utmelding

Flere melder seg ut av fagforening fordi Russland-forsker skal holde foredrag

Ivar Dale har gitt beskjed til Samfunnsviterne om at han bytter fagforening. Grunnen? Russland-ekspert Glenn Diesens deltagelse på et arrangement onsdag kveld.

En invitasjon fra fagforeningen Samfunnsviterne der Glenn Diesen stod på talerlisten, fikk begeret til å renne over for Ivar Dale (bildet), som nå har meldt seg ut av Samfunnsviterne og inn i NTL.

Onsdag kveld arrangerer Samfunnsviterne i Rogaland årsmøte med faglig innlegg for sine medlemmer, der temaet er den spente politiske situasjonen i verden.

På listen over fagpersoner som skal holde innlegg er det to navn: Forsker og tidligere vinner av Khrono-prisen Årets navn i akademia, Cecilie Hellestveit, og professor Glenn Diesen ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Sistnevnte forsker ifølge sin egen profil på USNs nettside primært på Russlands geo-økonomiske strategi for Stor-Eurasia og russisk konservatisme. De siste årene har han også figurert som Russland-ekspert i norske medier.

Pro-russisk?

Diesen har ved flere anledninger blitt anklaget for å være prorussisk, noe Khrono skrev om tilbake i 2022. Professoren selv gikk den gangen ut og forsvarte seg gjennom et debattinnlegg.

I fjor sommer deltok Diesen på en konferanse i Russland, der også Russlands president Vladimir Putin var til stede.

Onsdag kveld skal han altså tale på Samfunnsviternes arrangement, som foregår digitalt via Teams. Det har fått senior fagrådgiver i Den norske Helsingforskomité, Ivar Dale, til å reagere. 

Da Samfunnsviternes arrangement ble kjent forrige uke, tok Dale til X og spurte hvor mye Glenn Diesen får for oppdraget, og ikke minst hvor Dale selv kunne henvende seg for å få tilbake de 5568 kronene han betaler i årskontingent.

— Diesen lever i sømløs symbiose med russisk militærpropaganda. Det han tvitrer plukkes opp neste dag av kanaler som AbZats, Silovoi Blok og Voennoe Delo. Samtlige er rene krigsforbryter-blekker. Og alltid med understrekning av at han uttaler seg fra Universitetet i Sørøst-Norge, skrev Dale på X.

Han får støtte fra flere på X som mener det er feil at nettopp Diesen skal fortelle om situasjonen i Ukraina, mens andre er opptatte av å løfte fram ytringsfriheten.

— Flere utmeldinger

Ivar Dale forteller til Khrono at den første X-meldingen hans er satt noe på spissen, men bekrefter samtidig at han har gitt Samfunnsviterne beskjed om at han nå melder seg ut og bytter fagforening til Norsk Tjenestemannslag (NTL).

— Det er synd, for jeg har ikke noe annet å utsette på Samfunnsviterne. Men jeg synes det er meget upassende at Diesen er invitert. Han skal selvsagt få snakke akkurat så mye om Russland som han vil, men at Samfunnsviterne mener det er riktig at akkurat han skal opplyse om situasjonen i Ukraina, synes jeg blir helt feil, sier Dale.

Han legger til at han kjenner til flere andre som vurderer å bytte fagforening som følge av Diesen-foredraget. Khrono kjenner til at minst to av Dales kolleger har gitt beskjed om at de melder seg ut av Samfunnsviterne som følge av Diesen-foredraget.

— Det er viktig for meg å understreke at kansellering, knebling og ytringsfrihet ikke hører hjemme i denne diskusjonen. Diesen har selv valgt å tre ut av forskerrollen og inn i en rolle som prorussisk aktivist. Men det er ikke noe jeg ønsker at min fagforening skal støtte, ikke minst siden dette er en forening for samfunnsvitere.

Diesen: — Skummelt

Khrono har forelagt Glenn Diesen kritikken fra Ivar Dale, og ellers spurt ham om hva han tenker om den generelle kritikken mot ham.

Glenn Diesen bruker ordet skummelt i sin karakteristikk av Den norske Helsingforskomité.

I en e-post påpeker Russland-forskeren og USN-professoren at kritikken i hovedsak kommer fra personer i Helsingforskomitéen.

— Hver eneste gang jeg blir invitert for å gi en presentasjon, forsøker Helsingforskomitéen å kansellere. De legger derfor press på Samfunnsviterne, henger ut universitetet mitt for å tillate akademisk frihet og oppfordrer akademikere til å uttale seg mot meg, skriver Diesen.

— De fungerer som portvakter i medier og samfunnet for å bestemme hvilke stemmer som skal fremheves og hvem som skal sensureres. Det er skummelt hvordan disse statsfinansierte «ikke-statlige menneskerettighetsorganisasjonene» har fått så mye kontroll over sivilsamfunnet vårt og kan innskrenke akademisk frihet, fortsetter professoren.

Dette sier Samfunnsviterne

Espen Nordgård Jakobsen, politisk leder i Samfunnsviterne, understreker overfor Khrono at han er kjent med at Glenn Diesen har vært kontroversiell i sine uttalelser.

— Samfunnsviterne vil på generelt grunnlag aldri ta standpunkt til foredragsholder sine meninger eller ytringer, så lenge disse er innenfor ytringsfrihetens rammer, poengterer Jakobsen.

— Vi ønsker ikke å legge begrensninger på fylkesavdelingenes arrangementer, men oppfordrer at det inviteres inn foredragsholdere med ulike standpunkt. På dette arrangementet er derfor Cecilie Hellestveit også invitert, sier Jakobsen videre.

— Ivar Dale er én som reagerer. Har dere fått andre reaksjoner?

— Vi har fått noen reaksjoner fra medlemmer på dette arrangementet, noe vi syns er bra. I en medlemsorganisasjon skal det være rom for å si ifra når det er noe man er uenig i, svarer den politiske lederen.

— Kjenner dere til hvor mange som har meldt seg ut som følge av Diesen-foredraget?

— Vi får mange inn- og utmeldinger i løpet av en måned. Vi kan ikke med det konkludere med at vi har fått flere utmeldinger enn normalt på grunn av dette arrangementet, svarer Espen Nordgård Jakobsen.

Powered by Labrador CMS