EU-sjefens bestilling: Forskningsråd for KI. Lov om fri flyt av forskere. Felles europeisk grad. 18. september 2024 - 15:22
Ina strøk fordi hun ikke fant noen å skrive oppgave med. Nå vil hun hjelpe andre 16. september 2024 - 07:02
UiO-ansatt til sak etter «en usedvanlig og unødvendig brutal oppsigelsesprosess» 15. september 2024 - 03:37
Fellesskap og solidaritet er løsningen, Hagtvet Universitetene og høgskolene i Norge står overfor store utfordringer. Men vi må stå sammen for å løse dem, skriver Jan Messel og Hilde Gunn Slottemo i et svar til Bernt Hagtvet.
Hva kan du gjøre hvis du er godt voksen og får tilbud om sluttpakke? Jeg hører folk snakker på en annen måte om jobbene sine enn før. En følelse av usikkerhet har sneket seg inn hos noen av dem jeg snakker med: Har jeg jobb til neste år?
Flere institutter bekymret for økonomien bak flytting Instituttledere ved OsloMet berømmer prosessen rundt flytting til Lillestrøm så langt, men er bekymret for hvem som skal betale regningen.
Færre studieplasser står tomme. Sju har tatt inn studenter uten karakterkrav 254 studieplasser for sykepleiere står tomme etter årets opptak, viser tall fra alle 14 sykepleierutdannerne. Det er en liten bedring fra i fjor.
Erfaringsbasert kunnskap er viktig, men alle erfaringer trenger ikke være egenopplevde Er det slik at studenter tenker på det som praksiserfaring hvis en lærer forteller selv, men ser på det som tørr teori hvis fjorten lærere har fortalt om sine erfaringer til en forsker?
Disse fagmiljøene kan bli flyttet ut av Oslo Rundt 1250 studenter ved OsloMets campus i Pilestredet og fagmiljøene rundt dem skal flyttes til Lillestrøm om noen år. Tre ulike alternativer for hvem som må flytte ut av Oslo er nå sendt på høring.
Tidvis respektløs debatt overfor nyutdanna, flotte lærere Har gamle surpompers autoritet gått ut på dato?
878 studieplasser for lærerstudenter står tomme. Få vil jobbe i ungdomsskolen 30 prosent av studieplassene for de som vil bli lærere i grunnskolen, er ledige. Frislepp av karakterkrav har hjulpet. Flest ledige plasser er det for de som vil bli lærere på ungdomstrinnet.
«Konkurranseutsetjing og nedprioritering av byane. Slik er Støre-regjeringa sin politikk.» No begynner vi å sjå mønsteret i Støre-regjeringa sin politikk for omstrukturering av høgare utdanning: konkurranseutsetjing og nedprioritering av byane.
Strenge oppmøtekrav for journalistikkstudentene Er tanken at vi skal møte opp i 5—7 timer i forelesning hver dag, lese pensum, gjøre oppgaver, ha en deltidsjobb, og i tillegg leve det sosiale og aktive studentlivet? Personlig kommer jeg ikke til å holde ut den hverdagen lenge.
OsloMet har montert alarmknapper etter knivstikkingen ved UiO Flere universiteter og høgskoler har arrangert sikkerhetskurs som følge av knivstikkingen for ett år siden. Ved OsloMet har de i tillegg montert alarmknapper.
Et møte som kunne ha vært en e-post? Hos oss er møter erstattet med daglig og tett interaksjon, og kanskje en og annen e-post. Teams bruker vi ikke.
Kunnskapssektoren utryddes i Gaza — norske institusjoner må handle Vi som jobber med utdanning, kan ikke stille oss nøytrale ovenfor overgrepene som skjer mot utdanningssystemet i Gaza. Alle barn og unge skal ha rett til utdanning og beskyttelse i krig. Derfor mener vi at utdanningssektoren i Norge må bidra mer.
Forfalsket vitnemål fra OsloMet for å få høyere lønn Rettssaken mot en Kongsvinger-mann som er tiltalt for bedrageri har pågått denne uken. Han skal blant annet ha lurt til seg 204.000 kroner fra HK-dir og forfalsket vitnemålet fra OsloMet.
Professor uten vitnemål fikk studieplass likevel Leikny Øgrim (70) kom ikke inn på studiet fordi hun ikke fant vitnemålet sitt fra 1972. Men tirsdag kveld fikk hun en god nyhet.
