Ytringsfrihet

Landets rektorer diskuterte Diesen-saken i lukket møte

Da landets universitets- og høgskolerektorer samlet seg i Tromsø forrige uke, brukte de deler av det lukkede rektormøtet, som verken har agenda eller referat, til å diskutere Glenn Diesen.

Professor blir intervjuet på RT.
Glenn Diesen fra et intervju i RT (tidligere Russia Today) i 2022. Han fikk blant annet spørsmål om han var bekymret for karrieremessige konsekvenser av å uttalte seg til RT. — Heldigvis jobber jeg for et universitet som forsvarer akademisk frihet ganske sterkt. De har, for det meste, gitt meg rett til å gjøre som jeg ønsker, selvfølgelig innenfor visse grenser, sa han.
Publisert Sist oppdatert

De hadde mye på agendaen da de møttes i Tromsø i forrige uke, medlemmene i Universitets- og høgskolerådets representantskap.

Men kanskje mest interessant var det som ikke sto på agendaen. Under et uformelt rektormøte i forkant av representantskapet, et møte som verken har offentlig saksliste, sakspapirer eller referat, ble nemlig Diesen-saken diskutert.

— Naturlig at vi diskuterer

— Vi diskuterte overordnede dilemmaer, og Diesen-saken var en del av dette, sier rektor ved Innlandet, Peer Jacob Svenkerud.

Det bekrefter Peer Jacob Svenkerud, rektor ved Universitetet i Innlandet, på direkte spørsmål fra Khrono.

— Vi diskuterte overordnede dilemmaer, og Diesen-saken var en del av dette. Det er jo en sektorovergripende tematikk, som jeg synes det er helt naturlig at vi diskuterer.

Svenkerud vil ikke si noe om hva som ble sagt under møtet. 

— Dette er diskusjoner vi holder internt, så jeg har ikke lyst til å si noe utover det.

De siste ukene har blant andre Anki Gerhardsen og Kjetil Rolness tatt til orde for at Diesen bør møte mer motstand for sine uttalelser, mens Diesens øverste sjef, rektor Pia Cecilie Bing-Jonsson ved Universitetet i Sørøst-Norge, har forsvart Diesens rett til å si hva han vil.

— Hva mener du i denne saken?

— Jeg har forståelse for at rektor har gått ut på den måten hun gjør, og er av samme oppfatning. Men det er klart at det er veldig mange dilemmaer her, og mange stemmer, så det er klart det er en vanskelig sak for sektoren å håndtere. Samtidig må vi løfte den akademiske frihetens fane høyt, selv om det kan være vanskelig for alle å forstå at det er hensiktsmessig, sier Svenkerud.

Del av større diskusjon

Sunniva Whittaker sitter ved en kontorpult med en kaffekopp foran seg
Sunniva Whittaker, rektor Universitetet i Agder

Der Svenkerud ikke vil gå nærmere inn på innholdet i diskusjonen, letter rektor Sunniva Whittaker ved Universitetet i Agder litt mer på møtesløret.

— Vi hadde en generell diskusjon om akademisk frihet, og da ble også oppstyret rundt Diesen tema, sier den tidligere UHR-lederen.

— Disse møtene er en uformell arena for rektorer, og det var naturlig både at vi diskuterte akademisk frihet, blant annet i lys av det som skjer i USA, og Diesen-saken ettersom den har fått så stor oppmerksomhet.

Whittaker forklarer videre at dette ikke er møter med avstemninger, felles uttalelser, eller der alle forteller hva de mener om alt. Men:

— Det virket til å være stor enighet om at den akademiske friheten gjelder og om USN-rektorens håndtering. 

— Hva mener du i denne saken?

— Jeg er enig med USN-rektoren.

Har stormet rundt Diesen

Det har vært vind i tiltakende styrke rundt professor Glenn Diesen de siste årene i forbindelse med hans uttalelser i russiske medier.

Blant annet signerte 20 akademikere tidligere i år et opprop der de anklaget Den norske Helsingforskomité for å drive forfølgelse av Diesen, og for å begrense hans akademiske ytringsfrihet, en påstand komiteen tilbakeviste.

Mer storm i kastene ble det da Diesen kastet seg inn i kampen om en stortingsplass som listetopp for partiet Fred og rettferdighet, et parti som ble mistenkeliggjort i forbindelse med en reklamekampanje der de blant annet tok til orde for å avslutte våpenstøtten til Ukraina.

Vil ikke si hva som ble diskutert

Til møtet i Tromsø møtte så godt som alle rektorer fra de norske universitetene og høgskolene, deriblant Christen Krogh fra OsloMet.

— Disse korte rektormøtene er uten agenda og referat, så jeg har ikke lyst til å kommentere på hva som ble diskutert, sier han.

— Hva mener du i denne saken?

— Jeg synes rektoren ved Universitetet i Sørøst-Norge svarte det ut ganske godt.

— Men hva mener du om Diesen-saken?

— Jeg synes hun svarte det ut ganske godt.

Også Margareth Hagen fra Universitetet i Bergen var til stede under møtet.

UiB-rektor Margareth Hagen.

— Hva som ble sagt der, det tror jeg ikke jeg klarer å gjengi …

— Hva mener du om saken?

— Ytringsfriheten gjelder også for vitenskapelig ansatte, og det er ikke en rektors oppgave å kneble dem. Det man håper på er jo at universitetet og det akademiske fellesskapet er stedet for faglige drøftinger og dialog, og jeg registrerer at Diesen blir imøtegått av kolleger og andre forskere. Det er sånn ytringsfriheten skal fungere i akademia, sier Hagen.

Powered by Labrador CMS