debattklima

— Trist og urovekkende at Hessen tar pause

Akademiet for yngre forskere, UiO-rektor Svein Stølen og Natur og Ungdom er blant de som reagerer etter Dag O. Hessens melding om «ytringspause».

Nestleder i Akademiet for yngre forskere, Marte Cecilie Wilhelmsen Solheim, mener det er svært uheldig at en så profilert forsker som Dag O. Hessen har opplevd kritikken så ubehagelig at han nå tar seg en pause fra klimadebatten.
Publisert Oppdatert

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at den profilerte forskeren Dag O. Hessen tirsdag gikk ut og meldte at han tar pause fra å ytre seg.

Rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen, og Akademiet for yngre forskere er bant de som synes det er leit at Hessen har opplevd reaksjonene og hetsen han har fått i kjølvannet av forrige ukes «Debatten» på NRK så ubehagelig at han nå tar seg en pause.

— Dette er svært trist og svært alvorlig. Akademisk frihet og ytringsfrihet er under press på flere måter, selv i siviliserte Norge. Vi må gjøre alt vi kan i alle sektorer for å kjempe mot denne utviklingen, skrev Svein Stølen på Twitter tirsdag kveld.

Akademiet for yngre forskere meldte følgende fra sin Twitter-konto:

— Svært triste og urovekkende nyheter! At en så dyktig formidler som Dag Hessen tar en pause grunnet ubehagelig kritikk er meget trist og nok et varsel på at den akademiske friheten og ytringsfriheten er truet. Dette må tas på største alvor.

— Veldig trist

Nestleder i Akademiet for yngre forskere, Marte Cecilie Wilhelmsen Solheim, kaller det «trist og urovekkende» at en såpass profilert forsker som Dag O. Hessen nå velger å ta en pause fra å ytre seg i den offentlige debatten.

— Klimasaken er vanskelig, men forskerne har på mange måter blitt vant med å få motbør fra klimaskeptikere. Det som er urovekkende i denne saken er at Hessen ta pause som følge av reaksjoner fra de som i utgangspunktet støtter klimasaken, sier Solheim, og legger til:

— Vi trenger et mangfold og det er nyanser som er viktig å få belyst, så at Hessen nå tar en pause, er bare veldig trist.

Nestlederen forteller videre at det blir ekstra sårt når man ser at en etablert og rutinert forsker opplever at han ikke lenger vil være en del av det offentlige ordskiftet.

— Da kan man jo bare tenke seg hvordan det er å være en yngre forsker som er på vei opp, og som gjerne bare har en midlertidig stilling. Man er veldig sårbar for kritikk, og det tar også tid å bygge opp nok mot til å ytre seg i et debattklima som til tider kan være ganske hardt, sier Solheim.

— Hessen er eksemplarisk

I etterkant av «Debatten» forrige uke gikk leder i Natur og Ungdom, Gina Gylver, ut og kritiserte NRK for å ha avsporet diskusjonen og ufarliggjort klimakrisen.

Natur og Ungdoms Facebook-side er blant arenaene det har blitt rettet hard skyts mot blant andre Dag O. Hessen i etterkant av «Debatten».

Gina Gylver har ikke vært tilgjengelig for kommentar onsdag, men nestleder i Natur og Ungdom, Simon Balsnes, sier til Khrono at det er trist å se at det har gått så langt at Hessen har valgt å ta et steg til siden.

— Det har aldri vært vårt fokus eller ønske at dette skulle skje. Vår kritikk har vært rettet mot media og i dette tilfellet NRK, som vi ofte mener vinkler samfunnsdebatten på en uheldig måte, sier Balsnes.

Nestleder i Natur og Ungdom, Simon Balsnes, håper at Dag O. Hessens ytringspause blir kort.

Når det gjelder kommentarfeltene på Natur og Ungdoms egne sider, er Balsnes tydelig på at det her er noen som har tråkket over streken.

— Det er trasig å se at noen har dratt noen litt for korte slutninger når det gjelder hvor kritikken skal rettes. Folk i kommentarfeltene må skjerpe seg. Jeg håper virkelig at Dag O. Hessen kommer tilbake til det offentlig ordskiftet, fordi vi trenger slike som ham i klimadebatten. Han er eksemplarisk når det gjelder å ta del i debatten, og det er noe vi må hegne om, sier Balsnes.

Hessen utdyper

Dag Hessen utdyper i et debattinnlegg i Khrono i dag hvorfor han nå tar en pause fra å ytre seg i klimadebatten og på Facebook. Han viser til en rekke, til dels harde påstander blant annet om at klimaforskerne hadde gjort ubotelig skade i klimakampen.

— Etter årevis med gjentatte beskyldninger om å være alarmist og dommedagsprofet var dette en overraskende opplevelse som ikke harmoniserte med hva som ble sagt, og det var ubehagelig på en helt annen måte enn alarmistbeskyldningene - som jeg lever greit med, skriver han.

Hessen lover at han kommer tilbake.

— Jeg har definitivt ikke tenkt å melde meg ut. Et sentralt poeng her er at dette ikke bør skremme unge fra å ta del i debatten, men det kan være lurt å være forberedt på at det alltid vil komme kritiske røster, men de fleste vil være positive, skriver han.

Powered by Labrador CMS