UiT-rektor Anne Husebekk (til høyre) var vert for Forsker Grand Prix i høst. Arrangementet var en del av universitetets 50-årsjubileum. Her fra den regionale finalen. Foto: Sidsel Flock Bachmann

Drakk, spiste og feiret for over 21 millioner

Kostbar fest. 50-årsjubileum gjorde trolig at UiT Norges arktiske universitet økte sine utgifter til representasjon og bevertning.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor brukte UiT Norges arktiske universitet (UiT) nærmere 21,7 millioner på såkalte representasjons- og bevertningskostnader. Det utgjør 0,8 prosent av universitetets inntekter, og er en solid økning fra 2017, da 0,5 prosent av inntektene ble brukt på samme formål, skriver avisa iTromsø (bak betalingsmur).

Økonomidirektør ved UiT, Eli Margrete Pedersen, sier til avisa at de ikke har analysert hva økningen skyldes, men mener det er sannsynlig at universitetets 50-årsjubileum har spilt inn. Det ble bevilget ekstra midler til å markere jubileet.

Fakta

Representasjon og bevertning i staten

Representasjon er utgifter til arrangementer med et mer formelt preg og ved særskilte anledninger. Bevertning brukes om utgifter til servering i forbindelse med et faglig arrangement.

Arrangementet bør ha et visst formelt preg, og det skal være en særskilt anledning.

Det er fastsatt følgende maksimumssatser med virkning fra 1. januar 2019:

  • Lunsj/middag:inntil kr 1 326,- pr. person
  • Enklere lunsj/mottakelse:inntil kr 488,- pr. person

Satsene kan økes med inntil 30% ved arrangementer der utenlandske gjester på høyt nivå er til stede (forhøyet sats). Virksomhetene avgjør når forhøyet sats kan benyttes.

Dersom det inngår kulturelle innslag som f.eks. teaterforestilling, opera, ballett eller idrettsarrangement, kan dette dekkes i tillegg. Det samme gjelder for utgifter til blomster, garderobeavgift m.m.

Dersom det stilles spesielle krav til antrekk ved representasjonsoppdrag etter denne bestemmelse, kan dokumenterte kostnader til leie av passende antrekk dekkes av egen virksomhet.

Ifølge UiTs egen arrangementsoversikt var byfester, nordområdedebatter, foredrag om heksebrenning og konserter blant 284 arrangementer som ble avholdt i forbindelse med universitetets feiring.

– I tillegg kan det ha blitt arrangert andre større tiltak som har bidratt til en økning, uten at vi har noen oversikt over arrangementer som kommer og går fra år til år, sier økonomidirektør Pedersen til iTromsø.

Kan ha overskredet statens satser

Som Khrono tidligere har fortalt, har Riksrevisjonen varslet at de vil gå gjennom regnskapene til universitetene og høgskolene, for å få oversikt over hva de bruker på fest og representasjon. Ifølge iTromsø kritiserte Riksrevisjonen UiTs kontroll med festregningene i 2016 og 2017

I fjor skal universitetet ha hatt rundt 6000 utlegg knyttet til mat og drikke ved konferanser, fester og andre arrangementer. iTromsø skriver videre at stikkprøver de har gjort, tyder på at UiT kan ha overskredet statens satser. Makssatsene i staten var i 2018 på 1287 kroner per person for en full lunsj eller middag. eller 474 kroner for en enklere lunsj eller mottakelse.

Vi skal ikke fremstå som ekstravagante i noen situasjoner

Anne Husebekk

Rektor ved UiT, Anne Husebekk, mener universitetet skal fremstå som rause, men erkjenner at 21,7 millioner kroner er mye penger.

– Vi skal være rause, men innenfor et regelverk. Det interessante er hvorvidt vi har gått utover statens rammer her. Det vil jeg i så fall være sterkt kritisk til. Det skal ikke forekomme sløsing her, sier hun til iTromsø, og fortsetter:

– Det skal være svært gode grunner til å gå utenfor statens regulativ. De som godkjenner utgiftene må være utrolig oppmerksomme på at regelverket følges. Vi skal ikke fremstå som ekstravagante i noen situasjoner.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS