— Samfunnet forventer mye mer av universitetene og høyskolene enn for noen år siden. Samarbeidet mellom OsloMet og Høyskolen Kristiania er en respons på dette, sier påtroppende dekan og direktør ved Høyskolen Kristiania, Morten Irgens. Foto: Evelyn Pecori

Prorektor ved OsloMet leies ut til Høyskolen Kristiania i fire år

Utleieavtale. Avtroppende prorektor ved OsloMet, Morten Irgens, er hentet inn som dekan og direktør ved Høyskolen Kristiania de neste fire årene. Samtidig skal han også jobbe for OsloMet.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nåværende prorektor for forskning og utvikling på OsloMet, Morten Irgens (58), blir dekan for School of Economics, Innovation, and Technology, samt utviklingsdirektør ved Høyskolen Kristiania de neste fire årene. Den avtroppende prorektoren ved OsloMet skal også, ifølge en pressemelding, fortsatt ha arbeidsoppgaver for OsloMet.

FAKTA

Morten Irgens (58)

Morten Irgens har en PhD i informatikk (computer science) fra Simon Fraser University. Allerede i 1988 arbeidet han med anvendelser av kunstig intelligens-teknologier ved Senter for industriforskning i Oslo, som senere fusjonerte med Sintef.

Etter doktorgraden etablerte han Actenum Corporation i Vancouver, som leverer AI-baserte beslutningsstøttesystemer til olje- og gassektoren.

I 2009 forlot han Canada til fordel for Høgskolen i Gjøvik, hvor han i rollen som viserektor for forskning og utvikling spilte en sentral rolle i klargjøringen for overtagelse av NTNU.

I 2014 ble han ansatt som forskningsdirektør ved daværende Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) av det forrige rektoratet med rektor Kari Toverud Jensen og direktør Ann Elisabeth Wedø.

I 2015 hentet nytilsatt rektor Curt Rice ham inn som prorektor for forskning og utvikling.

Irgens har vært med på opprettelsen av en rekke selskaper, forskningssentre og nettverk

Ifølge pressmeldingen fra Høyskolen Kristiania, bl.a: Center for Cyber and Information Security (CCIS), The Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium (NORA), Confederation of Laboratories of AI Research in Europe (CLAIRE), Kompetansesenter for arbeidsinkludering (KAI), Nasjonalt senter for boligmarkedsforskning (Housing Lab), SimulaMet og Gründergarasjen. Han var også ansvarlig for overdragelsen av forskningssentrene NIBR og Sifo til OsloMet.

Vi tror vi kan gjøre svært viktige ting sammen. Den enes suksess er den andres suksess.

Mroten Irgens

— Morten Irgens har god erfaring med å bygge innovasjonsteknologimiljø i i verdensklasse, og han vet hva som skal til for å ta oss de neste etappene mot universitetsstatus, sier Kristiania-rektor Arne Krumsvik.

— Irgens «leies ut» fra OsloMet? Det var nyskapende?

— Ja, det er det. Vi liker å tenke utenfor boksen, sier rektor Arne Krumsvik til Khrono kort tid før han skal presentere den nye dekanen på et allmøte onsdag morgen.

Fikk ikke fornyet tillit på OsloMet

OsloMet-rektor Curt Rice valgte tidligere i år å ikke ansette Morten Irgens i en ny periode som prorektor ved OsloMet, selv om Irgens søkte stillingen. Rice omorganiserte i ledelsen og ansatte heller en viserektor for forskning, Per Martin Nordheim-Martinsen (41) fra Institutt for forsvarsstudier.

Ifølge en pressemelding fra Høyskolen Kristiania sier OsloMet-rektor Curt Rice at han har satt stor pris på Irgens «sin grenseløse energi og evne til å tenke nytt».

— Morten (Irgens, red.mrk) har hatt en viktig rolle i utvikling av OsloMet de siste fire årene. At han nå går til Høyskolen Kristiania skaper spennende muligheter ikke bare for ham og høyskolen, men også for OsloMet. Jeg gleder meg veldig til videre samarbeid på nye arenaer, sier Rice i samme melding.

Nytt samarbeid stat og privat

Vi liker å tenke utenfor boksen,

Arne Krumsvik

Forrige uke offentliggjorde det ferske universitetet OsloMet og Høyskolen Kristiania - med ambisjoner om å bli landets første private universitet - en samarbeidsavtale.

Ifølge dagens melding skal Irgens sitt arbeid ved Høyskolen Kristiania de neste fire årene, være en del av dette samarbeidet.

