usa

Tidenes største streik i amerikansk akademia

Nesten 50.000 postdoktorer, undervisningsassistenter og forskere i California streiker for bedre lønn.

Streikende universitetsansatte på UC Berkeley 16. november.
Publisert

Det er ansatte i det delstatseide University of California-systemet (UC) som streiker. Det har ti campuser, blant annet berømte UC Berkeley, og i underkant av 300.000 studenter.

Denne uka har mange av forelesningene blitt avlyst eller flyttet til Zoom. Snaut 50.000 postdoktorer, undervisnings- og forskningsassistenter, studentansatte og forskere streiker for bedre lønns- og arbeidsbetingelser.

Ifølge Times Higher Education er dette tidenes største streik i amerikansk akademia.

Fire fagforeninger, som nå forhandler med UC, mener at lønnen i mange tilfeller bør dobles for å holde følge med levekostnadene, spesielt i dyre byer som Berkeley, Los Angeles og San Diego.

Tjener 23 000 dollar i året

Noen undervisningsassistenter tjener bare litt over 23 000 dollar i året (233 000 norske kroner), ifølge en fagforeningsundersøkelse, skriver The Chronicle of Higher Education.

UC tilhører det såkalte Public Ivy – en gruppe av offentlige amerikanske universiteter som er ansett for å holde svært høy kvalitet.

I en uttalelse sier UC at lønnsforslaget de har kommet med er i den øvre del av lønnsskalaen for offentlige toppuniversiter, og sammenlignbart med private universiteter som Harvard, MIT og USC.

Om noen uker skal høstsemestrets eksamener etter planen avholdes ved UC.

Powered by Labrador CMS