Cecilie Hellestveit

Hun er Årets navn i akademia

Cecilie Hellestveit er årets navn i akademia.

Forsker og jurist Cecilie Hellestveit er Årets navn i akademia 2021. — Jeg tenker at jeg får denne prisen fordi jeg har bidratt til å heve takhøyden for debatten om internasjonalisering i akademia, sa Hellestveit under fredagens prisutdeling.
Publisert Oppdatert

— Jeg vil først og fremst takke juryen, jeg er veldig beæret. Jeg anser denne prisen for å handle om det å tørre å stå i noe til man får løftet taket på et tema man mener fortjener å bli diskutert på en annen måte, sa Cecilie Hellestveit, jurist, samfunnsviter og forsker ved Folkerettsinstituttet, da hun mottok prisen fredag.

— Jeg tenker internasjonaliseringen har veldig mange positive sider, det er en grunnforutsetning i akademia, det er vi alle enige om. Spørsmålet er rammene for det. Det har vært noen år det har gått veldig fort og hvor det har vært en lav takhøyde for å diskutere det. Og jeg tenker at jeg får denne prisen fordi jeg har bidratt til å heve takhøyden for den debatten.

I tillegg anser prisvinneren at juryen med denne tildelingen tar et klart standpunkt mot kansellieringskultur.

— Som juryen bemerker, at jeg er kvinne, at jeg står utenfor og ikke har noen institusjonell backing, er også viktig å vise. Man kan delta i debatten, stå i stormen, bli møtt med fine og ufine midler, men så går det over. Det er særlig viktig for oss kvinner at vi opplever, gjentatte ganger, at vi kan stå i stormen uten å bli forvist til vidda, men fortsatt virke på samme måte, sa Hellestveit.

  • Se opptak av utdelingen her:

Her kan du se utdelingen.

Som juryen for Årets navn skriver i sin begrunnelse for å kåre Hellestveit til Årets navn i akademia for 2021, har det stormet rundt forskeren det siste året. De beskriver Hellestveit som en uredd forsker.

Juryen skriver dette i sin begrunnelse:

«Cecilie Hellestveit provoserte mange da hun på spissformulert vis stilte spørsmål ved økningen av utenlandske forskere ved norske utdanningsinstitusjoner. Det utløste en større prinsipiell debatt om internasjonalisering og akademisk ytringsfrihet. I denne debatten sto Hellestveit fram som en uredd forsker som med faglig tyngde og velbegrunnede argumenter forsvarte sine standpunkter, også når det stormet som verst og mest usaklig. Selv ikke da hun fikk beskjed om å droppe avtalt undervisning av hensyn til kollegaers angivelige behov for «healing», antok Hellestveit den av mange ettertraktede offerrollen.»

Tre av jurymedlemmene, sammen med prisvinneren. Fra venstre: Rune Slagstad, Cecilie Hellestveit, Knut Olav Åmås og Tove Lie.

Hellestveit mottok prisen fra Khronos ansvarlige redaktør Tove Lie under et arrangement på OsloMet fredag formiddag. Prisen kommer med en spesialbestilt illustrasjon av den prisbelønnede illustratøren Øivind Hovland.

— Vi trenger akademikere som er i stand til å reflektere over vitenskapens doble kontekst. Cecilie Hellestveit er en slik akademiker, sa jurymedlem Rune Slagstad under overrekkelsen.

Juryen har bestått av Khrono-redaktør Tove Lie, professor emeritus Rune Slagstad, Nupi-forsker Minda Holm, Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås og førsteamanuensis og leder i Akademiet for yngre forskere Jonas Stein.

Hellestveit var en av tre finalister til prisen. De to andre var:

Dette er andre år Khrono deler ut Årets navn i akademia. I fjor gikk prisen til Nesnastudentene.

Powered by Labrador CMS