Ytringsfrihet

NTNU-institutt kaller inn til ekstraordinært styremøte om ytringsfrihet

Diskusjonen rundt ansattes uttalelser og lederes håndtering av disse blir nok en gang tema for et ekstraordinært styremøte ved NTNU, denne gang på instituttnivå.

En måned etter at universitetsstyret ved NTNU avholdt et ekstraordinært styremøte for å diskutere ytringsfrihet og leders håndtering av dette gjør instituttstyret ved lærerutdanningen nå det samme.
Publisert Oppdatert

NTNU og ytringsfrihet har ikke fremstått som en hånd og hanske-situasjon de siste årene, og nå er det Institutt for lærerutdanning sin tur til å ha et ekstraordinært styremøte om temaet.

Portrett Lise Vikan Sandvik
Professor og ansatterepresentant Lise Vikan Sandvik.

— Vi håper at det kan bli en god dialog om hvordan vi skal ivareta ytringsfriheten på instituttet fremover, og hvordan vi skal ivareta viktige demokratiske prinsipper. Håndteringen av dette fremover må være målet med møtet, sier Lise Vikan Sandvik, professor og representant for de faste vitenskapelig ansatte i styret.

Styreleder kontaktet ansattrepresentant

Møtet kommer på oppfordring fra nettopp de faste vitenskapelig ansatte ved instituttet. Bakgrunnen for ønsket om et ekstraordinært styremøte er at en av de faste vitenskapelig ansatte i styret opplevde at styreleder ba henne slette en kommentar på universitetets interne nettsider i forbindelse med publisering av periodeplanen for instituttet.

Styrelederen har i etterkant trukket seg, selv om han og representant Unni Eikeseth, som skrev kommentaren på intranettet, ikke er enige om hva som ble sagt.

— Jeg opplevde det som en klar oppfordring til å slette innlegget. Det var ikke mulig å oppfatte det annerledes enn at jeg ikke burde skrevet innlegget, sa Eikeseth til Khrono i desember.

— Jeg kan beklage hvis hun opplevde at jeg sa eller gjorde ting i telefonsamtalen som hun følte var vanskelig, men jeg kan ikke i etterkant huske at jeg gjorde det. Men hvis hun opplever samtalen negativt, så beklager jeg det. Men jeg kan ikke huske at jeg sa noe konkret som jeg kan beklage, sa den tidligere styrelederen, Arve Thorshaug, til Khrono i samme artikkel.

Eikeseth ønsker torsdag ikke å kommentere saken i påvente av det ekstraordinære styremøtet.

Portrett Ingfrid Thowsen
Instituttleder Ingfrid Thowsen har forberedt debatt om yhtringsfrihet.

Det var forøvrig instituttleder som tipset styrets leder om kommentaren. I styrepapirene skriver instituttet at dette ble gjort ettersom kommentaren fulgte opp «styrets kollegiale arbeid med periodeplanen» og at det derfor var relevant for den eksterne styrelederen, som ikke hadde tilgang til intranettet, å kjenne til kommentaren.

— De har krevd et ekstraordinært styremøte for å diskutere ytringsfrihet. Som styrets sekretær har jeg tilrettelagt for et slikt møte, skriver instituttleder Ingfrid Thowsen i en kort kommentar per tekstmelding til Khrono.

Mener det er behov for diskusjonen

På spørsmål om hvorvidt det er behov for et slikt møte også etter at styrelederen trakk seg, svarer Sandvik at det er på sin plass med denne diskusjonen, også sett i lys av den store debatten om ytringsfrihet ved NTNU etter saken som endte med rektorens avgang i desember.

— Det er riktig og viktig å løfte denne diskusjonen. Ytringsfrihet, hva vi kan si og hvordan vi snakker sammen er viktig. Nå få vi også en ny styreleder inn, så da er det fint tidspunkt å ta det på. I tillegg har det jo også vært andre saker ved instituttet oppgjennom.

For et par år siden fikk instituttlederen på pukkelen av de ansatte etter en ifølge ham fleipete kommentar på intranettet om at høyrevridde og populistiske studenter var underrepresentert ved instituttet. Bør ikke den ytringsfriheten dere ber om gjelde alle?

— Nå kan ikke jeg kommentere enkeltsaker, men ytringsfriheten og en åpen og saklig debattkultur er avgjørende i akademia. Det har arbeidsgiver ansvar for å legge til rette for. Det er også derfor vi trenger denne diskusjonen om hvordan vi snakker sammen, og hvordan vi respekterer hverandres ytringsfrihet på et generelt grunnlag.

Innkallingen peker på kontekst for ytringer

I innkallingen gjør instituttet rede for hendelsesforløpet som resulterte i styreleders avgang, før de kommer med en innledning til diskusjonen. 

«Som «kultur for ytringsfrihet» indikerer, utøves ytringsfrihet innenfor et større fellesskap av ytringer. Dette er ytringer i fortid og fremtid, og i relasjon til ulike sammenhenger eller kontekster som gir ulike genrer for ytringene. I og med disse skapes erfaringer og forventninger til ytringer, og gjør det større systemet eller kulturen relativt stabilt, samtidig som det er under stadig forhandling.»

Videre listes det opp ulike fora for ytringer ved instituttet, og påpekes at forskjellige ytringer fungerer godt eller mindre godt avhengig av hvor de ytres.

«Eksempelvis har enhver ansatt full frihet til å ytre seg om sitt innerste følelsesliv på epost til alle ansatte, men ettersom en slik ytring gjerne forventes å høre til privatsfæren, hos psykologen eller liknende, er sjansen stor for at en slik ytring vil få problematiserende reaksjoner som ender opp med å forhindre liknende ytringer senere.» skriver de i innkallingen.

Her kan du lese hele innkallingen.

— Hva synes du om innkallingen?

— Jeg tenker at innkallingen og notatet er noe vi kommer til å diskutere på styremøtet, og har ingen kommentar utover det, svarer Lise Vikan Sandvik.

Powered by Labrador CMS