fotball-vm

Bygget gigantstadion midt i universitetsby: — Konstant bekymring

Professorer og direktører tror ikke fotball-VM vil påvirke akademia og høyere utdanning i Qatar på en positiv måte.

Education City Stadium ble bygget i anledning fotball-VM i Qatar, og ligger plassert midt i studentbyen Eduaction City. Den spektakulære arenaen har en tilskuerkapasitet på 45.000.
Education City Stadium ble bygget i anledning fotball-VM i Qatar, og ligger plassert midt i studentbyen Eduaction City. Den spektakulære arenaen har en tilskuerkapasitet på 45.000.

Education City i Qatar er vertskap for åtte universiteter, de fleste av dem amerikanske.

Slik har det vært siden universitetsbyen ble lansert av myndighetene i Qatar i 1997. 25 år senere preges byen av at tidenes mest kontroversielle fotball-VM går av stabelen.

Ett av stadionanleggene som er bygget i anledning mesterskapet, er nemlig Education City Stadium, som har en tilskuerkapasitet på 45.000.

Merkevaremulighet

Idrettsanlegget, som det tok fem år å bygge, ligger plassert så å si midt på universitetsområdet, og ifølge Times Higher Education (THE) er det liten tvil om at mesterskapet har påvirket aktivitetsnivået i Education City.

Slik ser det ut på innsiden av Education City Stadium i Qatar.
Slik ser det ut på innsiden av Education City Stadium i Qatar.

Det britiske utdanningsmagasinet kaster i en artikkel lys over den akademiske situasjonen i Qatar, og særlig hvilken innvirkning fotball-VM vil ha på universitetslivet i Education City i fremtiden.

En tidligere postdoktor i Education City, Dr. Geoff Harkness, sier at Qatar bevisst prøver å bruke fotball-VM til å fremme høyere utdanning i landet.

— VM er en merkevaremulighet av de sjeldne for et land som Qatar, som streber etter å være et av de ledende intellektuelle landene i Midtøsten, sier han.

— FIFA får lynkurs

Men ikke alt går på skinner så langt. De første to ukene av mesterskapet har verdenspressen satt søkelyset på utfordringene ved å arrangere fotball-VM i Qatar, og Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har fått sterk kritikk blant annet for å innføre en regel om sportslige sanksjoner mot landslagskapteiner som ønsket å bruke regnbuefargede kapteinsbind.

Regelen skal ha kommet etter press fra qatarske myndigheter.

— Jeg tror FIFA er i ferd med å få et lynkurs i det amerikanske universiteter har opplevd i Qatar det siste tiåret, sier Sarah McLaughlin til Times Higher Education.

Hun er seniorforsker i Foundation for Individual Rights og Expressions, og forteller at selv om universitetene som har campuser i Education City i Qatar ofte har en tendens til å love studentene og de ansatte at ytringsklimaet og andre faktorer er de samme som på amerikansk landjord, så er det sjelden at dette stemmer.

Hun får støtte fra Geoff Harkness:

— Realitetene er at det er store akademiske begrensninger og sensur. Til tider har det vært statlig sensur av akademisk materiale. Man går rundt med en konstant bekymring for å si noe feil, gjøre noe feil, vise en feil film eller sitere en feil forfatter. Trør man i salaten, blir man raskt sendt ut av landet.

— Krevende

Journalistprofessor Craig LaMay, som er direktør ved Northwestern University i Education City, uttaler at det er krevende og egentlig umulig å drive tradisjonell journalistisk utdanning i Qatar som følge av de strenge lovene i landet.

— Hver gang elevene mine forlater universitetsbygningen, er jeg redd for at de støter på en sikkerhetsvakt et sted, sa LaMay.

Han forteller om at han ved ett tilfelle måtte stenge et arrangement ned fordi et band med en åpent homofil forsanger skulle opptre. Det var qatarske myndigheter som beordret han til å gjøre dette.

Vil revurderer lokaliseringen?

La May håpet i likhet med mange andre at fotball-VM skulle bidra til å liberalisere akademia i Qatar, men at det virker som om dette er umulig.

— Det er ikke usannsynlig at flere av de internasjonale universitetene som har campuser i Qatar, særlig de amerikanske, vil revurdere lokaliseringen av campusene som ligger utenfor USA, sier LaMay.

Sara McLaughlin avslutter intervjuet med THE slik:

— Dersom man ønsker å praktisere religionen din fritt eller å være åpen om din seksualitet, så er kanskje ikke Education City i Qatar stedet for deg.

Powered by Labrador CMS