8000 flere enn i fjor

Antall privatister øker – Henrik Asheim er bekymret

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) mener at privatistordningen presser poenggrensene til universitetsstudier kunstig høyt.

— Privatistordningen er dyr både for elevene og for samfunnet, og bidrar til økt snitt inn i inntaket til høyere utdanning, sier Henrik Asheim.
Publisert Oppdatert

Våren 2021 tok nesten 50.000 privatister eksamen. Det er over 8000 flere enn i 2020, skriver Utdanningsnytt.

En av årsakene til at folk tar privatisteksamen er ønske om å forbedre karaktersnittet fra videregående i håp om å komme inn på studiet de ønsker.

Vurderer innstramminger

Henrik Asheim mener at privatistordningen er moden for endring.

— Den er dyr både for elevene og for samfunnet, og bidrar til økt snitt inn i inntaket til høyere utdanning, sier Asheim til Utdanningsnytt.

Det er i fagene norsk og matte at flest gjennomfører privatisteksamen. Asheim forteller at et utvalg er i gang med å se på ordningen, og røper samtidig at det kan komme endringer.

— Vi kommer til å vurdere innstramminger i privatisteksamen i lys av at vi ser på hele opptakssystemet vårt til høyere utdanning, sier Asheim.

Han opplyser for øvrig at økt antall søkere til hyere utdanning også er med å drive poengsnittet opp.

Må ha mer enn 6 i snitt

Karakterkravene til de vanskeligste studiene å komme inn på, har steget unormalt mye siden 2019, ifølge Utdanningsnytt.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

De som søker med førstegangsvitnemål måtte i år har 62,8 poeng for å komme inn på honours-program i realfag ved Universitetet i Oslo. Kravet var 61,1 poeng i 2019. Medisinstudiet i Trondheim krevde 61,0 i 2019, mens elevene i år måtte ha 62,0 poeng.

Kravet for å komme inn på medisin fra høsten i år i Oslo gikk fra 60,7 til 62,0 poeng. Vanlig økning i poenggrensene ved disse studiene fra år til år har vært 0,3 de siste årene, viser statistikk fra Samordna opptak.

Powered by Labrador CMS