Studietilbud

OsloMet legger ned trafikklærer­utdanningen

Om få år vil etter alt å dømme all utdanning av trafikklærere i Norge skje i Stjørdal.

Trafikklærerutdanningen ved OsloMet har fått en sluttdato. Dette er et illustrasjonsbilde.
Publisert Sist oppdatert

Fra 2030 vil Nord universitet trolig være den eneste utdannings­institusjonen i landet som tilbyr fullverdig trafikklærer­utdanning.

Universitetsstyret ved OsloMet har vedtatt å legge ned trafikklærerutdanningen sin fra og med 1. januar 2030.

Vedtaket ble fattet under et styremøte fredag 7. mars, med knappest mulig margin: Seks stemte for nedleggelse, mens fem stemte for å beholde utdanningen.

Trafikklærerutdanningen ved OsloMet er per i dag den eneste i landet sør for Stjørdal, der Nord universitet tilbyr den samme utdanningen.

Har gått i underskudd

Ved OsloMet har utdanningen gått med underskudd over en lengre periode, og det har vært utfordrende å skaffe praksisplasser og kvalifiserte praksisveiledere til studentene, noe Khrono skrev om i forkant av styremøte forrige uke.

— Fagmiljøet har lagt ned en stor innsats i å etablere og utvikle en god utdanning, som har vært et populært tilbud med mange søkere. Hovedårsaken til at instituttledelsen likevel anbefalte nedleggelse er mangelen på godkjente praksisplasser og kvalifiserte praksisveiledere.

Det sier Anna Hagen Tønder, instituttleder for yrkesfaglærerutdanningen ved OsloMet, til Khrono.

Anna Hagen Tønder er instituttleder ved OsloMet.

Hun legger til at styrevedtaket om å legge ned trafikklærerutdanningen kommer etter en lang og krevende prosess for Institutt for yrkesfaglærerutdanning.

— Utdanning av praksisveiledere tar tid, og dette er derfor ikke noe som enkelt kan løses ved å øke den økonomiske kompensasjonen til trafikkskolene. En slik løsning ville heller ikke vært økonomisk bærekraftig, poengterer instituttlederen.

— Et annet viktig moment er at trafikklærerutdanningen er regulert av Statens vegvesen, og Nord universitet har fått et nasjonalt ansvar for utdanning av trafikklærere. OsloMet har aldri hatt et slikt ansvar, men etablerte trafikklærerutdanningen på eget initiativ i en tid med helt andre økonomiske rammer enn i dag, avslutter Anna Hagen Tønder.

Fagforbund: — Synd

Per Ove Sercan Husevik, styreleder i Norges Trafikkskoleforbund, sier til Khrono at  de synes det er en trist utvikling at utdanningen ved OsloMet legges ned.

— Dersom flere tilbyr utdanningen, vil det være en viss konkurranse om studentene, noe som gjør at studiestedene strekker seg lenger for å tilby den beste kvaliteten, sier Husevik, og fortsetter:

— Samtidig må vi akseptere at dersom man skal kunne tilby et fullverdig utdanningstilbud, så krever det gjerne mer enn det OsloMet har ressurser til.

— Det er uansett synd at vi mister et studiested. Det gjør at mangfoldet svekkes, sier forbundslederen.

Trakk studiet i fjor

Våren 2024 hadde 193 søkere den toårige trafikklærerutdanningen ved OsloMet som sitt førstevalg da fristen for Samordna opptak gikk ut 15. april.

Studiet hadde 40 plasser. Dermed var det 4,8 førstevalgssøkere per studieplass. Etter søknadsfristen trakk likevel OsloMet studiet, og det ble ikke opptak.

Institutt for yrkesfaglærerutdanning ved OsloMet har gjennom flere år prøvd å løse de økonomiske utfordringene for utdanningen, fremkommer det av styrepapirene fra forrige uke.

— Aldri hyggelig

Da høsten 2024 sto på trappene, var det ikke nok praksisplasser til å ta opp et nytt kull med studenter.

— Vi har i samarbeid med fagmiljøet sett på og prøvd ut ulike modeller for praksisopplæringen, men vi har ikke klart å finne noen måte å løse dette på som gir nødvendig forutsigbarhet og unngår at utdanningen blir mye dyrere, uttaler prorektor for utdanning ved OsloMet, Silje Fekjær, på ansattsidene til OsloMet.

— Det er aldri hyggelig å legge ned en utdanning, legger hun til.

Det presiseres at nåværende studenter får fullføre studiet.

Dette sier Vegvesenet

Silje Fekjær hevder at OsloMet ikke har fått signaler fra Statens vegvesen om at det er problematisk at utdanningen ved OsloMet legges ned.

Seksjonssjef for trafikant og opplæring i Statens vegvesen, Dag Terje Langnes, sier til Khrono at Vegvesenet mener utdanningstilbudet for trafikklærere ved Nord universitet er tilfredsstillende.

— Vi ser likevel at det kan være en fordel at flere universiteter tilbyr utdanningen, da dette kan bidra til et mer mangfoldig tilbud og økt tilgjengelighet av utdanningen, sier Langnes.

Han peker avslutningsvis vis på at grunnutdanningen finansieres av Kunnskapsdepartementet, og universitetene prioriterer selv hvilke studier de ønsker å tilby.

Powered by Labrador CMS