koronastengt
Asheim: Forstår frustrasjonen
Flere rektorer er mer fornøyde etter et møte med forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Sent lørdag kveld kom beskjeden fra regjeringen om at all undervisning på universiteter og høgskoler vil bli digital fram til 18. januar. Studenter ble også bedt om å utsette tilbakereisen sin til studiestedet, om mulig.
Flere rektorer ble imidlertid først informert om dette via Dagbladet og så i en e-post fra ekspedisjonssjef Knut Børve kl. 22.30. Det som oppfattes som for dårlig kommunikasjon har vakt reaksjoner, både fra rektorer, og fra studentene selv.
Mandag hadde forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim (H), møte med universitets- og høgskolerektorene.
En av dem som skal ha vært tydelig i sitt innlegg er rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen. Rett før midnatt lørdag understreket han at universitetet kom til å være åpent. Mandag etter møtet skriver han til Khrono at han er glad for å ha fått tydelig myndighet til å følge opp anbefalingene fra Kunnskapsdepartementet under ansvar.
— Det viktige er at dette er en ekstraordinær tid fram mot 18. januar. Deretter håper og tror alle at det kan bli mer blanding av fysisk og digital undervisning, skriver han.
Vi har etterhvert måttet vende oss til at vi ikke kan planlegge alt, og at endringer i retningslinjer kan komme raskt. Denne gangen var det nødvendig,
Statsråd Henrik Asheim
Husebekk: Forventet litt mer nå
— Så langt ut i pandemien forventer vi litt mer av regjeringen enn det vi gjorde i mars i fjor, sa rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk til Khrono søndag.
Husebekk forteller etter møtet med Asheim at han ble utfordret på kommunikasjonsformen til regjeringen i denne saken.
— Asheim er jo en sympatisk og ydmyk person. Han hadde forståelse for reaksjonene, og omtanke for studentene som nå kommer i enda en vanskelig situasjon, sier hun til Khrono.
Asheim skal ha sagt at studenter er en gruppe det er lett å innføre tiltak overfor, selv om det ikke nødvendigvis er dem som er årsaken til smittespredningen i det siste.
— Han er kjent med at en del studenter har bestilt flybilletter for lenge siden, og kommer til å benytte seg av dem. Han vil ikke oppfordre dem til å avbestille. Det ville stilt universitetene i en spesiell erstatningssituasjon, sier hun.
Husebekk understreker at det ikke er slik at campus er lukket nå.
— Universitetsbibliotekene er åpne, og studentene kan lese på campus, så lenge smittevernreglene overholdes, sier hun.
Asheim: Forstår frustrasjon
Statsråden selv, Henrik Asheim, sier til Khrono at han forstår at både studenter og rektorer og andre ved universiteter og høgskoler er frustrert over at beskjeden om å holde seg hjemme, og kun digital undervisning, kom så sent.
— Vi leder i krevende tider. Senest 28. desember spurte vi helsemyndighetene om det var behov for flere tiltak, og fikk beskjed om at det ikke trengtes. Så kommer det ny beskjed 2. januar klokken 16.00, forteller Asheim til Khrono og legger til:
— Egentlig var planen å vente med all informasjon til pressekonferansen søndag, men vi sørget for å gå ut med informasjonen til studentene så raskt vi klarte, noe som da ble lørdag kveld. Så fikk i hvert fall noen anledning til å booke om billetter og bli hjemme en liten stund til.
Asheim understreker at han forstår at dette har skapt frustrasjon.
— Men vi har etterhvert måttet vende oss til at vi ikke kan planlegge alt, og at endringer i retningslinjer kan komme raskt. Denne gangen var det nødvendig, understreker han.
Han legger til:
— Vi hadde da også Folkehelseinstituttet med på dagens møte for å forklare hvorfor dette kom så brått og hvorfor disse tiltakene er nødvendige, sier Asheim som legger til at han følte han hadde et godt møte med rektorene og at de hadde en god tone.
— Fordeler 10 millioner
— Mange hadde jo allerede planlagt å ha en digital oppstart nå etter jul, så for mange er de nye retningslinjene ikke så dramatiske, legger Asheim til.
— Studentledere er bekymret for studentene, og etterlyser tiltak?
— Vi har satt av 10 millioner kroner til ulike tiltak, og fortalte rektorene at vi vil få fortgang på å fordele disse pengene. Ellers ser det ut for meg at universiteter og høgskoler virkelig setter studentenes situasjon høyt på dagsorden, og leggers eg i selen for å sikre en best mulig situasjon for sine studenter, sier Asheim.
Nyeste artikler
Fengselsbetjentene trenger høyere kompetanse
Vil kurse seniorforskere i forfatterskapsregler
Dette vet vi om statsbudsjettet
Slik vil det høyreekstreme partiet endre akademia
Regjeringen har satt lista høyt — nå må de levere!
Kommunen skal spara pengar. Det får konsekvensar for forskarane
Mest lest
«Pornoprofessor» sparka for andre gong
Fryktar maktmisbruk og trynefaktor i rekruttering til universitetet
Disse skal granske Norges mest publiserende forsker
— Det er regnearkenes seier over den sunne fornuft
Privat høgskole utelukker ikke oppsigelser. 31 årsverk skal bort
Universitetet som ikkje har råd til å vera universitet