Kvanteteknologi: USA, Kina og EU har milliard-satsninger som får KI-milliarden til å blekne. Hva burde Norge gjøre? Kvanteteknologier har potensial til å omvelte verdenssamfunnet på en måte som vil få inntoget av ChatGPT til å virke som en fis i vinden. Det er på høy tid at vi som nasjon tar del i den andre kvanterevolusjonen som verden nå er inne i.
Universitetene bør ikke hemmeligholde forskning på grunn av sikkerhetspolitikk Norske forskningsmiljøer skal brukes mer til forsvarsrelevant forskning som er skjermet fra offentligheten. Ved universitetene er det imidlertid grenser for hvor hemmelige vi bør være. Manglende åpenhet kan svekke tilliten til forskninga.
69 sluttavtaler inngått uten tillatelse siste seks år Ifølge Statens personalhåndbok er det departementet som skal ta avgjørelsen hvis det skal tilbys sluttavtale. Det virker ikke de statlige universitetene og høgskolene å bry seg særlig om.
Forskere endrer navn for å bli lagt merke til Forskere med etternavn som starter på en bokstav langt bak i alfabetet, blir lagt mindre merke til enn andre forskere, ifølge britisk studie. Men det finnes måter å oppheve den alfabetiske ulempen på.
Innvandrere og minoriteter er kraftig underrepresentert i forskning Vi forsker (nesten) ikke på 20 prosent av befolkningen. Det kan få alvorlige konsekvenser.
Flere institusjoner: — Bruker ikke tilsynssensor slik OsloMet har gjort Flere institusjoner forteller at de aldri bruker tilsynssensor slik OsloMet har gjort ved en omdiskutert anatomieksamen. Rektor ved OsloMet sier også det er uvanlig, og at saken er uheldig.
Belsom i 2013: «Jeg er redd for at mange studenter, gjennom mange år og i flere fag kan ha fått feil karakterer» Førsteamanuensis Einar Belsom varslet om administrativ overprøving av sensur allerede i 2013.
Forvitrar fundamentet for forsking? Står vi overfor ei svekking av sjølve grunnmuren i forskingssystemet vårt, forskingsressursane til og i universitets- og høgskulesektoren? Eg trur dessverre det.
Vi har fulgt vanlige prosedyrer for sensur Terskelverdien for stryk ble endret etter en faglig vurdering og anbefaling av ekstern tilsynssensor.
Hva skjer med anatomifaget ved OsloMet? Det er alvorlig når ledelsen ved OsloMet ikke tar på alvor at erfarne fagfolk roper varsko om at studentenes anatomikunnskaper er langt under et forsvarlig minimum.
Når vitenskapelig utført forskning feilaktig forkastes fordi den er utført på oppdrag, er det fare på ferde For å sikre at relevant og viktig kunnskap tas i bruk som en del av samfunnsoppdraget, trengs det en langt bredere gjennomgang og systematisering av eksisterende forskningskunnskap enn vi hittil har sett.
Tilsynssensoren er glad for debatten som er reist Tilsynssensoren for den omdiskuterte eksamen i anatomi ved OsloMet er glad for debatten som de tre eksterne sensorene har reist.
Svarer OsloMet: Universitetet tåkelegger det viktigste i saken Vi er sjokkerte over hvor lite ydmykhet og refleksjon OsloMet viser i sitt tilsvar til vår bekymringsmelding. Svaret opplever vi som en tåkelegging av det vesentlige i saken.
— Sensorene må være med å definere grensa for stryk Erfarne professorer er tydelige: En viktig del av jobben som sensor er å være med å definere hva som skal til for å bestå på en eksamen.
OsloMet skal sikre rettferdig vurdering av eksamen OsloMet er opptatt av å sikre at studentene får en rettferdig vurdering og at eksamensresultatet står i forhold til kravene i undervisningsemnet, skriver helsedekanen ved OsloMet.
Åpent brev til OsloMet: Varsler om at faglige krav fra sensor settes til side med et trylleslag av administrasjonen OsloMet valgte etter vår mening å kamuflere et særdeles svakt resultat ved i ettertid å endre terskelverdiene for karakterskalaen, skriver tre eksterne sensorer ved universitetets fysioterapiutdanningen.
Mener OsloMet overprøvde eksterne sensorer slik at færre studenter fikk stryk Eksterne sensorer mener OsloMet «er på svært ville veier» etter at universitetet overprøvde sensuren deres og endret stryktallene drastisk. OsloMet avviser kritikken.
Mange universitet og høgskular bryt språklova Universitetet i Oslo, NTNU og Nord universitet er blant dei som ikkje tar lova og folk sine språklege rettar på alvor, ifølgje Språkrådet.
Mastergrad gir nødvendig faglig ballast for barnehagelærere Rekord for avlagte mastergrader i barnehagekunnskap ved OsloMet.
Har lurt på korleis det er å vera forskar når ein søv godt om natta Grethe Midtlyng «hang rundt» i fengsel i fem månader. Ho har forska på tryggleik i fengsel.
28 søkere til stillingen som IT-direktør ved OsloMet OsloMet regner med å ansette ny IT-direktør etter Ketil Are Lund tidlig i august.
Kva for kunnskap gjer læraren til ein god profesjonsutøvar? Det dominerande tankemønsteret i utdanninga fremjar sosiologiske spørsmål, medan problemstillingar innanfor alternative fagfelt blir vanskeleg å stille fordi metoden ikkje opnar for det, skriv fire lærarutdannarar.
Studenter nå til dags — verre enn før? Påstander om problemene med dagens studenter er like utbredte som påstander om problemene med dagens ungdom alltid har vært. Men hva er egentlig sannheten om dagens studenter, og hva er myter uten empirisk dekning?
Når karakteren blir avgjørende for den akademiske veien videre Er karakterer alene en god indikator på om man blir en god ph.d.-student? Når vi vet at fullføring av et doktorgradsløp krever ulike former for kompetanse, bør vi tenke nytt om egnethet til en forskerkarriere.
OsloMet må kutte 100 millioner i 2025 OsloMet vil få kutt i bevilgningen neste år på 100 millioner kroner, viser foreløpig budsjett.
Ny budsjettmodell og inkubator på OsloMet Ny budsjettmodell er en av sakene på styremøtet ved OsloMet tirsdag.
Avlyser opptak til populær utdanning OsloMet trekker trafikklærerstudiet fra årets opptak, til tross for svært gode søkertall. Årsaken er mangel på praksisplasser ved kjøreskolene.
Det rekrutteres ikke mangfoldig nok til høyere utdanning Deler av de unge i Oslo klarer ikke å se for seg en fremtid innen høyere utdanning. Men vet de egentlig hva som foregår bak våre røde murvegger? Slik eksperimenterte vi med varierte former for rekruttering.
Lønnsoppgjør, streik og klima — en brannfakkel etter streiken Streiken er over. Nå er det på tide å utvide perspektivet og se på lønnskamp og streik i en større sammenheng. I et globalt perspektiv lever både medlemmer av Akademikerne og Unio/Forskerforbundet samt NTL-medlemmene på jordas solside.
Is, ambivalens, prinsipper og starten på en streik — Vi har ikke råd til å gi oss, sier lederen i Forskerforbundet, Guro Lind, på streikens første dag med normalt uttak.
Akademisk boikott er et prinsipielt standpunkt Det er ingen som har argumentert for akademisk boikott fordi Israels skår på demokratiindekser gjør universitets- og forskingssamarbeid umulig, skriver Hege Hermansen i et svar til Terje Skjerdal.
Her kan det bli streik: — Vil ramme undervisning og eksamen Over 1500 ansatte ved åtte universiteter og høgskoler kan bli tatt ut i streik fredag og mandag. Eksamener kan bli utsatt, sentralbord kan bli ubemannet og rektor kan miste IT-støtte.
Avviser uryddige prosessar: — Noreg har truleg dei mest transparente tilsetjingane i verda Fagkomiteane står støtt når forskarar skal tilsetjast på universitet og høgskolar, ifølgje forskar og instituttleiar som har tatt doktorgrad på rekrutteringsprosessar.
Forskning: Barnehagelærere som har dette blir tryggere OsloMet, Universitetet i Sørøst-Norge og VIA University College i Århus har samarbeidet om forskningsprosjekt. Nå er resultatet klart.
Professor: Kan skrive en bestått oppgave i hvilket som helst fag på én time En ny type fusk har dukket opp. — Slutt med hjemmeoppgaver, oppfordrer professor Jan Sverre Knudsen.
Akademisk restitusjon Kroppen trenger også hvile for å prestere godt. Men i akademia presser vi hjernen hardt nesten hele tiden. I perioder sliter det meg ut, skriver Svenn-Erik Mamelund, som slår et slag for forskersabbaten: en form for akademisk restitusjon.
Reagerer på kutt: — Vi vil ikke ha nok folk til å ta vare på våre syke OsloMet og NTNU utdannet en av fire nye sykepleiere i 2023. Nå frykter Norsk Sykepleierforbund at kuttplanene ved de to universitetene vil gjøre den allerede alvorlige mangelen på sykepleiere enda mer kritisk.
Studievenner fra OsloMet har startet spleis for å hjelpe Majed ut av Gaza OsloMet-alumner ønsker å støtte vennen Majed Abuawad og familien til et nytt liv i Canada, der han har fått opptak til doktorgrad.
Regjeringa sitt styringsproblem er vår hovudverk Når regjeringa girar finansieringssystemet meir inn mot studiepoengproduksjonen, overlèt dei stort sett dimensjoneringa av utdanningskapasiteten til institusjonane sjølve. Her står konfliktane i kø.
Avgjør veien videre for campus Romerike Ny campus i Lillestrøm sentrum er hovedsak på et ekstraordinært styremøte på OsloMet 8. mai.
Går videre med tre alternativer for Romerike-campus Statsbygg anbefaler tre alternativer for OsloMets nye campus. Finansieringen blir krevende, ifølge rektor.
Å investere i bibliotekene er å investere i studentene Et Universitetsbibliotek med gode leseplasser, grupperom og sosiale soner, er et symbol på universitetets omsorg for sine studenter. Ved å investere i bibliotekene, investerer vi i studentene våre.
Når dårlige råd er dyre Hvis vi reduserte utgiftene til ledelse og administrasjon med 5 prosent, ville hele underskuddet på 23 millioner være spart inn i løpet av tre år, skriver OsloMet-professor Ole Martin Moen.
Undersøkte etisk handel ved fire universiteter. Dette fant de ut Studentpraktikantene Amanda Olli Husum og Simon Burø Ågren sjekket om fire universiteter gjør en god nok jobb for å sikre etisk handel. — De er for dårlige til å følge opp kontraktene etter at de er inngått, konkluderer de.
Anette (19) vil bli lærer. Se søkertallene til lærerutdanningene landet rundt Søkertallene til grunnskolelærerutdanningene går ned for femte året på rad. For Anette Woxen er ikke den negative omtalen yrket får en stopper for drømmen om å bli lærer.
HK-dir vil institusjonalisere et karrierehull Det er uforståelig at HK-dir ønsker å gjøre det umulig for universiteter og høgskoler å ansette godt kvalifisert og viktig arbeidskraft. Hvis noen oppnår fast ansettelse i UH-sektoren umiddelbart etter disputas, er det fordi universiteter og høgskoler trenger dem.
Innovasjon i lærerutdanningen — mer enn didaktiske grep Det er mer enn didaktiske grep som må til for å utfordre lite hensiktsmessige tradisjoner og utvikle en mer kollektiv praksis i lærerutdanningene. Heldigvis spirer og gror det av innovativt arbeid i utdanningene våre.
Avlyser fire mastere på grunn av økonomisk svikt OsloMet avlyser årets opptak til fire masterprogrammer i helsevitenskap. Årsaken er store økonomiske problemer ved fakultetet.
Vi har et alternativt masteroppgaveformat allerede Det entreprenørielle formatet på masteroppgaven innebærer at studentene skal utvikle et didaktisk produkt, teste det ut systematisk i skolen og argumentere for det de har utviklet gjennom forskning og teori, skriver merittert underviser Tuva Bjørkvold.
Profesjonsutdanninger: For akademiske — for hvem? I den nye stortingsmeldingen om profesjonsutdanningene ser utgangspunktet ut til å være at profesjonsutdanningene har blitt for akademiske. Men denne påstanden er dårlig begrunnet.
