F.v. Fasiha Hassan, vinner av Studentenes fredspris 2019, Iselin Nybø, Hanna Flood og Håkon Randgaard Mikalsen møttes til lunsj. Foto-selfie: Faisha Hassan

Nybø møtte fredsprisvinner

Lunsj. Statsråd Iselin Nybø spiste lunsj med en nyslått fredsprisvinner i Sør-Afrika.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø benyttet anledningen til å spise lunsj med den nyslåtte vinneren av Studentenes fredspris på sitt besøk i Sør-Afrika denne uken. Onsdag møtte hun Fasiha Hassan, sammen med ANSA-leder Hanna Flood og leder i Norsk studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalsen. Begge de sistnevnte er en del av statsrådens følge til Sør-Afrika.

Det er spennende å få snakke med modige unge stemmer som står opp for hva de mener er rett.

Iselin Nybø

I Sør-Afrika betaler studentene dyrt for å studere. Dette stenger dørene for den fattige delen av befolkningen, og bidrar til stadig sosial ulikhet på tvers av etnisitet og klasse, som det er vanskelig å bryte ut av.

Studentbevegelsen #FeesMustFall startet høsten 2015 som en respons på en kraftig økning i studieavgifter ved sørafrikanske universiteter. Sørafrikanske Fasiha Hassan har stått i front for denne bevegelsen og for sin ikke-voldelige innsats for lik tilgang til høyere utdanning og sin ledende rolle i bevegelsen #FeesMustFall i Sør-Afrika får hun Studentenes fredspris 2019.

I sin lunsj med Nybø, Flood og Mikalsen fortalte Hassan om hvor kampen for fri tilgang til høyere utdanning i Sør-Afrika står nå. Kampen er på ingen måte vunnet, men de gjør fremskritt i dialogen med myndighetene. Hun pekte også på at en annen positiv konsekvens er at #FeesMustFall først og fremst var ledet av unge kvinner, noe som har bidratt til at kvinner i økende grad krever å bli hørt i det sørafrikanske samfunnet.

— Å møte studenter som står i sånne situasjoner, setter ting i perspektiv. Det er spennende å få snakke med modige unge stemmer som står opp for hva de mener er rett, sier Iselin Nybø i en kommentar til Khrono.

Den muslimske jusstudenten Fasiha Hassan er født i 1994, etter apartheid-regimets fall. Hun er en del av den såkalte «born free generation» eller «Mandelas barn», en generasjon som tar et oppgjør med fortidens urett for å skape en bedre fremtid, het det i en pressemelding fra Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH), da tildelingen av prisen ble kjent tidligere i oktober.

Hassan kommer til Norge under Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT) i februar 2019. Der er da selve utdelingen av Studentenes Fredspris skjer.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS