Sikkerhet
Skjerpet sikkerheten etter at mann stalket ansatte og opptrådte truende
Ansatte og studenter på universitetsbibliotekene har opplevd en rekke truende hendelser de siste årene. — Det er ubehagelig når folk er ute av balanse, sier bibliotekdirektør Johanne Raade ved UiT Norges arktiske universitet.

Flere bibliotekansatte og studenter har opplevd ubehagelige hendelser på universitetsbibliotekene.
Khrono har bedt om innsyn i hendelser som er rapportert inn fra universitetsbibliotekene de siste fem årene. Rapportene viser at bibliotekarene og andre ansatte innimellom må takle svært aggressive personer.
Til sammen har universitetsbibliotekene ved fem av de største universitetene hatt 43 ubehagelige episoder siden 2020. Det gjelder Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, UiT Norges arktiske universitet, OsloMet og Universitetet i Stavanger.
Ved Norges største universitet, NTNU, er det ikke registrert slike hendelser i denne perioden.
Mulig slagvåpen
Tidlig i 2024 måtte vektertjenesten rykke ut til en av filialene til Universitetsbiblioteket ved UiT Norges arktiske universitet. Her er et utdrag av hva som skjedde:
Klokka 16:28 kommer en person inn i biblioteket. Mannen har allerede besøksforbud. Politiet blir umiddelbart varslet fordi inntrengeren har en større pinneliknende sak i hendene som vektere oppfatter som er et mulig slagvåpen. Størrelsen er på omtrent 50—70 cm lengde. Politiet kjører utrykning til universitetet.
Universitetsbiblioteket ved UiT rapporterte inn 12 hendelser i 2024, der flere omhandler samme person.
Her er en av annen av episodene vektertjenesten måtte rykke ut på:
«Under stengerunde av UB blir vekter fortalt av bibliotekar angående en mann som bruker å være innom UB jevnlig og er kontaktsøkende rundt de ansatte. Hun fortalte at person hadde fortalt at han visste akkurat når de forskjellige bibliotekarene jobbet i ukedagene.»
Økende tendens i fjor
Den samme mannen skal ved ett tilfelle ha opptrådt truende. Han ble da hentet ut av biblioteklokalene av vaktselskapet og overlatt til politiet. Dette førte til et vedtak om utvisning.
En annen melding forteller om observasjon av en «stalker» som har uønsket atferd mot kvinner.
Bygg- og eiendomsavdelingen ved universitetet opplyser at vektertjenesten så en klart økende tendens i antallet hendelser i 2024, men at flere av dem er knyttet til samme person. Dette året var det 12 hendelser, mens episodene i foregående år kan telles på ei hand.
— Rett opp i ansiktet mitt
Khrono har snakket med en av bibliotekarene ved UiT. Hun ønsker å være anonym, men forteller om en mann som dukket opp og delte ut løpesedler med budskap som «Power to the people» og «Rice up, you can't stopp us» i biblioteklokalene.
— Jeg så at personen hadde kastet løpesedler ned trappa. Jeg var redd for at folk ville skli og falle, noe jeg sa fra om til vedkommende. I stedet for et rasjonelt svar, begynte han å rope høyt om sin sak rett opp i ansiktet mitt.
Studentene som var vitne til episoden, fant dramatikken veldig skremmende, forteller bibliotekaren. En av studentene ringte vekterne.
— Jeg så den samme mannen seinere et par ganger der han var veldig agitert. Da hadde vi allerede en plan om at hvis han kom tilbake, så skulle vi ringe vekterne.
— Siden han var så mye på biblioteket, hadde vi vektere utenfor som tok affære hvis han dukket opp, forteller bibliotekaren.
Det skjer også at studenter blir ubehagelige. En bibliotekar trykket på alarmknappen da en sint student mente vedkommende ikke fikk etterspurt hjelp. Da rykket vektertjenesten ut.

Ansatte debrifet
Seksjonssjef Leif Roger Olsen ved Universitetsbiblioteket UiT forteller at de fulgte opp de ansatte etter disse hendelsene.
— I etterkant har vi hatt økt bevissthet på bruk av alarmknapp og samarbeid med vaktselskap. Det var viktig for oss at alle i skrankeområdet kjenner til alarmknappen og bruker den også når de beveger seg rundt i arealet hvis noe skjer, sier Olsen.
Seksjonssjefen forteller at de har avholdt møter for å debrife de ansatte. De fikk også informasjon om at de kunne få bistand hvis de hadde behov for å snakke med noen om det som skjedde.
— Vi tok direkte kontakt med vaktselskapet, som kjørte et opplegg for alle ansatte der temaet var uheldige hendelser. Dette skjedde i regi av en som har ekspertise på sikkerhet.
Det ble også gjennomført en del skrivebordsøvelser. Da ble det simulert en situasjon og bibliotekarene fikk opplæring i hvordan de skal melde fra, forteller Olsen.

— Studenter blir engstelige
Bibliotekdirektør Johanne Raade kom forbi mens en av de ubehagelige episodene med den omtalte mannen fant sted.
— Jeg opplevde det ikke som truende, men det er ubehagelig når folk er ute av balanse. Det er vel så mye studentene som blir engstelige, for de observerte også det som skjedde. Det skal oppleves trygt for studentene på biblioteket. Det er viktig for oss, sier hun.
Raade understreker at slike ubehagelige episoder skjer unntaksvis og de kan skje hvor som helst der folk omgås hverandre.
Bygg- og eiendomsavdelingen ved UiT skriver i en e-post til Khrono at ansatte ved universitetsbiblioteket de siste årene er blitt flinkere til å varsle vektertjenesten om personer som ikke oppfører seg ordentlig.
Det er skapt en forståelse for at det skal være lav terskel for å bruke alarmknappene.
Tok bilde på do
Ved OsloMet har bibliotekledelsen oppmerksomhet på håndtering av uønskede hendelser og mener rutinene er gode.
— I perioden 2024 fram til april 2025 registrerte vi tre hendelser. De dreide seg om uønsket oppmerksomhet, trakassering og trusler, sier bibliotekdirektør Hege Undem Store.
Universitetet i Oslo har endret loggføringssystem og opplyser bare om avvik som har skjedd i noen av bibliotekene.
I 2021 tok en person bilde av en annen ovenfra i en toalettbås. En annen person overholdt ikke åpningstidene og måtte slippes ut flere ganger. En annen episode skjedde midt under pandemien. En person hadde reservert plass, nektet å flytte seg og ble kranglete. Politiet måtte tilkalles og få studenten ut.
I 2023 var en person forstyrrende og truende. En annen hendelse var at noen stjal en datamaskin. Det kom også inn et varsel om seksuell trakassering og uønsket oppmerksomhet.
I 2024 og 2025 ble det klistret klistremerker med uthenging av navngitte personer tre ganger.
Trussel om vold
Ved Universitetsbiblioteket i Bergen ble det i 2022 meldt inn at en uvedkommende og ruset person oppholdt seg i det døgnåpne biblioteket. Året etter var det trussel om vold mellom to studenter. Samme år ble det observert tyveri i lokalet.
Ved Universitetsbiblioteket i Stavanger opplever de svært få uønskede hendelser selv om biblioteket er døgnåpent. De siste fem årene har de i snitt hatt 1—2 hendelser hvert år.
— Avvikene gjelder generelle ordensforstyrrelser. De har ikke vært av en slik alvorlighetsgrad at de har vært fare for liv og helse, men det har likevel vært nok til at vi har iverksatt nødvendige tiltak, opplyser assisterende bibliotekdirektør Mona Henriksen ved Universitetet i Stavanger.
Nylige artikler
Frå trafikklæraropplæring til isbjørnkurs på Svalbard
Hvorfor får laboratorieteorien fortsatt oppmerksomhet?
43 ansatte i Østfold blir tilbudt sluttpakke eller må over i ny stilling
UiO svarer: — Ser svært alvorlig på saken
Kunsthøgskolen har ikke hatt en eneste fuskesak på fem år
Mest leste artikler
Slakter rektormaleri. — Skandaløst dårlig
Jobber for å hente dansk toppforsker fra USA til Norge
Professor ved UiO anmeldt for rasisme: — Jeg husker ingenting
Nå fjernes den omstridte Linné-benken
«Raseforskere» fikk inn artikkel i tidsskrift: — Veldig slepphendt