Ytringsfrihet

Instituttleder i e-post: Ønsket ikke mediedebatt om gruvedrift på havbunnen

Institutt ved UiT deltar i forskningsprosjekt om havmunnsmineraler. Leder varslet i en e-post at de ikke ønsket å delta i noen kontroversiell debatt om temaet da gruvedrift på havbunnen ble vedtatt.

Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, reagerte ikke på e-posten som instituttleder Matthias Forwick (innrammet) sendte.
Publisert Oppdatert

«Institutt for geovitenskap er ikke interessert i stor og kontroversiell medieoppmerksomhet». 

Samme dag som regjeringen, Høyre og Frp stemmer for å åpne for gruvedrift på havbunnen, sender instituttleder Matthias Forwick ved Institutt for geovitenskap en e-post til ledelsen ved UiT Norges arktiske universitet. 

I e-posten adressert til rektor og prorektor ved UiT, samt dekan ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi, skriver Forwick at instituttet driver med grunnforskning, men: 

«Institutt for geovitenskap har ingen mandat og myndighet til å uttale seg om eventuell utvinning», fastslår instituttlederen i mailen.

Det skriver Nord24, som har fått tilgang til e-posten. Ifølge nettavisen fikk også flere ansatte tilsendt e-posten til orientering. 

Kun grunnforskning

Instituttet er én av 15 samarbeidspartnere i et prosjekt som tar sikte på å redusere gruvedriftens miljøfotavtrykk. Institutt fikk i fjor tildelt 70 millioner kroner til Adepth-prosjekt som har som hovedmål å etablere grunnlag for en helhetlig verdikjede for havbunnsmineraler.

Forwick benekter overfor Nord24 at det er bindinger, og sier til avisa at de driver grunnforskning sammen med næringslivet i prosjektet. 

Han forklarer at han sendte e-posten på grunn av pressekonferansen regjeringen holdt samme dagen, og at han ville gjøre ledelsen oppmerksom på de kun drev med grunnforskning på feltet. 

— Og det er kun det vi kan uttale oss om, sier han til avisa. 

Forwick har ikke besvart Khronos henvendelser om en kommentar til saken.

Feiloppfatning

Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, sier at han ikke reagerte på e-posten. Han var heller ikke kjent med at andre enn ledelsen hadde fått den tilsendt. 

Til Nord24 sier Olsen at hans oppfatning er at intensjonen bak e-posten var å informere ham og dekanen om at enheten drev med grunnforskning og ikke hadde større interesse av å gå inn i diskusjoner om utvinning. 

Han sier til avisa at ansatte ved UiT ikke bare har lov til å uttale seg, men at det også er forventet. 

Olsen har ikke besvart Khronos henvendelse om en kommentar til saken. 

Powered by Labrador CMS