Arbeid på det nye Veterinærbygget i Ås stanset midlertidig mandag

Statsbygg hadde mistanke om smitte blant bygningsarbeiderne på Veterinærbygget i Ås, og stoppet derfor arbeidet midlertidig mandag.

Det nye Veterinærbygget, sett fra de gamle bygningene på NMBU.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag klokken 12.00 rapporterte alle universiteter og høgskoler til Kunnskapsdepartementet om situasjonen ved deres universitet og høgskole.

I meldingen fra NMBU (Norges miljø- og biovitenskaplige universitet) heter det:

Fakta

Den nye veterinærbygget på campus Ås

63.100 kvm (Veterinærbygget, inkl. Fellesbygget på 2.100 kvm)

11.800 kvm (Senter for husdyrforsøk)

Byggestart i 2013, ferdigstilles i 2020.

Kostnadsramme: 7,2 mrd. kr

Statsbygg oppfører det nye veterinærbygget på Campus Ås der Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen skal samlokaliseres når de flytter fra Adamstuen i Oslo.

Veterinærhøgskolen er en del av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), mens Veterinærinstituttet er et selvstendig biomedisinsk forskningsinstitutt.

Campus Ås er den største samlede utbyggingen i universitets- og høgskolesektoren i Norge noen sinne og det eneste i sitt slag.

Det nye veterinærbygget består i realiteten av åtte sammenknyttede bygninger med tilsammen 2400 rom. Det vil inneholde tradisjonelle undervisningsarealer, kontorer, bibliotek og kantine. I tillegg vil det romme spesialarealer som laboratorier, dyrestaller, dyrehospital og akvarier m.m.

Smittevernhensyn og internt arbeidsmiljø krever avanserte tekniske installasjoner og gode bygningstekniske løsninger for å skille mellom arealer med smittefarlig materiale og øvrige arealer.

Kilde: Fra Statsbyggs sider om prosjektet Campus Ås

Vi tar opp igjen arbeidene som normalt tirsdag.

Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør, Statsbygg

«Statsbygg stenger byggearbeidet på Veterinærbygningen fom 16.3.2020 pga mistanke om smitte.»

— Kun midlertidig mandag

Hege Njaa Aschim er kommunikasjonsdirektør hos Statsbygg. Hun bekrefter at byggearbeidene ble stoppet, men kun midlertidig mandag.

— Vi fikk rapporter om en av arbeiderne som hadde symptomer i helgen. Fordi situasjonen var litt uoversiktlig søndag kveld, ba vi alle holde seg hjemme i dag, mandag, forteller Aschim, men legger raskt til:

— Vi har nå mye bedre oversikt over situasjonen og har gjort nødvendige tiltak med tanke på den personen det gjelder og de han har hatt kontakt med, så vi tar opp igjen arbeidet som normalt tirsdag.

Mange utsettelser underveis

I den opprinnelige planen skulle NMBU og Veterinærhøgskolen vært samlokalisert fra høsten 2019. Underveis har det blitt en rekke forskyvninger på innflytting.

I januar kunne Khrono melde at innflyttingsdatoen for det nye veterinærbygget ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), var forsinket. 2. mai hadde blitt til 15. juni.

I styrepapirene til NMBU, som nå er sendt ut før styret skal møtes neste uke, gir NMBU uttrykk for usikkerhet rundt datoen 15. juni også.

«15. juni som Innflyttingsdato/Ferdigstillelse/Dato for midlertidig ibruktakelse vil være usikker, da det kan dukke opp utfordringer som truer denne», heter det.

Det slås også klart fast at prestisjebygget i Ås den 15. juni ikke vil være like ferdig som det det skulle vært 2. mai, og at arbeidet med å få klart bygget må fortsette fram mot studiestart i midten av august.

— At vi skriver at det er usikkerhet knyttet til 15. juni, betyr ikke at det er noe konkret nytt som har dukket opp. Men det er en iboende risiko her, siden prosjektet er stort og komplisert, og siden Statsbygg tidligere har sagt at de ikke har hatt kontroll. Vi er helt prisgitt av Statsbygg her nå, sa Lars Atle Holm, direktør ved NMBU, til Khrono 6. mars.

Powered by Labrador CMS