Felles retningslinjer for fusk kommer i juni Universitets- og høgskolerådet jobber med felles retningslinjer om fusk til alle universiteter og høgskoler. — Urettferdig hvis noen universiteter lar studenter slippe billigere unna, sier student Jørgen Østerberg.
OsloMet mente bacheloren var ugyldig — får refs av Sivilombudet Marta Maria Naged Castro fikk avslag fra OsloMet da hun søkte seg inn på pedagogisk utdanning. Sivilombudet mener universitetet har gjort henne en urett som det bør rette opp i.
Rent faglig ville Kjerkols masteroppgave vært bedre om den hadde vært halvparten så lang Vi trenger også en debatt rundt formatet for masteroppgaven og om sidekravet faktisk passer til det forskningsarbeidet studentene er forventet å gjennomføre.
Ber om at nedlegging av tannteknikk stoppes Tannlegeutdanningene i Norge ber Kunnskapsdepartementet om å stoppe OsloMets planer om å legge ned landets eneste utdanning av tannteknikere.
De er i klart mindretall. Men trenden vil snu, tror universitetslektor På alle sykepleieutdanninger er andelen menn godt under 20 prosent. Dette er en trend universitetslektor Marko Stojiljkovic mener han kan snu, og at om ti år vil halvparten av studentene på denne utdanningen være menn.
I fjor var det ingen som fylte lærarplassane. No håpar dei at trenden snur Lærarutdannarane er usikre på korleis årets søkjartal til lærarutdanninga vert. Men for lærarstudent Christopher Aadna er det ikkje tvil: Han skal vera lærar resten av livet.
Boikott av Israel er det motsatte av akademisk frihet Hvis universiteter som institusjoner inntar politiske standpunkter, åpnes det for at så vel holdninger som akademikere, studenter og andre ansatte sorteres i «akseptable» eller «uakseptable»
Kan KI motvirke en uthuling av høyere utdanning og frigjøre tid til studentaktiv læring? Kanskje kan kunstig intelligens gi oss enda mer tid til gode møter med studentene, slik at de står mer robust i balansen mellom motgang og medgang.
Lærerutdanning i krise. Tid for drastiske didaktiske grep? Vi tror det fortsatt er mulig å «redde» nåværende utdanning ved å gjøre praksistrening og praksisrefleksjon mer markant. Her står to tiltak sentralt, skriver tre lærerutdannere.
Tommel ned for forslag om å gjøre utdanninger mindre akademiske Regjeringen foreslår flere tiltak for å gjøre profesjonsutdanningene mindre akademiske. Lærere på sykepleierutdanningen ved OsloMet er skeptiske.
To av tre forskere har foreldre med høyere utdanning: — Må motvirke dette For første gang har Statistisk sentralbyrå (SSB) sett på sammenhengen mellom foreldrenes utdanningsnivå og forskere i universitets- og høgskolesektoren.
ChatGPT er bare starten Vi må jobbe enda mer tverrfaglig, og inkludere digital kompetanse tidligere og mer i utvikling av forskning og utdanning.
Vi må snakke mer om KI-bruk i forskning Debatten om studenters KI-bruk går så det suser, men hva med forskeres KI-bruk, hva vet vi om den? Kronikkforfatterne peker på fire ulike tilnærminger til KI blant forskere som alle viser at det er på høy tid med mer åpenhet og debatt.
Studenter på fysioterapi har rikere foreldre enn de som studerer tannteknikk Studerer du til å bli grunnskolelærer eller fysioterapeut, er sjansen stor for at du har rikere foreldre enn dem som går på tannteknikk og barnevern.
Mener palestinske forskere med norsk oppholdstillatelse må få hjelp Ber norske myndigheter støtte opp om Scholars at risk og hjelpe palestinske forskere som har fått oppholdstillatelse gjennom ordningen.
Et flertall av lærerstudentene forstår verdien av masteroppgaven Heldigvis melder 77 prosent av studentene at de helt eller delvis forstår hvorfor masteroppgave er en del av deres utdanningsløp. Khrono velger en annen vinkling. Hva er hensikten med å framstille saka med et negativt fortegn?
Så lett er det å lure plagiatkontrollen Professor Frode Eika Sandnes ved OsloMet har kontrollert programmet som brukes for å avdekke fusk ved landets universiteter og høgskoler.
Budsjetterte med underskudd. Gikk med overskudd Årsregnskapet for 2023 viser at økonomien ved OsloMet gikk bedre enn det universitetet antok i sine budsjetter.
Stryker på sensuren: Opptil hver tredje student fikk sensur for sent Universitetene og høgskolene brøt sensurfristen for mellom 6 og 34 prosent av eksamensbesvarelse i 2023. — Problematisk at sensurfristen ikke tas mer på alvor, mener studentombud.
Om israelske reaksjoner på OsloMets boikottvedtak Styret ved OsloMet har som første universitetsstyre i Norge — og i verden? — vedtatt en akademisk boikott av Israel. Det må Khrono også anerkjenne, skriver Einar Braathen.
OsloMets vedtak handler om forsvar av folkeretten og menneskeverd OsloMets beslutning om Israel har blitt møtt med sinne og skuffelse av noen akademikere med betydning i Israel. Det viser at den har betydning.
Krokodilletårer fra utlendinger i akademia? Nå protesterer 446 ansatte ved universiteter og høgskoler mot kravene om norskopplæring som blir foreslått i Handlingsplan for norsk fagspråk. Det vil si de protesterer ikke, de er bekymret. Den første av flere kronikker som følger oppropet, har et språk som oser av forurettethet.
Sats på fagskolelærernes kompetanse! Fagskolelærere med pedagogisk kompetanse er avgjørende for å utdanne yrkesutøverne arbeidslivet skriker etter. Likevel finnes det i dag ingen enhetlige nasjonale krav til pedagogisk utdannelse for fagskolelærere.
Israelske akademikere går hardt ut mot norske universiteter. — Hyklersk Den israelske nobelprisvinneren Aaron Ciechanover mener OsloMets beslutning om å avslutte samarbeid med et israelsk universitet strider mot «grunnleggende akademiske tanker».
Akademisk boikott er ikke bare en pragmatisk regimekritikk Oddgeir Oslands innramming av debatten om akademisk boikott av Israel overser at de som støtter en akademisk boikott også snakker fra et prinsipielt ståsted.
Akademisk boikott som dilemma Spørsmålet om akademisk boikott er eit skarpt dilemma for dei av oss som har sterke synspunkt til støtte for palestinarane og samstundes er prinsipielt mot akademisk boikott fordi det bryt med grunnverdiar vi står for. Her finst det ingen enkle utvegar.
Studere hudpleie på Harvard? Kunstig intelligens har ført til at bærebjelkene i dagens akademiske system er kommet i spill. Avskrift og plagiat er noen av dimensjonene. Nå som det er satt av en milliard kroner til dette, er det på tide at vi løfter blikket.
Regjeringen vil satse på kunnskap, men satser ikke rettferdig Statsministeren sier han vil satse på kunnskap, men satsingen kan ikke bare gjelde de gamle universitetene. Kjære Oddmund Hoel, vår nye forsknings- og høyere utdanningsminister, her har du mulighet til å skape endring.
Læringsmiljø i forelesningssalen, ikke bare på pensum Studiebarometeret viser at lærerstudentene er misfornøyde med studiet sitt. Hvordan skal studenter kunne skape et godt læringsmiljø i klasserommet når de ikke blir eksponert for det selv?
Fryser en avtale, men vil ikke boikotte Styret ved OsloMet vedtok tirsdag å fryse en utvekslingsavtale med Israel. Noen full akademisk boikott blir det ikke.
OsloMet-rektor advarer mot akademisk boikott Akademisk boikott av israelske institusjoner blir tema på styremøtet ved OsloMet tirsdag. Rektor advarer mot boikott.
Nytt vedtaksforslag for OsloMet-styret fra ansattrepresentantene Ansattrepresentantene i OsloMet-styret fremmer dette nye vedtaksforslaget om akademisk boikott av Israel til tirsdagens universitetsstyremøte.
Vil legge ned landets eneste utdanning i tannteknikk Få studenter og dyr utdanning. Det er årsaken til at OsloMet har satt i gang en prosess for å legge ned landets eneste utdanning for tannteknikere. Fagmiljøet er opprørt.
Svar til ansatte og studenter om OsloMets styresak — På styremøtet i desember sammenfattet jeg mot slutten av saken videre oppfølging og at jeg ville legge fram en sak i februar som var «en redegjørelse for posisjon, hva som er gjort, og forslag til hva vi skal gjøre som universitet», skriver rektor Christen Krogh.
