NTNU

Her er all kommunikasjon mellom Anne Borg og NHO-direktørene

Kommunikasjonen med Norsk Industri skjedde på NTNU-rektor Anne Borgs initiativ, viser en gjennomgang av rektorens telefonlogg.

Portretter av Knut E. Sunde, Anne Borg og Anniken Hauglie
Knut E. Sunde, Anne Borg og Anniken Hauglie hadde kontakt på e-post, sms og telefon før NTNU-rektoren skrev leserinnlegget der hun kritiserte to av sine egne forskere.
Publisert Oppdatert

Tirsdag 28. november klokken 10.36 ringte NTNU-rektor Anne Borg til direktør Knut Sunde i Norsk Industri, som er den største landsforeningen i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Det var første kontakt mellom de to etter at to NTNU-forskere i en artikkel i Dagens Næringsliv dagen før hadde omtalt  en rapport om kjernekraft som et bestillingsverk.

Det kommer fram av telefonloggen til NTNU-rektor Anne Borg som Khrono har fått innsyn i.

Med telefonloggen og tidligere omtalte e-poster og tekstmeldinger kan vi gi et fullstendig bilde av all kommunikasjon mellom NTNU-rektoren, Norsk Industri-direktøren og viseadministrerende direktør Anniken Hauglie i NHO i perioden mellom de to NTNU-forskernes utspill og rektorens omstridte leserinnlegg en uke senere, tirsdag 5. desember.

Det var Universitetsavisa som først omtalte tekstmeldingene, og Adresseavisen som først omtalte e-postene.

Slik var kommunikasjonen

Skjermdump av tekstmeldinger mellom Knut Sunde og Anne Borg.
Skjermdump av tekstmeldinger mellom Knut Sunde og Anne Borg.

Tirsdag 28. november klokken 10.36: Anne Borg ringer Knut Sunde. Ender opp hos telefonsvareren.

Tirsdag 28. november klokken 12.08: Anne Borg ringer Knut Sunde. Sunde tar ikke telefonen.

Tirsdag 28. november klokken 12.08: Knut Sunde sender Anne Borg en tekstmelding: «Forlenget ledermøte. Ringer deg etterpå»

Tirsdag 28. november klokken 12.09: Anne Borg ringer Anniken Hauglie. Hauglie tar ikke telefonen.

Tirsdag 28. november klokken 12.13: Anne Borg sender Anniken Hauglie en tekstmelding: «Hei, Det er Anne Borg fra NTNU som prøvde å ringe deg ifm DN-saken i går. Her er det uttalelser fra enkeltansatte som ikke er gjort på vegne av NTNU. Vi følger opp. Mvh Anne».

Tirsdag 28. november klokken 13.15: Knut Sunde ringer Anne Borg. Borg tar ikke telefonen.

Tirsdag 28. november klokken 13.15: Anne Borg sender Knut Sunde en tekstmelding: «Kan jeg ringe deg opp igjen?» «Ring når det passer, Anne. Men lett kaotisk her i dag, så jeg er off/on» svarer Knut Sunde.

Tirsdag 28. november klokken 14.06: Anniken Hauglie svarer Anne Borg i en tekstmelding: «Hei Anne og takk for sist! Var opptatt da du ringte. Iom NHO ikke har tatt stilling til kjernekraft, hadde det vært interessant om de kunne peke på hva som er feil i Rystads rapport? Skulle gjerne også sett deres vurderinger av avfallshåndtering, regulatoriske forhold etc Det kunne i alle fall bidratt mer konstruktivt i vår diskusjon i alle fall. Alt godt fra Anniken.»

Tirsdag 28. november klokken 14.53: Knut Sunde sender Anne Borg en tekstmelding: «Bare å ringe. Har lest de 14 sidene fra ntnu forskerne i mellomtiden»

Tirsdag 28. november klokken 15.30: Anne Borg ringer Knut Sunde. De snakker sammen i elleve minutter.

Tirsdag 28. november klokken 19.13: Knut Sunde sender Anne Borg et bilde av noe en av de to NTNU-forskerne har skrevet om rapporten på Facebook sammen med følgende tekstmelding: «Agitering på sosiale medier også. Si fra hvis du vil ha vårt interne etikkregelverk for slikt til inspirasjon for justeringer …»

Tirsdag 28. november klokken 21.04: Anne Borg svarer Knut Sunde per tekstmelding: «Takk, vet at han er aktiv på sosiale medier. Akademisk ytringsfrihet og forståelsen av denne er en del av utfordringen her i tillegg.»

Skjermdump av tekstmeldinger mellom Knut Sunde og Anne Borg.
Skjermdump av tekstmeldinger mellom Knut Sunde og Anne Borg.

Torsdag 30. november klokken 13.24: Knut Sunde sender Anne Borg et innlegg en av forskerne har lagt ut på X sammen med følgende tekstmelding: «Nå ser vi frem til at dere går ut og kommenterer dette, ellers må vi etterlyse ledelsen»
«Vi jobber med et innlegg. Hadde styremøte i går.» svarer Borg.
«Takk» skriver Sunde.
«Sender deg innlegget når det er oversendt DN. Vi håper å få det sendt i løpet av kvelden.» skriver Borg.
«Takk» skriver Sunde igjen.