Irgens skal fortsette å være tilknyttet enkelte prosjekter ved OsloMet som har samarbeidsverdi for de to institusjonene, blant annet Innovasjonsprogrammet MIT REAP og Oslo kommunes initiativ Innovasjonsdistrikt sentrum, heter det i meldingen.

OsloMet-rektor Curt Rice går inn i sin siste rektorperiode på OsloMet samtidig som Irgens starter på sin periode på Høyskolen Kristiania.

Irgens ansatt i 2014

I 2014 ble Irgens fast ansatt som forskningsdirektør ved daværende Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) av den forrige ledelsen med rektor Kari Toverud Jensen og direktør Ann Elisabeth Wedø i spissen. Han kom da fra stilling som viserektor ved daværende Høgskolen i Gjøvik.

Medieprofessor Arne Krumsvik tiltrådte stillingen som rektor ved Høyskolen Kristiania for ett år siden. Han har flere års erfaring som avis- og medieleder, og også professor i journalistikk ved daværende Høgskolen i Oslo og Akershus.

Krumsvik satt i tilsettingsutvalget på HiOA da høgskolen rekrutterte sin første ansatte rektor, Curt Rice. Begge dagens prorektorer ved OsloMet, Nina Waaler og Morten Irgens, var også søkere til rektorjobben.

Krumsvik kritiserte rekrutteringsprosessen ved daværende HiOA, og mente at utvalget burde ansatt alle tre. Og slik ble det også til slutt. Rice tok med seg de to rektorfinalistene inn i rektoratet.

OsloMet-rektor Curt Rice (t.v.), sier han har satt stor pris på Morten Irgens (t.h) sin grenseløse energi og evne til å tenke nytt i alle mulige sammenhenger. Her er de to sammen med prorektor for utdanning Nina Waaler, som nyansatt rektorat i 2015. Foto: Benjamin Ward/HiOA

Nå henter altså Krumsvik selv inn Irgens for en fireårsperiode. Og etter det Khrono kjenner til hentet Irgens i sin tid inn Krumsvik til en professor II-stilling ved Høgskolen i Gjøvik.

Irgens mener ifølge pressemeldingen at Norge står overfor store muligheter og utfordringer i årene framover, som må møtes med utdanning, forskning og innovasjon.

— Samfunnet forventer derfor mye mer av universitetene og høyskolene enn for noen år siden. Samarbeidet mellom OsloMet og Høyskolen Kristiania er en respons på dette, vi tror vi kan gjøre svært viktige ting sammen. Den enes suksess er den andres suksess, sier Irgens.

Flere profilerte ansettelser

Rektor Arne Krumsvik jobber for at Høyskolen Kristiania på sikt blir Norges første private universitet.

Første steg er en inndeling i fire «schools», der det allerede er kjent at Kristin Vinje blir dekan for School of Health Sciences og Jørn Mortensen for School of Arts, Design, and Media. Nå er også tredje dekan på plass, for School of Economics, Innovation, and Technology, Morten Irgens.

Den fjerde dekan-ansettelsen ved Kristiania er intern. Helene Sætersdal er ansatt som dekan.

— Helene (Sætersdal. red.mrk) har lang fartstid som leder ved Høyskolen Kristiania, og bidrar med solid kontinuitet i dekan-kollegiet. Hun kan vise til svært gode resultater når det gjelder innovasjon av studieprogram både på bachelor- og masternivå. Nå skal hennes team være vertskap for høyskolens første doktorgradsprogram, sier rektor Arne H. Krumsvik.

Hun får med seg førsteamanuensis Jens Barland som prodekan og nestleder, og professor Anne Gausdal som prodekan for forskning.

I tillegg har Krumsvik sikret seg Irgens sin forgjenger i forskningsdirektørstolen ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Christen Krogh, som prorektor for arbeidsliv og innovasjon. Han kom da fra stilling i Forskningsrådet.

Krumsvik har også foretatt en rekke andre profilerte ansettelser ved høyskolen. Jørgen Langdalen, kom fra instituttlederjobb i musikk ved NTNU til instituttleder og professor ved Kristiania i januar i år. Krumsvik har også hentet førsteamanuensis og forsker i digital journalistikk og politisk kommunikasjon, Bente Kalsnes fra OsloMet og medieprofessor Jens Barland fra NTNU.

Ifølge dagens kunngjøringer har også Jens Barland blitt prodekan samtidig som han skal lede et nyopprettet Institutt for kommunikasjon.P

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS