ytringsfrihet

Kristian Gundersen fikk varsel etter Twitter-kommentar: — Helt absurd

— Det gikk ut på at jeg skulle ha oppfordret noen til å begå selvmord, sier professoren.

Biologiprofessor Kristian Gundersen tror personen som varslet mot han gjorde det for å plage han. Foto:
Publisert

Det smalt godt på Twitter da influenser Halvor Harsem innledet en debatt om fyrverkeri i romjula.

Den profilerte biologiprofessoren Kristian Gundersen kastet seg på, og flere fyrte seg opp over en kommentar Gundersen kom med.

Harsem spurte: «Fyrverkeridebatten er et eksempel der vi som er imot har mange svært gode argumenter. De som er for har ikke ett godt argument utover egne egosentriske lyster og følelser.»

«Har du ett eneste godt argument for å leve?», svarte professor Gundersen.

Onsdag kunne Gundersen meddele på Twitter at hans arbeidsgiver Universitetet i Oslo har mottatt et varsel mot ham på grunn av denne kommentaren.

— Så vidt jeg skjønner gikk det ut på at jeg skulle ha oppfordret noen til å begå selvmord, sier han til Khrono.

Det skjønner han lite av.

— Det er en urimelig vranglesing av ting jeg har sagt. Og dessuten viser debatten på Twitter at det ikke er det som ligger i utsagnet. Det som lå i utsagnet var «hva er meningen med livet, hva gir en glede også videre?». Det er mange som har glede av fyrverkeri. Min vurdering er at det er en bevisst vranglesing. Det er ganske typisk for debatter i sosiale medier, spesielt i «woke»-sammenheng.

Universitetet avviste varselet

Gundersen forteller at fakultetsledelsen ringte og fortalte om varselet, samt at de ville avvise det av hensyn til ytringsfriheten.

— Det skulle bare mangle, sier han.

Han vet ikke hvem som varslet.

— Det kom jo en del reaksjoner. Du tror ikke det var noe med måten du ordla deg på som var litt feil?

— Det kunne sikkert vært tydeligere. Men som sagt, jeg tror det var en bevisst vranglesing.

Khrono har bedt om innsyn i varselet, men har fått avslag fra Universitetet i Oslo.

Gundersen mener varselet er et åpenbart misbruk av varslingsinstituttet.

— Da må plutselig store ting settes i bevegelse. Det må brukes tid på dette, det må håndteres formelt, det er hemmelighold. Jeg tror også at varsler av denne typen er sendt inn, ikke fordi jeg oppfordrer folk på universitetet til å begå selvmord, men rett og slett bare for å plage meg.

— Du tror dette er for å plage deg?

— Ja, det tror jeg. Hvis vedkommende har lest debatten, blir det helt urimelig. Og selv om det hadde vært en bemerkning av typen «gå og heng deg selv», som man jo kan slenge ut av og til, er jo ikke det noe som er i nærheten av å gi grunnlag for et varsel. Det blir helt absurd. Det er mange lag av absurditet her, sier han.

«Nå må du faktisk skjerpe deg»

Her er eksempler på reaksjoner han fikk på Twitter:

«Dette er flaut å bevitne, Professor. Er du sikker på at du gjør deg selv og Universitetet en tjeneste med dette?» spurte én.

«Nå må du faktisk skjerpe deg. Dette er ikke en professor verdig å skrive til noen. UANSETT hvordan du mente det i ditt lille hode, så må du forstår hvordan ord oppfattes på forskjellige måter. Dette er over streken», kom det fra en annen.

Men noen tok han også i forsvar, som denne personen:

«Alle disse selvrettferdige angiverne tar alt i verste mening siden de ikke har evne til kontekstualitet. Typisk oppførsel for fundamentalister og systemtro paragrafryttere uten humoristisk sans.»

— Ganske guffen

Influenser Halvor Harsem, som startet fyrverkeri-debatten, reagerte selv Gundersens kommentar.


Halvor Harsem. Bildet er fra 2018.

— Det var en kommentar som kan tolkes på flere måter. På verste måte er den ganske guffen. Han fikk ganske mange tilbakemeldinger på det. Og, etter det jeg har sett, hadde han ikke noe behov for å klargjøre hva han egentlig mente. Jeg fikk nesten inntrykk at han var tilfreds med at det kunne tolkes på forskjellige måter, sier han til Khrono.

— Synes du ikke det går fram av konteksten hva han mener?

— Man kan begynne å tolke hvert eneste ord. Da jeg leste meldingen første gang, hoppet hjertet over to slag, sier han.

— Uavhengig av hva du mener med en slik kommentar, synes jeg det er ganske lavt nivå fra en voksen professor. Hvis du opplever at du noe har sagt blir oppfattet på en annen måte enn det du mente, tror jeg du må ta det på egen kappe, og ikke skylde på at alle andre leser deg feil, sier Harsem.

Men han har ingen mening om hvorvidt det var riktig å varsle om Gundersen.

Les også: Studenten som følte seg krenket og trakassert av professoren. Dette er tyskervits-saken

Powered by Labrador CMS