OsloMet fortjener en grundig og redelig behandling av akademisk boikott i universitetsstyret På forrige styremøte ved OsloMet fikk universitetsledelsen i oppdrag å utrede spørsmålet om akademisk boikott av Israel. Vi kan ikke se at ledelsen har utført dette oppdraget.
Forsker og aktivist? — Vi må kunne si ifra når vi vet vi beveger oss i en skadelig retning — Jeg er redd for at vi i fremtiden vil si: Dere advarte oss ikke nok, dere sa ikke ifra høyt nok, sier stipendiat Anand Bhopal. Han mener aktivisme ikke går på bekostning av å formidle kunnskapsbasert forskning.
Følg opp Lillestrømsatsingen, Hoel! Regjeringen har besluttet en satsing på Lillestrøm som student- og universitetsby, men det er ikke fulgt opp med bevilgninger som legger til rette for dette.
Flere hundre studenter felt for fusk, men nesten ingen forskere Flertallet av universitetene og høgskolene i Norge behandlet i fjor ikke én eneste sak der forskere var mistenkt for vitenskapelig uredelighet. Samtidig utestengte de flere hundre studenter for fusk.
Fornorskingspolitikken er en tung arv å bære for oss i akademia Samenes nasjonaldag 6. februar er en dag for fest, men også for ettertanke — særlig for den norske forsknings- og utdanningssektoren, som har en dyster historie når det gjelder samene, og bør ta en viktig rolle i forsoningsprosessen.
Universitetets rolle i lokalsamfunnene OsloMet ønsker å samarbeide med folkevalgte i bydeler, kommuner og fylker i både Oslo og på Romerike om hvordan høyere utdanning og forskningsbasert kunnskap i større grad kan bidra til samfunnsforbedringer.
31 søkere vil overta som HR-direktør ved OsloMet Det har meldt seg 31 søkere som ønsker å overta som HR-direktør ved OsloMet etter Geir Haugstveit.
Bør UH-loven plagiatsikres bedre? Grundig sjekk av fusk er tidkrevende. Bør ikke loven endres med en forlengelse av sensurfristen slik at forventningene om fuskesjekk kan innfris på en mer overbevisende måte?
Advarer studentene mot å gå i «ministerfellen» OsloMet opplevde rekordoppmøte på kurs i referanseteknikk. NTNU får flere henvendelser om plagiat fra studenter.
Fuskekontrollør sier nei til strengere straff. Vil ha mer nyanserte reaksjoner Fuskekontrollør Liv Ingunn Bråten ved OsloMet kunne godt tenkt seg muligheten til å gi studenter advarsler i stedet for å sette i gang hele fuskemølla.
Hvor er norsk akademia mens universitetene i Gaza blir tilintetgjort? Universitetene bombes og flere hundre studenter og ansatte er drept. Flere omtaler nå det som skjer i Gaza som et systematisk angrep på et helt kunnskapssystem. Hvor lenge skal norske rektorer være stille, spør kronikkforfatterne.
Den nye assistentlæreren Studenter kan nå be sin egen KI-assistentlærer om oversikts- og dybdestoff, spørsmål og svar, og faglig veiledning. Vi er vitne til en dreining fra å «dytte tekst» på studentene til å lede dem i å utvikle — og praktisere — mer selvstendige og produktive læringsstrategier.
Faser ut arbeidslivsportal etter å ha investert 50 mill. Arbeidslivsportalen skal fases ut etter at det er brukt om lag 50 millioner kroner på å utvikle den siden 2018. Årsak: Manglende funksjonalitet.
Ber om hastetiltak for å få ut forsker fra Gaza En forsker tilknyttet Universitetet i Oslo kommer seg ikke ut av Gaza fordi norske myndigheter krever fysisk oppmøte på visumkontoret som er utbombet. Nå tar SV saken opp med justisministeren.
Er videreutdanning på OsloMet bare kos? Vi ønsker studenter som er dedikerte for det studiet de melder seg til, ikke studenter som søker en videreutdanning for å «kose seg gjennom vinteren».
Døv student tapte søksmål mot OsloMet — får regning på en halv million kroner Sykepleierstudenten hevdet hun ble diskriminert fordi hun er døv, men vant ikke fram i Oslo tingrett.