Torsdag 30. november klokken 16.58: Anne Borg sender Knut Sunde en e-post med leserinnlegget: «Hei Knut, Før jeg sender denne ytringen til DN, vil jeg gjerne at du tar en titt på om du synes det som står om Rystad-rapporten er greit og at det jeg skriver gir et tydelig nok signal. Det er ikke ofte jeg går sterkt ut, og jeg må helt sikkert tåle kritikk ift ytringsfrihet, men det må en jo tåle. Hilsen Anne».

Torsdag 30. november klokken 17.00: Anne Borg sender Knut Sunde tekstmelding: «Har sendt deg teksten min på e-post. Fint om du tar en titt ift de spørsmålene jeg stiller deg. Synes det er fint om du ser det før det går til DN. Mvh Anne». Sunde svarer: «Flott. Skal gjøre det».

Torsdag 30. november klokken 17.07: Sunde svarer på e-posten fra Borg: «Veldig godt skrevet, Anne Så tydelig både kan og bør du være. Det er jo egentlig lett å forstå for alle at vi uansett jobbsted må være etterrettelige. Og behandle andre med et minstekrav av god oppførsel. Igjen, takk Knut».

En tekstmelding blir sendt fra Sunde til Borg mer eller mindre parallellt med e-posten: «Svart. Flott». Og Borg svarer: «Sendt e-post?» «Fikk den nå!»

Faksimile av e-postutveksling mellom Knut Sunde og Anne Borg.
Faksimile av e-postutveksling mellom Knut Sunde og Anne Borg.

Fredag 1. desember klokken 13.53: Knut Sunde sender Anne Borg lenken til en sak om at hans sjef i Norsk Industri går av med følgende melding: «Action på jobb her også».

Fredag 1. desember klokken 17.26: Anne Borg svarer på tekstmeldingen fra Knut Sunde: «Nye oppgaver for deg ser jeg, kanskje også permanent? Du er i hvert fall en utmerket kandidat! God helg.» Sunde svarer: «Fung adm dir i pluss/minus et halvt år. Inklusiv lede lønnsoppgjøret i frontfaget til våren» skriver han og legger på et smilefjes som ler og gråter.

Skjermdump av tekstmeldinger mellom Knut Sunde og Anne Borg.
Skjermdump av tekstmeldinger mellom Knut Sunde og Anne Borg.

Onsdag 5. desember klokken 21.57: Snaut to timer etter at NTNU-rektorens leserinnlegg står på trykk i Dagens Næringsliv, sender Knut Sunde et bilde av en avisartikkel hvor kjernekraft-rapporten omtales sammen med følgende tekstmelding: «Hei Anne. Jonas Nøland er ikke den som tar et hint. Omtaler fremdeles Rysstad som bestillingsverk. Fra Finansavisen onsdag. Lykke til».

Til det svarer Anne Borg: «Hei Knut, Se også universitetsavisa. Finansavisen ba om min ytring i dag. JN blir fulgt opp når han er tilbake i Trh. Tror faktisk han er i Dubai. Mvh Anne». Sunde svarer: «Mente ikke å plage deg. Ville bare du skulle se. Lykke til.»

Refset egne ansatte

Anne Borgs leserinnlegg har ført til nok en diskusjon om ytringsfrihetens kår ved Norges største universitet. Blant de som har gått ut mot Borg, er Anine Kierulf som mente Borgs ytringer viser manglende forståelse for hva et universitet er.

Leserinnlegget førte til at styremedlem Aksel Tjora ved NTNU tok initiativ til et ekstraordinært styremøte om saken som vil bli avholdt fredag.

Kanskje hardest i sin kritikk av Borgs utspill var Kristian Gundersen, professor ved Universitetet i Oslo:

— Jeg kan ikke forstå annet enn at hun ikke kan fortsette som rektor. Får ikke dette noen konsekvenser for henne, så blir den akademiske frihetsbestemmelsen i loven tømt for innhold. Da kan ledere gjøre hva de vil, har Gundersen sagt til Khrono.

Saken tas også opp på Stortinget, i form av et skriftlig spørsmål fra Fremskrittspartiets Sivert Bjørnstad til statsråden for høyere utdanning, Sandra Borch (Sp).

«Er statsråden bekymret for den akademiske friheten, og særlig ytringsfriheten til forskere, sett i lys av den siste saken ved NTNU?» spør Bjørnstad. Spørsmålet er foreløpig ikke besvart.

Endringslogg: Oppdatert torsdag 14. desember klokken 10.08 etter at NTNU gjorde oss oppmerksomme på at de hadde oversett en oppringing fra Anne Borg til Anniken Hauglie da de utarbeidet telefonloggen.

Powered by Labrador CMS