unna campus. Hun ble krevd fjernet. Nå har professoren sagt opp.

Filosofiprofessor Kathleen Stock varslet før helgen at hun slutter i jobben ved Sussex University.
Publisert

Brussel (Khrono): «This has been an absolutely horrible time for me and my family. I’m putting it behind me now. On to brighter things soon, I hope».

Sitatet er hentet fra en melding filosofiprofessor Kathleen Stock ved Sussex University i Storbritannia la ut på twitter torsdag ettermiddag. Professoren annonserte at hun har sagt opp jobben ved universitet.

Hun roste samtidig universitetsledelsen, og viste til en e-post rektor Adam Tickell hadde sendt ut til alle ansatte samme dag. Der skriver han at de «utvetydig har forsvart retten hennes til å utøve sin akademiske frihet og ytringsfrihet».

— Universitetene skal være steder der alle — ansatte og studenter — har rett på, og drar nytte av, retten til å ytre seg. Universitetet har vært konsekvent og tydelig på at alle i vårt samfunn har rett til å arbeide og lære, uten å bli mobbet eller trakassert, noe som ikke har vært tilfelle for professor Stock, skriver rektoren.

Han legger til at de hadde håpet at Stock kunne komme tilbake på jobb, og at de ville støtte henne om hun gjorde det.

Landets universitetsminister, Michelle Donelan, gikk på sin side ut på twitter og oppfordret andre universiteter til å tilby Stock en passende jobb.

Strid om transrettigheter

Stock forlater universitetet etter en langvarig strid om transrettigheter og synet på kjønnsidentitet.

Det har også utløst en debatt om forholdene for ytringsfriheten og akademisk frihet på britiske universiteter.

Ifølge The Guardian kretser striden rundt uttalelser fra Stock om at en persons kjønnsidentitet ikke trumfer vedkommendes biologiske kjønn «når det gjelder lov og politikk», og at folk ikke kan endre sitt biologiske kjønn. The Independent peker også på at hun mener rom for kun kvinner, som garderober, ikke skal være åpne for transkvinner.

Selv avviser hun anklagene om transfobi. I et intervju med samme avis, i forbindelse med lansering av boka «Material Girls: Why Reality Matters for Feminism», sier Stock at det hun er imot er «ideen om at kjønnsidentitet er alt som betyr noe — at hvordan du identifiserer deg automatisk gir rettighetene til det kjønnet».

Hun mener campus er blitt et minefelt for alle som vil ytre seg i disse spørsmålene. I et intervju med Aftenposten i sommer, sa hun også at hun mener debatten viser at ytringsfriheten i akademia er under press.

Ble oppfordret til å holde seg unna campus

Oppsigelsen kommer få uker etter at britiske aviser fortalte om en anonym kampanje for å få Stock oppsagt etter anklager om transfobi. Det skal ha blitt hengt opp plakater med kravet ved universitetet, mens det på sosiale medier dukket opp slagord som «Stock out!».

Også den gang rykket ledelsen ut:

— Vi kan ikke og vil ikke tolerere trusler mot våre kjære akademiske friheter og vil ta alle nødvendige tiltak for å beskytte rettighetene til vårt samfunn, sa rektoren den gang.

Til avisa The Times fortalte Stock at hun etter dette hadde fått råd fra politiet om å installere overvåkingskamera og holde seg unna campus. Noen dager senere uttalte hun også at hun fryktet at karrieren hennes hadde fått en «effektiv slutt» etter at Sussex-avdelingen av University and College Union ba universitetet om å granske «institusjonell transfobi».

De nevnte ikke Stocks ved navn, men skrev i en uttalelse at de «i lys av de siste hendelsene på campus og påfølgende respons på sosiale medier, utvider vår solidaritet til alle transpersoner og ikke-binære medlemmer av samfunnet vår, som mer enn noen gang bør motta en utvetydig støtte fra universitetet og ledelsen».

De la til at de «støtter ikke oppfordringen om at noen ansatt skal sparkes og motsetter oss alle former for mobbing, trakassering og trusler mot ansatte og studenter».

Anklaget for skadelig retorikk

Striden startet ikke med kampanjen som krevde at Stock skulle bli fjernet.

Ved nyttår ble filosofiprofessoren utnevnt av den britiske regjeringen til «Officer og the Order of the British Empire», for bidraget til høyere utdanning. Det var ikke alle like fornøyd med.

Utnevnelsen ble møtt med et åpent brev signert 600 filosofer. De hevder Stock bidrar til å gjøre ting verre for en gruppe som er marginalisert og utsatt for diskriminering. De er «forferdet over at den britiske regjeringen har valgt å hedre henne for denne skadelige retorikken».

De fastholder at de tror på prinsippene om akademisk frihet, men legger til:

— Akademisk frihet kommer med ansvar, vi bør ikke bruke den friheten til å skade mennesker, spesielt ikke de mer sårbare medlemmene av samfunnet vårt.

Stock selv avvist det i intervjuet med Aftenposten.

– Jeg ble opprørt. Man føler seg åpenbart veldig utsatt og dømt. Men innholdet var latterlig. De anklaget meg for helt ville ting som å støtte patriarkatet og forhindre transpersoners tilgang medisinsk hjelp, selv om jeg ikke har sagt noe om det bortsett fra når det gjelder barn, sa hun.

Mener ytringsfriheten er under angrep

I intervjuet med Aftenposten argumenterte som sagt Stock for at ytringsfriheten er under angrep på universitetene.

— Men det som er nytt og som omtales lite, er det høye nivået av ideologisk konformitet. De fleste ansatte er på venstresiden, meg selv inkludert. Det blir i Storbritannia også forsterket av at studenter nå betaler for utdannelsen. Det gjør at administrasjonen vektlegger fellesskap, omsorg, idyll og «safe spaces», sa hun til avisa.

Hun fikk motbør i samme avis av førsteamanuensis Mathea Slåttholm Sagdahl ved UiT — Norges arktiske universitet, en av de som skrev under oppropet, som mente Stock til stadighet «feilrepresenterer (...) sine motstanderes meninger som ideologiske og ubegrunnede».

— Det finnes enormt mange ulike meninger i filosofien om hvordan man skal forstå kjønn, deriblant forskning av transfolk som står for ulike meninger. Stock har flere ganger sagt at hun ikke ser noe verdi i å forholde seg til den litteraturen, så man kan jo spørre seg hvem som er ideologisk, uttalte hun til avisa.

Powered by Labrador CMS