Har forhandlet fram avtale om flere nye år på Kjeller OsloMet har forhandlet seg fram til ny leieavtale på Kjeller og håper å få den godkjent av Kunnskapsdepartementet.
Studentene tror på bedre tider Studentene tror på bedre tider, men det går ikke rundt uten at de må jobbe ved siden av studiene. — Pass deg for kredittkort og Klarna, og fokuser på inntekter og bolig, er Hallgeir Kvadsheims råd.
Professor ved OsloMet: — Fakultetet går i poengfella Når et spesifikt antall publiseringspoeng kreves for kunne søke om forskningstermin, går fakultetet rett i poengfella. Publiseringsindikatoren fungerer som statistisk verktøy, men ikke som vurdering av enkeltforskere.
Ville ha universitetsstyret med på akademisk boikott. Utredes til februar Tre av styremedlemmene ved OsloMet ville ha styret med på en akademisk boikott av Israel. Nå skal saken utredes fram til februar. Ingen andre universiteter har vedtatt boikott.
PISA: Skolen trenger ikke et nytt «matte-sjokk» Det blir lett krisestemning når PISA-resultatene presenteres. Hvordan kan resultatene tolkes? Og hvorfor er vi bekymret?
Regner med kutt på 90 millioner fram mot 2026 Økonomien er under kontroll i 2024, men de to neste årene ser det verre ut for OsloMet. Det bekymrer styret.
Ny strategi og budsjett i styret ved OsloMet Styret ved OsloMet skal fredag vedta strategiske mål for universitetet fram mot 2050.
6 av 10 studenter mener det er viktig med pensum og undervisning på norsk Studentenes svar er tydelige signaler som rektorene må ta innover seg og ta på alvor, mener Språkrådet.
Rekruttering til lærerutdanningene — hva fungerer? Lærerutdanningene er i krise, heter det. Men med 234 søkere til 60 studieplasser, kjenner vi oss ikke igjen når det gjelder arbeidsplassbasert barnehagelærerutdanning (ABLU). Hva gjør at studentene søker hos oss?
Døv student hevder hun ble diskriminert — saksøker OsloMet Kvinnen hevder hun ble mobbet av ansatte og forsøkt presset ut av sykepleierstudiet fordi hun er døv.
Opplevde utvekslingsmareritt: — Er spansklærer uten å kunne spansk. Det er feil og det er flaut OsloMet sender studenter til Spania et helt år, med lovnader om et fantastisk opphold. Lærerstudenter mener utdanningen er ubrukelig i et klasserom.
Printer fikk gull: Sto uten toner i fem måneder Dette er historien om en printer som falt gjennom sprekkene i byråkratiet og de ukjente hverdagsheltene som foret den med toner — og gull.
Her lover de fast jobb til eksterne ledere etter fullført åremål Universitetet i Stavanger opplyser i utlysningsteksten til alle lederstillinger at eksternt rekrutterte ledere kan få fast jobb etterpå. — Problematisk, mener Forskerforbundet ved universitetet.
To dekaner ansatt ved OsloMet Marit Kirkevold er ny helsedekan ved OsloMet og Oddgeir Osland fortsetter i en ny periode som dekan i samfunnsvitenskap.
Familien er i Gaza. I Oslo sitter universitetslektoren og leser dødslister Universitetslektor Emad Al-Rozzi har seks søsken i Gaza. — Hver gang jeg ringer tenker jeg at det kan bli siste gang jeg snakker med dem, sier han.
Nyeste artikler
Satte fyr på hatten under forelesning i protest mot kutt
Vedtok nye etiske retningslinjer for innkjøp
EU-sjefens bestilling: Forskningsråd for KI. Lov om fri flyt av forskere. Felles europeisk grad.
Nye felles fuskeregler vedtatt
KI er nøkkelen til bedre forskningskommunikasjon
Mest lest
Ina strøk fordi hun ikke fant noen å skrive oppgave med. Nå vil hun hjelpe andre
Ansatte og studenter kan ha blitt utsatt for livsfarlig asbest på NTNU
Hagtvet har rett. Universitetene er rammet av råte
UiO-ansatt til sak etter «en usedvanlig og unødvendig brutal oppsigelsesprosess»
Tiltalt studentleder møtte ikke i retten, var i Afrika